JohnnyCage

Az Apple megveszi a PowerPC-t?

[Register] Egyes meg nem erősített hírek szerint a Motorola a közeljövőben el szeretné adni PowerPC vonalát a Mac számítógépeket gyártó Apple Computernek.

Az Apple Computer Mac számítógépeinek alapját képező PowerPC mikroprocesszorokat jelenleg a Motorola Inc. és az IBM Corp. gyártja. Mindkét gyártó külön utakon jár, processzoraik azonban ennek ellenére igen hasonlóak mind felépítésben, mind teljesítményben. Bár korábban úgy tűnt, hogy az IBM számára inkább csak felesleges teher a PowerPC vonal, a gyártó az utóbbi időben igen jó kapcsolatot alakított ki az Apple Computerrel. A PowerPC-alapú Nintendo GameCube játékkonzol fejlesztéseinek megkezdése után az IBM újból komolyan kezdte venni a processzort, méghozzá olyannyira, hogy a társaság jelenleg már a 2 GHz fölötti órajelekben gondolkozik.

A Motorola, amely nemrégiben még elkötelezettebb volt a PowerPC-k mellett, mint az IBM, egyes nemhivatalos információk szerint el készül adni az egész PowerPC projektet az Apple Computernek. Amennyiben a pletykák igazak, a Motorola az Apollo kódnevű PowerPC 7460 chippel a közeljövőben 1 GHz környékére gyorsítja a G4 technológiát. Az Apollo a jelenlegi 7450 alapjaira épül, de már az IBM Silicon-on-Insulator (SOI - Szilícium a szigetelőn) technológiájával fog készülni, amely kisebb fogyasztást, olcsóbb előállítást és nagyobb teljesítményt igér.

A Motorola utolsó PowerPC chipje a G5 lehet, amelynek mintái az év végére várhatóak. A Motorola és az Apple azt szeretnék elérni, hogy a jövő januári MacWorld Expo-ra már működő PowerPC G5-alapú Mac számítógépek legyenek. A PowerPC G5 meghódítja majd az 1 GHz fölötti órajeltartományokat is, de a processzorral a Motorola leállítja a PowerPC fejlesztéseket. Az eladások súlyos visszaesésével küszködő Apple egyedüli felvevőpartnerként ugyanis nem vásárol annyi PowerPC chipet, amely nyereségessé tenné a processzor fejlesztését. Egyes rosszindulatú pletykák szerint a Motorola már egy jóideje szívességből fejleszti a chipeket az Apple-nek.

A hírek szerint az Apple-nek 2002-ben lehetősége nyílik felvásárolni a PowerPC projektet 500 millió dollárért. A társaság ezután maga fejlesztené tovább a chipet, a gyártást pedig feltehetően külföldi cégre bízná. Mindezt alátámasztja az is, miszerint az Apple nemrégiben számos chipfejlesztő mérnököt szerződtetett, sőt a társaság "Microprocessor Development Project Manager", azaz Mikroprocesszor Fejlesztési Projektmenedzser munkatársat is keresett, aki "menedzselné a jövőbeli Apple termékek nagyteljesítményű mikroprocesszorainak fejlesztését".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!