JohnnyCage

Készen van a MacOS-X végleges változata

[IDG] Az Apple Computer Inc. szerdán bejelentette, hogy a társaság befejezte az új, 10-es verziószámú MacOS-X operációs rendszer szoftverfejlesztési munkálatait. A forradalmi újításokat tartalmazó operációs rendszer már csak a tömeggyártásra vár.

Az Apple Computer Mac számítógépekbe készített operációs rendszerének 10-es verziója, a MacOS-X március 24-étől lesz kapható a boltokban 129 dolláros ajánlott végfelhasználói áron, (kb. 38 ezer Ft) közölte a cég egy sajtótájékoztatón. A március 24-ei időpont egyezik Steve Jobs, az Apple vezérigazgatójának januári, MacWorld kiállításon tett bejelentésével, a cég tehát el tudott készülni időben. A januárban, San Franciscoban megrendezett kiállításon a mostanival egyező, március 24-ei időpont került bejelentésre.

A MacOS-X egy szabad forrású, Darvin névre keresztelt Unix-alapú magra épül, amely memóriavédelemmel, preemptive multitaskinggal és szimmetrikus multiprocesszoros rendszerek kezelésével lett ellátva, közölte az Apple. A MacOS-X az Apple legújabb fejlesztésű Quartz 2D grafikus magját tartalmazza, de ezenkívül OpenGL támogatás is megtalálható benne a 3D grafikák és játékok gondtalan kezelése érdekében. Az új operációs rendszer természetesen tartalmazza az Apple QuickTime audió és videó adatfolyam menedzselő rendszerét is.

A MacOS-X a felhasználói felület terén is számos újítást hozott, amelyek legjelentősebbike az új Aqua felhasználói felület-rendszer, amely az Apple szerint könnyebb használatot tesz lehetővé, mégis elődeinél jóval többre képes.



Az Apple új operációs rendszere a cég webboltjából, valamint a cég hivatalos forgalmazóin keresztül szerezhető majd be. Az új, június 1. után megvásárolt Mac számítógépek már eredetileg is a MacOS-X-et fogják tartalmazni, ezért az új gépek vásárlóinak nem lesz szükségük az operációs rendszer külön megvásárlására.
A MacOS-X minimum 128 MB rendszermemóriát igényel, és az iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube és PowerBook számítógép modellek 1998. szeptembere után gyártott változataival fog működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!