SG.hu

Már 157 milliárd dollárt ér az OpenAI

A cég 6,6 milliárd dollár tőkét vont be, többek között az Nvidia is résztulajdonosukká vált. Az Apple kimaradt.

A ChatGPT mögött álló OpenAI 6,6 milliárd dollárt gyűjtött be a befektetőktől, ami 157 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, és megszilárdíthatja pozícióját a világ egyik legértékesebb magáncégeként. A finanszírozás olyan visszatérő kockázati tőkebefektetőket vonzott, mint a Thrive Capital és a Khosla Ventures, valamint az OpenAI legnagyobb vállalati támogatója, a Microsoft. A tőkebevonás lezárása egybeesik a vállalat folyamatban lévő szerkezetátalakítási erőfeszítéseivel és vezetői változásokkal, beleértve a régóta vezető technológiai igazgató, Mira Murati múlt heti hirtelen távozását. Az Nvidia, az Altimeter Capital, a Fidelity, a SoftBank és az Abu Dhabi állam által támogatott MGX befektetési cég szintén részesedést vásárolt.

A Thrive Capital - amely mintegy 1,2 milliárd dollárra tett ígéretet saját alapjának és egy kisebb befektetők számára létrehozott speciális célú eszköz kombinációjából, arról is tárgyalt, hogy jövőre további 1 milliárd dollárt fektethet be ugyanilyen értékelés mellett, ha a mesterséges intelligenciával foglalkozó cég elér egy bevételi célt. Az Apple is tárgyalásokat folytatott az OpenAI-ba történő befektetésről, de végül nem csatlakozott a finanszírozáshoz. A finanszírozás átváltható kötvények formájában történik, és a tőkévé való átalakítás feltétele a befektetők hozamára vonatkozó felső határ megszüntetése, és a sikeres strukturális átalakulás for-profit céggé, amelyet többé nem a nonprofit igazgatótanács irányít majd. A vállalatnak jelenleg mintegy 1700 alkalmazottja van, miután az elmúlt kilenc hónapban több mint 1000 főt vett fel.

A tőkebevonás iránti bizonytalanság fő oka az OpenAI szokatlan struktúrájából eredt. Altman, Elon Musk és mások 2015-ben nonprofit szervezetként alapították az MI-kutató laboratóriumot. Miután azonban Musk elhagyta a szervezetet és nem nyújtott több támogatást, Altman az OpenAI-t egy úgynevezett capped-profit vállalattá alakította át, hogy így tudja előteremteni az MI megalkotásához szükséges dollármilliárdokat. Ez azt jelentette, hogy az OpenAI hozamot tudott biztosítani a befektetőknek, de ez a nyereség korlátozott volt. A vállalatot továbbra is az eredeti igazgatótanács irányította, amely nem a befektetőknek felelt.

A személyi változások nem tántorították el a legtöbb befektetőt, akik az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman és a pénzügyi igazgató, Sarah Friar előrejelzései alapján jelentős növekedésre számítanak. A vállalat idén 3,6 milliárd dolláros bevételt tervez a több mint 5 milliárd dolláros kiadás mellett. A számokat ismerő források szerint jövőre jelentős, 11,6 milliárd dollárra ugró bevételt becsülnek. Az OpenAI a bonyolult vállalati szerkezetátalakítás keretében Altman számára részvénytulajdont biztosítana - a tárgyalások még folynak ennek üteméről. A befektetők olyan feltételeket akartak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy visszaköveteljék a tőkéjüket, vagy újratárgyalják az értékelést, ha a változások nem valósulnak meg két éven belül.

Az OpenAI meteorszerű emelkedése a termék népszerűségét és értékelését tekintve az egész világon érdeklődést váltott ki. A ChatGPT elindítása óta 250 millió heti aktív felhasználót vonzott. A vállalat értékelése ezzel párhuzamosan emelkedett, a 2021-es 14 milliárd dollárról most már 157 milliárd dollárra ugrott, a bevételek pedig nulláról 3,6 milliárd dollárra nőttek, ami messze meghaladta Altman saját előrejelzéseit. A vállalat továbbra is aktívan törekszik a mesterséges általános intelligencia (AGI) létrehozására, miközben felpörgeti a kereskedelmi bevételeit és megpróbál nyereségessé válni.

Az OpenAI sikere megkönnyebbülést jelent más MI startupok számára is, mert miközben a IT-ipar legnagyobb vállalatai dollármilliárdokat öltek az MI-projektekbe, a technológián dolgozó startupokba történő befektetések az év elején elmaradoztak. A lassulás egyik oka az volt, hogy a kis cégek nem tudtak versenyezni a Google, az Amazon és a Microsoft triójával, és számos startupot lényegében elnyeltek a technológiai óriások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!