Mikeyy

A szuperszámítógépek piacán egyelőre nincs változás

A Compaq Computer nemrég tett bejelentése, miszerint 2004-re felhagy a 64 bites Alpha processzorok gyártásával, meglehetősen nagy hatást fog gyakorolni a szuperszámítógépek iparára, így többek között a területen piacvezetőnek számító Cray cégre is, de egyelőre minden marad a régiben.

Múlt héten valószínűleg nagy csapást mért a Cray-re az a bejelentés, amiből kiderült, hogy az Intel egyezményt kötött a Compaq-kal, hogy átveszi annak 64 bites Alpha processzor technológiáját, amelyet még a kilencvenes években a Digital Equipment fejlesztett ki. A Compaq 1998-ban megvette a Digital Equipmentet, és most azt tervezi, hogy 2004-ben már az összes szerverét és munkaállomását Intel IA-64 architektúrájú processzorokkal fogja szerelni, és véget vet a mostanában meglehetősen sikertelen Alpha processzorok fejlesztésének.

A Cray szuperszámítógépek piacának egyik úttörője, és több, nagy teljesítmény nyújtó termékcsaláddal rendelkezik, amelyek közül sok a cég saját, belső fejlesztésű processzorjait tartalmazza. 2002-es megjelenésekor valószínűleg ezen saját rendszerek egyike lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, az SV2. A Cray azonban sok olyan szuperszámítógépet is árul, amelyek alapját Alpha processzorok képezik. Azonban a Compaq a továbbiakban nem fogja gyártani ezeket a processzorokat, így az erre az architektúrára alapozott jelenlegi és jövőbeli rendszerek a hűvösre kerülnek.

Ez nagy visszaesést jelenthet a Cray-nek, hiszen az utóbbi időben átélt hullámvölgy után a társaság abban reménykedett, hogy visszanyerheti régi fényét. A cég 1993 óta árul Alpha processzorokra épülő rendszereket, ekkor még Cray Research néven voltak ismertek. A társaságot 1996-ban megvásárolta a Silicon Graphics, a tavalyi évben azonban tovább is adta egy szuperszámítógépekkel foglalkozó kisebb társaságnak, a Tera Computernek.

A várakozások szerint a Cray év végén fogja bejelenteni következő generációs, Alpha processzorokra épülő nagyteljesítményű rendszerét. A SuperCluster nevű szuperszámítógép maximálisan 2048 darab 833 MHz-es Alpha processzor használatát támogatja egyszerre. A rendszereken Unix, Linux, és a Cray saját operációs rendszere lesz használható. A társaság egyik szóvivője határozottan állította, hogy a Compaq bejelentése ellenére nem változtatták meg a közeljövőre vonatkozó terveiket, és év végén már szállítani fogják a SuperCluster rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #6
    meg azert most meg az EV6 sem igazan elavult... orulnel te 1 olyannak az jelenleg a leggyorsabb RISC proci
  • ixyon #2
    hat igen... a craynek voltak szebb evei is... de szerintem az sem lkepzelhetetlen, hogy ha kijon az EV7, az valami qrvanagyot fog durrantani, mret ugye ez is meglehet, es akkor kothet a crayel olyan szerzodest, hogy az nem szak szupergepeket csinal,, hanem sima szervereket is, oszt akkor meg lehet alpha tobb is. persze csak otlet volt.
  • Coine #1
    lemradt az uccsó mondat vége.....