SG.hu

Teljesen felhagy a nonprofit modellel az OpenAI

Mira Murati, a technológiai igazgató és két másik vezető távozik, miközben a vezetők, köztük Sam Altman, a startup átalakításán dolgoznak.

Mira Murati, az OpenAI technológiai vezetője közölte, hogy több mint hat évnyi munka után távozik a cégtől. A dolgozóknak küldött, majd később az X-en megosztott bejegyzésében Murati azt írta, hogy azért távozik, hogy „időt és teret teremtsen saját felfedezéseihez”, bár nem részletezte, hogy mik lennének ezek a következő lépések. "Most elsősorban arra összpontosítok, hogy mindent megtegyek a zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében, fenntartva a lendületet, amelyet felépítettünk” - mondta. Órákkal később az OpenAI kutatási vezetője, Bob McGrew és a kutatásért felelős alelnök, Barret Zoph is bejelentette távozási tervét. Zoph az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „új lehetőségeket keres”, míg McGrew egy külön bejegyzésben azt írta, hogy „ideje szünetet tartanom”.

Az OpenAI vezetői azért hagyják el a startupot, mert annak vezérigazgatója, Sam Altman és mások azon dolgoznak, hogy a céget hagyományos, nyereségorientált vállalattá alakítsák át. Az OpenAI-t most egy olyan nonprofit szervezet igazgatótanácsa irányítja, amelyet Altman és társalapítói 2015 végén hoztak létre a startup technológiáinak felügyeletére. Bár a nyereségorientált vállalattá válás várhatóan csak jövőre történik meg, az OpenAI tárgyalásokat folytat egy új befektetési körről, amely akár 150 milliárd dollárra is értékelheti a vállalatot, ami hatalmas ugrás lenne a legutóbbi, 80 milliárd dolláros körhöz képest. Az Egyesült Arab Emírségek technológiai befektetési cége, az MGX is a potenciális befektetők között van, és Microsoft, az Nvidia, az Apple és a Tiger Global is nagyon érdeklődik.

Az OpenAI-nak nagyon kell a pénz, mert költségei messze meghaladják a bevételeit. A cég évente 3 milliárd dolláros bevételre tesz szert, miközben körülbelül 7 milliárd dollárt költ. A vezetőség és néhány vezető kutatója között évek óta tartó nyilvános konfliktus után az OpenAI igyekszik inkább egy hagyományosabb technológiai vállalatnak látszani, amely vezető szerepet tölthet be az iparág mesterséges intelligencia felé való törekvésében. A mostani távozások az OpenAI más vezetőinek hónapokon át tartó hasonló lelépését követik.

Murati volt a startup egyik nyilvános arca, és gyakran jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy népszerűsítse a technológiát. Az X-en Altman megköszönte neki a vállalatnál eltöltött éveket, és közölte, hogy az elkövetkező napokban további információkkal fog szolgálni a vezetőváltással kapcsolatban. "Nehéz túlbecsülni, hogy Mira milyen sokat jelentett az OpenAI-nak, a küldetésünknek és mindannyiunknak személyesen” - írta. Altman közlése szerint McGrew és Zoph távozása nem függ össze Murati lemondásával, de „volt értelme, hogy ez egyszerre történjen, hogy együtt dolgozhassunk a zökkenőmentes átadáson a vezetés következő generációjának”.

Az elmúlt hónapokban az OpenAI számos tapasztalt vezetőt vett fel, köztük új termékvezetőket, új pénzügyi vezetőt és egy globális politikai vezetőt, aki a washingtoni és a világszintű kapcsolatokkal foglalkozik. Az elmúlt kilenc hónap alatt az OpenAI mérete több mint kétszeresére nőtt, több mint 1700 alkalmazottal, miközben nyilvánosan hangsúlyozta, hogy arra összpontosít, hogy technológiáját biztonságossá tegye a széles körű használatra. De ahogy az új vezetők megérkeztek, az OpenAI számos régi vezetője és kutatója inkább távozott. Abból a 13 emberből, akik 2015-ben segítettek megalapítani az OpenAI-t azzal a céllal, hogy mesterséges általános intelligenciát, azaz AGI-t hozzanak létre - egy olyan gépet, amely képes mindenre, amire az emberi agy képes -, már csak hárman maradtak.

A megmaradt alapítók egyike, Greg Brockman, a cég elnöke az év végéig szabadságot vett ki, arra hivatkozva, hogy közel egy évtizedes munka után pihenésre van szüksége. A Murati lemondása után távozását bejelentő két vezető azok közé tartozott, akik az elmúlt hónapokban az OpenAI kutatócsoportjának magját alkották. Míg Zoph kulcsfontosságú gyakorlati kutató volt, addig McGrew inkább projektmenedzser, aki segített a stratégia megtervezésében és felügyelte a többi alkalmazottat. Szorosan együttműködött Muratival. Zoph szoros kapcsolatban állt John Schulman alapítóval, aki idén nyáron hagyta el az OpenAI-t.

A vállalat kulcsfontosságú kutatókat is felvett, köztük Noam Brownt, egy korábbi Meta-kutatót, aki az OpenAI legújabb, o1 nevű technológiájának motorjául szolgáló „érvelési” technikákra specializálódott. A matematikai, tudományos és számítógépes programozási feladatok átgondolására tervezett új technológia bizonyos esetekben képes csökkenteni a vállalat chatbotja által produkált hibákat és „hallucinációkat”, vagyis kitalált információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!