Mikeyy

Dick Tracy karórája hamarosan valósággá válhat

Fizikusok legújabb jelentései szerint elkészült egy hatékony "spintronikus" félvezető, ami a következő lépést jelentheti a kisebb, gyorsabb, fejlettebb elektronika felé.

Az elektronok mágneses spinjének irányításával a kutatók azt remélik, hogy megnyitják az utat egy olyan jövő felé, ahol a Dick Tracy féle, két irányú kommunikációra képes, tévés karórák és az apró szuperszámítógépek mindennapinak számítanak. "Egy teljesen új technikát fedeztünk fel, ami teljesen új lehetőségeket tárt fel" - nyilatkozta David Awschalom, a Kaliforniai Egyetem spintronikával foglalkozó csapatának vezetője.

A kutatást - amelynek eredményei a Nature-ben is megjelentek - arra alapozták, hogy manapság a félvezetők az információt úgy továbbítják, hogy az elektronokat az áramkörökben ide-oda közlekedtetik. De az elektronoknak nemcsak töltésük van, hanem spinjük is van - egy belső mágnesesség aminek tulajdonképpen három állapota van: egy pozitív, egy negatív és egy köztes állapot. A természetes mágnesek azért képesek erőkifejtésre, mert minden atomjuk spinje egy irányba mutat.

Awschalom szerint az elektronok spinjét a számítógépes adatok tárolására használni exponenciális növekedést jelenthet a számítógépes memóriák terén. A spin köztes állapotát kihasználva ő és a többi kutató azt reméli, hogy egyetlen elektronban több bitet is eltárolhatnak. "Ezek az mérföldkőnek számítanak az elektronok spinjét kihasználó eszközökkel kapcsolatos kutatások terén" - nyilatkozta Michael Roukes, a Kaliforniai Műszaki Egyetem egyik fizikusa.

A Nature-ben bemutatott kutatás során a csapat két félvezetőt párosított össze - gallium-arzenidet és cink-szelént - majd elektronokat küldtek rajtuk keresztül. A régebbi elméletek szerint a félvezetők - a tranzisztorok és más elektronikus alkatrészek alap-alkotóelemei - megváltoztathatják a rajtuk átküldött elektronok kezdeti spinjét. Awschalom és kollégái azonban felfedezték, hogy alacsony hőmérsékleten (-230 Celsius fok alatt) a spinek stabil átbocsátása nagymértékben megnövelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #11
    Én is csak kétféle spinről tudok, de ez már az elektron atommag körül, elektronpályán való állapotára vonatkozik, lehet, hogy a szabad elektronoknak van 3. állapota is.
    Na mindegy, a lényeg a következő. Ez egy BAROMSÁG!! A szupravezetést már X évtizede felfedezték, és akkor azt mondták, hogy micsoda csodálatos miniatűr berendezéséket fognak vele létrehozni. Azóta sem sikerült elérni, hogy gazdaságosan felhasználható legyen. Most akkor ez mitől fog megváltozni attól, hogy találtak mégegy különlegességet, ami csak az abszolút nulla közelében működik?
    b, te meg nem értem miről beszélsz.
  • Pali #5
    Ez kircsi. Végül is ha az elektronok spinjük megváltozása nélkül (elég alacsony hibaszázalékkal mellett) továbbíthatóak, akkor a mai hibajelző/hibajavító algoritmusok mellett valóban megoldható hogy egy elektronon több adatot továbbítsanak, változatlan sebesség mellett. Ez a -230 persze grízes egy kicsit. De talán majd megoldják.