Franczy

Túl nagy falat volt az Alpha a Compaq számára?

[ZDNET] Az elmúlt napok egyik legfelkapottabb számítástechnikai témája az a nemrégiben a Compaq Computer és az Intel között létrejött szerződés, melynek értelmében az Intel hozzájutott az Alpha processzor technológiához, a Compaq pedig Intel Itanium processzoros szerverek gyártását vette tervbe. Szakmai körökben szinte megállás nélkül folynak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy vajon mik lehettek ennek a szerződésnek az előzményei, és hogy vajon milyen hatással lesz majd ez a szerződés az Intel és Alpha processzorok jövőjére.

"Ez egy felettébb érdekes hét a Compaq számára" - mondta Mike Winkler, a Compaq globális üzleti részlegének vezetője, egy a New York-i TechX kiállításon megtartott sajtókonferencián, mely konferencián egyébként eredetileg két új rack-alapú Compaq szerverről esett volna szó, azonban érthető módon mindenki inkább az Intel és a Compaq között létrejött szerződésről faggatta Winklert.

Winkler elmondta, hogy a Compaq azért kényszerült eladni az Alpha processzor technológiát az Intelnek, mert az Alpha részleg az elmúlt időkben szinte csak veszteséget termelt a cégnek. Mivel az Alpha processzorok nem két fillérbe kerülnek, és értelemszerűen az ilyen chipekre épülő számítógépes rendszerek sem éppen túl olcsók, a viszonylag kis mennyiségben eladott Alpha processzorok nem jelentettek túl nagy bevételt a Compaq számára. Winkler szerint a Compaq Alpha projektje csak akkor lehetett volna igazán nyereséges, ha sokkal több ilyen chipet sikerült volna eladniuk. Winkler azt is elmondta, hogy az Alpha processzorok folyamatos fejlesztése a Compaqnak évente legalább 300 millió dollárjába került, ami még egy ekkora cég számára sem kis összeg.

"Úgy gondolom, hogy a Compaq alábecsülte, hogy milyen hatalmas összegeket emészt fel egy Alphához hasonló mikroprocesszor architektúra folyamatos fejlesztése, vagy akár az is elképzelhető, hogy a Compaq vezetői azt gondolták, hogy az évek folyamán csak minimális változtatásokat hajtanak majd végre az architektúrán, ami nem jelentett volna nagyobb kiadásokat. Az mindenesetre tény, hogy nem áldoztak annyi pénzt az Alpha processzorok fejlesztésére, amennyire szerintem mindenképpen szükség lett volna" - nyilatkozta Linley Gwennap, a Linley Group piackutató cég szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #11
    a compaq nem az alpha miatt vette meg a digitalt,hanem a világméretü háttérhálozata miatt.
    olcsobb volt mintha ujat épitett volna ki.
  • Lez #10
    A keresztlicence ha jól emlékszem az SSE2-re és az AMD ennek megfelelő technológiájára (3DNow...) meg ilyesmikre vonatkozott. Azért azt kétlem, hogy a teljes processzormag licencét átadnák a konkurenciának. A másik meg, nem vagyok járatos jogi téren, de ez a keresztlicence nem csak a saját tulajdonú szabadalmakra vonatkozik? Kétlem, hogy csak úgy eladhatnák valaki más cuccait akárkinek, a tulaj megkérdezése nélkül.
  • PyRex #3
    En csak attol felek, hogy innentol kezdve az AMD nagyon nagyot fog szivni. Mivel igy tulajdonkeppen mar az intel EV6-os buszrendszeret hasznalja... :-)))

    PyRex