SG.hu

Megvehető az OpenAI néhány százaléka, az ár 6,5 milliárd dollár

Az OpenAI körülbelül 6,5 milliárd dolláros tőkebevonásról tárgyal egy olyan üzlet részeként, amely a vállalat értékét 150 milliárd dollár környékére emelné, ami közel 70 milliárd dolláros növekedés a kilenc hónappal ezelőtti értékeléshez képest. Az ügylet révén a vállalat értékesebb lenne, mint bármely más magáncég, kivéve a ByteDance-t, a TikTok videómegosztó alkalmazás gyártóját.

Még a múlt héten is úgy tűnt, hogy az OpenAI 100 milliárd dolláros értékelés mellett körülbelül 1 milliárd dollárt szeretne felvenni. Az elmúlt napokban azonban kiderült, hogy a nagyméretű MI-rendszerek létrehozásához szükséges számítási teljesítmény miatt rendkívül magas költségekkel rendelkező vállalat túlszalad ezen a célon. Az új finanszírozási kört a Thrive Capital befektetési cég vezetné, amely korábban már befektetett az OpenAI-ba. Az Apple, az Nvidia és a Microsoft technológiai óriáscégek is részt vettek a tárgyalásokban. Ha az új üzlet létrejön, az OpenAI értékesebb lesz, mint a SpaceX, az Elon Musk (aki szintén az OpenAI egyik alapítója volt) által alapított magánrakéta-vállalat. Majdnem kétszer olyan értékes lenne, mint az Intel, a tiszteletre méltó chipóriás, amelynek teljes piaci értéke 83 milliárd dollár körülire csökkent, mivel nem tudott lépést tartani az MI-boommal.

2022 végén az OpenAI indította el a mesterséges intelligencia boomot a ChatGPT nevű online chatbotjának megjelenésével, ami világszerte a hasonló technológiát építő startupok finanszírozási hullámát szította. Az ilyen cégek iránti érdeklődés idén nyáron csökkent, mivel egy sor kiemelkedő cég szinte teljesen eltűnt az olyan gazdagabb és erősebb MI cégek árnyékában, mint a Google, a Microsoft és az Amazon. A Microsoft 13 milliárd dolláros támogatásával és a versenytársait messze meghaladó ismertséggel rendelkező OpenAI azonban tovább építkezett a ChatGPT megjelenésének láza után is. Új, gyorsan bővülő befektetési köre pedig arról tanúskodik, hogy a technológiai ipar még mindig mennyire forró témának látja a mesterséges intelligenciát.

A több mint 1700 alkalmazottat foglalkoztató OpenAI az elmúlt kilenc hónapban több, mint 1000 új dolgozót vett fel, és egyre erősebb változatokat adott ki a ChatGPT-ből és hasonló technológiákból, köztük képeket és videókat generáló rendszereket. Az OpenAI-nak mégis nagyon nyilvános növekedési fájdalmai voltak. A vállalat vezetői még mindig próbálják helyrehozni az OpenAI hírnevét, miután négy igazgatósági tag váratlanul kirúgta a vezérigazgatót, Sam Altmant 2023 végén. Alig öt nappal későbbi visszahelyezése óta a vállalat több magas rangú alkalmazottat is elvesztett, köztük a vezető tudóst és társalapítót, Ilya Sutskevert. Dr. Sutskever és a terület más szakértői - köztük az OpenAI néhány korábbi és jelenlegi alkalmazottja - egyre inkább aggódnak amiatt, hogy az OpenAI által kifejlesztett technológiák segíthetnek a dezinformáció terjesztésében, hozzájárulhatnak kibertámadásokhoz, vagy akár veszélyeztethetik az emberiséget. Az OpenAI többször is elismerte ezeket az aggodalmakat, és azon dolgozott, hogy átalakítsa a technológiái biztonságosságát garantáló erőfeszítéseit.

Az OpenAI azon is dolgozik, hogy mesterséges intelligencia technológiáit bevételt hozó termékekké alakítsa át. Egy ilyen technológia megalkotásához több milliárd dollárnyi nyers számítási teljesítményre van szükség, és egyes becslések szerint a vállalat évente 7 milliárd dollárt éget el. A technológiai elemzők szerint az OpenAI-nak most meg kell mutatnia, hogy nem csak egy pénznyelő a befektetők számára, és képes úgy működni, mint egy hagyományos technológiai vállalat. Az OpenAI a ChatGPT és más technológiák előfizetésein keresztül évente több mint 2 milliárd dollárt szed be. A cég olyan tapasztalt Szilícium-völgyi vezetőket is felvett, mint Sarah Friar, a Square korábbi pénzügyi igazgatója és Kevin Weil, a Twitter korábbi termékigazgatója, hogy segítsenek átalakulni MI kutatólaboratóriumból profittermelő vállalkozássá.

Altmant a Szilícium-völgyi kollégák csodálják pénzszerzési képességei miatt, stratégiailag építette fel a befektetők lelkesedését az OpenAI-ban való részesedésvásárlási lehetőségek iránt. Stratégiája az volt, hogy évente egyszer egy úgynevezett tenderajánlat keretében elad a részvényekből a vállalat alkalmazottainak, később pedig ezt kiegészíti egy hagyományos finanszírozási körrel az OpenAI üzleti tevékenységének támogatása érdekében. Tavaly, amikor lezárta a vételi ajánlatot, amely több mint 80 milliárd dollárra értékelte a vállalatot, már azt mondta a befektetőknek, hogy 100 milliárd dollárnál tervezi a következő pénzszerzést. Ez az összeg azóta másfélszeresére ugrott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)