Knee

A Mac és a megahertz misztériuma

Több hónappal ezelőtt az Apple Computers vezére, Steve Jobs, arról beszélt, hogy csökkenteni kívánják a mostani sebességkülönbséget, amely a Machintosok chipjei és a Windowsos gépekéi közt van. Most azonban, mivel a különbség tovább nőni látszik, újra megpróbálják vásárlóikat meggyőzni, hogy ne csak a megahertzek alapján ítéljék meg a Mac-eket.

Egy tavaly októberi ígéret szerint az idei első félévben a vállalat újabb számítógépeket mutat be, melyekben gyorsabb G4-esprocesszor lesz, csökkentve ezzel a "megahertz-hézagot", és a továbbiakban is fenn kívánják a tendenciát tartani. Habár az Apple csakugyan gyorsított, pl. a szerdán bemutatott 867MHz-s Power Mac-kel, az Intel procik azonban már 1.8GHz körül vannak, ami több mint a dupla olyan gyors. Ennek eredményeképp valószínűleg megint megpróbálják bedobni, hogy nem a megahertz az igazán fontos, és hogy gépeik továbbra is gyorsabbak azokban a feladatokban, amiket a legtöbb ember használ. A szerdai Macworld Expon épp ezért be is mutattak néhány népszerű demonstrációt annak illusztrálására, hogy hogyan veri meg chipjük a leggyorsabb Pentium 4-et, pl. a video- és fényképszerkesztésben.


Még Jon Rubinstein, a cég hardver guruja is tartott eloadást, ahol a processzor tervezés rázósabb részleteibe is belement, és bár ezek a témák inkább mérnöki konferenciákon kerülnek szóba, okos ábrákkal elmagyarázta, hogy azok a chipek, melyek hosszú pipeline-okkal készülnek (Intel P4) lehetnek lassabbak, mint amelyek rövidekkel (ilyet használnak a PowerMac-ben). Elmondták, hogy továbbra sem adják fel, hogy felzárkózzanak, még akkor is, ha sikerül a vevőket igazukról meggyőzni. Phil Schiller alelnök a következőket nyilatkozta: "Mindkettőt próbáljuk egyidőben. Mindent megteszünk az órajel növelése érdekében is." Elemzők szerint az Apple dicséretet érdemel próbálkozásáért, de az eredményességet már megkérdőjelezték. "Fontos, hogy üzennek az embereknek, de ez a legtöbbjüknek nem jelent sokat. Valóban megvalósítottak valamit, de egy kicsit elkéstek vele." A résztvevők közül többen teljesen egyetértettek a gyártóval, miszerint a sebességet az határozza meg, hogy a programok milyen gyorsan futnak.

A New York-i Mediatek szintén osztja ezt a nézetet, de ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a közfelfogásra nagyon kell figyelnie az Apple-nek, ha vásárlókat akar elhódítani a Windows világból. "Ha nagyobb piaci részt kívánnak magukénak tudni, sokkal jobban kell az embereket tájékoztatniuk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #13
    a, hidd el nekem, hogy az atlaguser szemeben a linuxot mind2 veri 200000000000000*, mert a linuxot nem tuggya hasznalni, mert ez nem csak amolyan ideklikk, osaklikk, es megy is minden cuccos... van olyan valtozata is, csak az azert nekem megsem a jooreg linux, en ha tehetem, a konzolt hasznalom:))
    es azert carmackot annyira ne nagyon vedd a sszadra b(ez a nicke, akinek irok, ne nezzetek hulyenek), mert jelen pillanatban minden valoszinuseg szerint o a vilag legjobb 3d-s programozoja(ai 1 kicsit is tud programozni, ez tuggya, hogy igy van, aki meg nem, az meg ne anyazzon, hanem nezzen meg kritikakat rola a neten, vagy kerdezze meg ismeroset/gyogyszereszet/kezeloorvaosat, vagy csak 1*uen fogja be a pofajat anyazas helyett ok?), o 1 kicsit nyilvan jobban ert hozza, mint mi. es az, hogy `1* ezt mond, 1* meg azt, annak mindossze az az oka, hogy felevente jelennek meg ujdonsagok a piacon, es nem ragadt le 1 dolognal.
  • HunChris #9
    woww
  • ixyon #8
    bocsi, nem fogalmaztam erthetoen,. megprobalom megecccer. szal a K7es, es a Pentium sorozat, minyt tugggyuk, ugyanarra az architekturara epul, meglehetosen hasonloak(vagy legalabbis jobban hasonlitanak 1mashoz, mint az x86 csalad, meg a PowerPC csalad) es meg itt is 10, sot, neha 20 szazalek teljesitmenynovekedest eredmenyez, ha 1 kodot ugyesen leoptimalizalnak 1 intel, vagy 1 amd procira. pedig ugya an az architektura. ha 1 alapbol MACre fejlesztett es optimalizalt programot atirnak vindoznyelvre, akkor mar fut ottt is, csak meg ugyebar nincs optimalizalva, pontosabban van, csak nem vindozra, hanem MAC-re, es ez bizony teljesitmenycsokkenest eredmenyez.
    biztos vagyok benne, hogy olyan programot hasznaltak a teszthez, ami fut mind a 2 rendszeren.(kulonben nem lenne mit osszemerni) es biztos vagyok benne, hogy ok olyan programot hasznaltak, amit ok megirtak MACre, csak fusonm eppen vindozon is atirtak benne par dolgot... es akkor az ugye kozel sem optimalis teljesitmenyt nyujt.
    1ebkent az ID soft. akik MACre is optimalizalnak, meg WINra is, azok csainaltak ilyen tesztet Q3A-val, ami ugye mindenre optimalizalva volt, es ott egy 667es imac par FPSel volt lemaradva 1 gigas P3tol. persze mind2 GF3-al...
  • Meszo #7
    ***ixyon***

    Ha igaz a grafikon, akkor a k7 sem venne fel a versenyt, ha elfogadjuk, hogy egy k7 1,3 Gh-es proci teljesit annyit mint a p4 1,7 gh.
  • ixyon #6
    jaja. ugyesen megmertek, de azert arra is kivancsi lenne, hogy mivel! mert uhge 1 programot altalaban csak 1 remszerre szoktak optimalizalni, sot, meginkabb altalaban csak 1 procicsaladra, nem is 1 komplett rendszerre, es gondolom a teszthez hasznalt program nem a Pckre optimalizaltak kozul valo, csak lehet azon is hasznalni... es a MACet elegge jol ismerem, szerintem nem rosszak a benne rejlo otletek, csak nekem az OS nagyon nem jon be, sztem a linux 1000L veri, a vindoz meg vagy 1.5*, de rez privat velemeny. a G4rol csak annyit, hogy jo cucc, le a kalappal a motorola elott, de azert 1 K7es boven versenyre kelhet vele. es abbol telleg jon gyorsabb darab is.
  • AnarchoiD #4
    ez a diagram igaz, gagyi mac konnyen lenyomja ezt a hulladek PC-t...