Franczy

Szuperszámítógép piac: a HP lassan megszorítja az IBM-et

A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit tartalmazó ötszázas listán az IBM dominanciáját a jövőben sem fenyegeti nagyobb veszély, hiszen például a lista első tíz számítógépéből hatot az IBM gyártott le, azonban fokozatosan a Hewlett-Packard (HP) által gyártott számítógépek is jobbnál jobb pozíciókba kerülnek.

A legújabb, csütörtökön frissített független Top 500-as listán a Palo Alto-i (Kalifornia) székhelyű Hewlett-Packard cég által gyártott Superdome számítógépekből nem kevesebb mint negyvenegy darab található, mely ténynek a HP vezetői rendkívüli módon örülnek. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy ennek a negyvenegy HP modellnek a legnagyobb része a lista végén, a 300-500. helyen található, viszont a szakértők ezzel együtt is úgy gondolják, hogy üdvözölendő, hogy a HP szépen lassan megpróbálja megszorongatni a listavezető IBM-et.

Az ötszázas lista első helyén az IBM által gyártott ASCI White névre hallgató szuperszámítógép tanyázik, mely gépet a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban használ a hadsereg, különböző nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szimulációs feladatok elvégzésére. Habár az ASCI White első helyét az utóbbi időkben egytlen konkurens számítógép sem fenyegette, az IBM fejlesztőmérnökei mégsem ültek a babérjaikon, és ennek köszönhetően a gép a korábbi 4,9 billió utasítás/másodperces teljesítménye 7,2 billió utasítás/másodpercre növekedett.

A Top 500-as listát mindig hathavonta, általában egy szuperszámítógépekkel foglalkozó konferencián hozzák nyilvánosságra, a napokban egyébként a németországi Heidelbergben kerül sor egy ilyen konferenciára, egész pontosan az SC2001 nevet viselő rendezvényre. A listán szereplő komputerek számítási teljesítményét egy Linpacknak nevezett matematikai tesztprogramcsomaggal mérik le, de a rendezők folyamatosan dolgoznak egy olyan új teljesítménymérő rendszer kidolgozásán, mely a tervek szerint a jelenleginél sokkal reálisabb eredményekkel szolgálhat majd.

A Hewlett-Packard által gyártott és a listán is szereplő szuperszámítógépek nagy részét a cég Superdome modelljei teszik ki, két legnagyobb teljesítményű gépe pedig hyperplex konfigurációban dolgozik, ami azt jelenti, hogy több Superdome számítógép van egymáshoz kapcsolva. Ilyen HP szuperszámítógépet vásárolt egyébként nemrégiben a Volkswagen (120 processzoros modell) és a Mercedes (176 processzoros modell) is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!