Mikeyy

AMD Athlon processzorok szuperszámítógépekben

Az AMD bejelentette, hogy öt nagy intézmény is a díjnyertes Athlon processzorokkal szerelt szuperszámítógépet vásárolt. Ez is mutatja, hogy az Athlon processzorok egyre jobban terjednek, egyre jobban megbíznak azok a nagy cégek is benne, amelyek korábban csak Intel processzorokat használtak.

A nagy teljesítményű, jól skálázható szuperszámítógépeket olyan intézmények használják majd kutatási célokra, mint például a Hong Kong-i Természettudományi és Műszaki Egyetem, a Tokiói Műszaki Egyetem, a Kaliforniai Egyetem egy NASA (National Aeronautics and Space Administration - Nemzeti Repülési és Űrkutatási Hivatal) program keretében, a Nyugat Michigani Egyetem egy NSF (National Science Foundation - Nemzeti Tudományos Alapítvány) program keretében, és a Calvin Főiskola.

"Az új rendszer segítségével realisztikus szimulációkat hajthatunk végre, pontos modelleket készíthetünk összetett anyagokról, és a különböző komplex anyagokkal kapcsolatos problémákat is sokkal hatékonyabban tudunk megoldani" - nyilatkozta P. W. Leung a Hong Kong-i Egyetem fizika tanszékének docense. A Tokiói Műszaki Egyetemen - ami Japán egyik legnevesebb felsőoktatási intézménye - egy PRESTO III rendszert állítottak fel, amely 78 Athlon processzort tartalmaz, és a Matsuoka laboratóriumban fogják használni fizikai és orvostudományi kutatásokra.

A NASA egy 32 Athlon processzort tartalmazó szuperszámítógép megvásárlásában támogatta a Kaliforniai Egyetemet, ahol a naprendszerben előforduló ütközési folyamatok vizsgálatára, és a bolygók erőtereinek - mint például a Föld mágneses tere - szimulálására fogják használni. A Nyugat Michigani Egyetemen szintén egy 32 processzoros szuperszámítógépet fognak felállítani, és várakozásaik szerint felbecsülhetetlen segítséget nyújt majd matematikai kutatásaik során.

A Calvin Főiskola egy 18 Athlon processzoros rendszert vásárolt meg azért, hogy a diákok testközelből is megtapasztalhassák a csúcstechnológiákat, és segítséget jelenthet majd nekik diplomamunkájuk készítése közben végzett kutatásaikban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #10
    Egyébként minek neked egy ilyen erőmű? Grafikus vagy? Vagy CAD progit futtatsz rajta? A helyzet az, hogy a tesztek szerint az AMD jobban teljesít bruteforceban is, nemcsak ár/teljesítményben, kivéve egy pár alkalmazás. Persze kár ezen vitázni, mert jó a P4 is. Csakhát ez szerintem ilyen marketing proci, ha már nem a miénk a leggyorsabb proci, akkor legalább miénk legyen a legmagasabb órajelű. Valami extra hosszú pipeline utasításfeldolgozó segítségével érték el ezt a magas órajelet, aminek komoly hátülütői vannak, mert ha az elágazás előrejelzés nem jön be, ami könnyen előfordul, akkor ezt a hosszú pipelinet hiába töltötte fel a proci, kiürítheti, és indul a dolog elölről. Meghát állítólag a mostani P4-es alaplapok nem kompatibilisek a későbbiekkel, úgyhogy én tuti nem vettem volna most P4-et, mégha lenne is rá pénzem. De hát a te dolgod, nem az enyém, meg a P4 tényleg egy nagyon gyors proci.
    Szerintem az intel túlzottan sok energiát fordított az új 64 bites itaniumra, és most nem igazán tud mit lépni, hogy az AMD megszorongatta. Pláne, hogy az AMD új 64 bitese 32 bites kódot is képes lesz majd futtatni, szemben az itaniummal. De hát végül is akinek van rá pénze, mért ne vegyen intelt. Csakhát az arcolás ideje lejárt, mert mostmár erősen kérdésessé vált az intel elsősége.
  • Pali #6
    Arra én is befizetek, hogy P4 1700-asod van. Mo-n még nem is kapható. Az viszont, hogy 1900-en hajtod, arra utal, hogy van humorérzéked is.