SG.hu

Kivonul az OpenAI igazgatótanácsából a Microsoft, az Apple pedig inkább nem kér helyet magának

Az ágazat szabályozási ellenőrzése egyre fokozódik, ezért stratégiát vált a ChatGPT-ről híressé vált MI-cég. A közvetlen részvétel helyett másként oldják meg a kulcsfontosságú partnerek bevonását.

A Microsoft lemondott megfigyelői helyéről az OpenAI igazgatótanácsában, mert a globális szabályozó hatóságok egyre szigorúbban ellenőrzik a nagyvállalatok MI startupokba történő befektetéseit. A Microsoft eddig 13 milliárd dollárt fektetett be a ChatGPT nevű generatív mesterséges intelligencia chatbot gyártójába, de most az OpenAI-nak küldött levelében közölte, hogy "azonnali hatállyal" visszavonul az igazgatótanácsi szerepéből. Az eddigi tervek szerint az Apple is megfigyelői szerepet vállalt volna az OpenAI igazgatótanácsában a ChatGPT-nek az iOS rendszerbe való integrálásáról szóló megállapodás részeként, de mégsem fog így tenni.

Az OpenAI ehelyett rendszeres találkozókat tartana olyan partnerekkel, mint a Microsoft és az Apple, valamint a Thrive Capital és a Khosla Ventures befektetőkkel. Ez része annak az "új megközelítésnek, amely a kulcsfontosságú stratégiai partnerek tájékoztatására és bevonására irányul" - mondta az OpenAI szóvivője. A lépés oka, hogy az EU és az USA trösztellenes hatóságai vizsgálni kezdték a Microsoft és az OpenAI közötti partnerséget a versennyel kapcsolatos szélesebb körű aggodalmak részeként.

A Microsoft elfogadta, hogy szavazati joggal nem rendelkező szerepet kapjon az igazgatótanácsban, miután tavaly az OpenAI-t elborító káosz után az igazgatótanács hirtelen kirúgta Sam Altman vezérigazgatót, majd néhány nappal később visszahelyezte. Az igazgatótanácsi puccskísérlet veszélyeztette az OpenAI értékelését, és ezzel együtt a Microsoft több milliárd dolláros befektetését a vállalatba.

"Ez a pozíció betekintést nyújtott az igazgatótanács tevékenységébe anélkül, hogy a függetlenségüket veszélyeztette volna" - írta Keith Dolliver, a Microsoft helyettes jogtanácsosa az OpenAI-nak küldött levelében. Azóta "jelentős előrelépésnek lehettünk tanúi az újonnan megalakult igazgatótanács részéről, és bízunk a vállalat irányában". Ezért a Microsoft szerepe az igazgatótanácsban már "nem szükséges" - fogalmazott. Az OpenAI továbbra is a Microsoft egyik "legértékesebb partnere" marad - írta Dolliver.

A Microsoft partnerség döntő fontosságú volt az OpenAI sikere szempontjából. A startup a Microsoftra támaszkodott a számítási teljesítmény és a felhőalapú tárolás terén. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella volt az egyik legfontosabb hatalomgyakorló az OpenAI-nál novemberben bekövetkezett igazgatótanácsi felfordulás során. Az OpenAI-ba való befektetés a Microsoftot a generatív mesterséges intelligencia versenyében is korai vezető pozícióba juttatta. A vállalat áprilisban közölte, hogy nehezen tud lépést tartani az MI-szolgáltatásai iránti kereslettel, amelyek az elmúlt három negyedévben gyorsuló ütemben segítették Azure felhőalapú számítástechnikai platformjának értékesítését.

A Microsoftnak nincs hagyományos tőkerészesedése a startupban. Ehelyett az OpenAI egyik leányvállalatának nyereségéből egy bizonyos összeghatárig részesedésre jogosult. Az OpenAI honlapja szerint "továbbra is teljesen független vállalat marad, amelyet az OpenAI nonprofit szervezet irányít".

A Microsoft és az OpenAI a trösztellenes aggályokkal kapcsolatban lekicsinyelte kapcsolatát. Az Európai Bizottság júniusban közölte, hogy megvizsgálja egy vizsgálat elindításának lehetőségét az összefonódással kapcsolatban, és az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is elkezdte vizsgálni a nagy technológiai vállalatok, köztük a Microsoft, az Amazon és a Google által a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó startupokba eszközölt befektetéseket.

Az OpenAI szóvivője elmondta: "Hálásak vagyunk a Microsoftnak, amiért bizalmat szavazott az igazgatótanácsnak és a vállalat irányának, és várakozással tekintünk a sikeres partnerség folytatása elé." Az OpenAI nyolctagú igazgatótanácsában Altman mellett ott van Larry Summers, az Egyesült Államok korábbi pénzügyminisztere és Fidji Simo, az Instacart élelmiszer-kiszállító cég vezérigazgatója is. A testület elnöke Bret Taylor, a Salesforce korábbi társ-vezérigazgatója és a Sierra MI startup társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!