SG.hu

Betiltják a robot­fűnyírók éjszakai használatát Németországban

Nem a hangjukkal van probléma, hanem hogy éles pengéik különösen veszélyesek az éjszakai állatokra. Egyes helyi hatóságok lépéseket tesznek, és betiltják használatukat szürkület után.

Németországban állatvédők a robotkaszák használatának jelentős korlátozását követelik. "A robotfűnyírók éjszakai betiltása a minimum” - mondta Corinna Hölzel a Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) munkatársa. „Még jobb lenne, ha teljesen lemondanánk a robotfűnyírókról”. Egy másik érv az, hogy használatuk masszívan károsítja a biológiai sokféleséget. "Minden növényt levágnak” - mondja Hölzel kertészeti szakértő. A vadméhek, pillangók és bogarak így fontos táplálékforrásokat veszítenek.

Az önjáró fűnyírók különösen nagy veszélyt jelentenek a sünökre. Mivel a robotok felügyelet nélkül és szinte hangtalanul végzik munkájukat, a kerttulajdonosok gyakran használják őket éjszaka, amikor az éjszakai sünök táplálékot keresnek. "A sünök nem menekülő állatok, csak egyszerűen összegömbölyödnek, ha veszélyben vannak. Tüskés bundájuk azonban nincs felkészülve arra, hogy ellenálljon a robotok éles, gyorsan forgó pengéinek” - magyarázza Hölzel. A Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research kutatói egy tanulmányhoz 370 olyan sérülést vizsgáltak meg, melyeket "elektromos kertkarbantartó gépek” okoztak sünökön. "A megtalált és bejelentett állatok csaknem fele (47 százalék) nem élte túl a sérülést, hanem el kellett altatni őket, vagy elpusztultak az ellátás során” - írták a kutatók közleményükben.

A helyzet gyors javítása érdekében az állatvédőkhöz hasonlóan a Leibniz Intézet tudósai is az éjszakai használat betiltását követelik. A Leibniz Intézet szerint a sünpopuláció csökkenőben van. Németországban 2020-ban felkerült a veszélyeztetett fajok korai figyelmeztető listájára. Néhány kisebb németországi település már bevezette az éjszakai használat tilalmát. Köln jelenleg fontolgatja a tilalmat, amely az évszaktól függő szürkület időpontjától kezdődne. A város hivatalnokai kedvezően reagáltak egy erre vonatkozó kérelemre.

Silvia Teich, a Német Természetvédelmi és Biodiverzitás-védelmi Szövetség (Nabu) munkatársa rámutatott, hogy az éjszakai tilalomtól függetlenül a gyepet úgy is alakíthatjuk, hogy azt ritkábban kelljen nyírni. A magasabb gyep például sokkal kevesebb munkát jelent, és még magas hőmérséklet esetén sem szárad ki olyan gyorsan, mint a rövidre nyírt hagyományos gyep.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #14
    egyébként nem kell besértödni , mert emberek leirják a gondolataikat vélemyényuket és ha ez nem egyezik a másikkal azt egyből belekötésnek veszik.
    Ez hiényzik a mai társadalombol a párbezséd és , hogy mindenki elmondhassa a különbözö vélemyényét anélkül ,hogy támadná a másik , mert lehet a más vélemyények jobbak vagy kombinálva velük mint ami elsöre kitaláltak.

    Azért mondom, hogy nem jo ez ha bevezetnék, mert a törvényeket nem szokás rövid időre tervezni, igy ha betiltják az esti robot funyirást akkor az soha nem lehet.
    Ahogy a utakat se javitják meg csak kiteszik a 60as táblát és ugy már jo is, és nem a kiválto ököt szüntetik meg hanem csak átháritják másra , hogy buntessenek érte.

    A legtöbb emebr amikor manapság az önvezetésrol vagy robotikárol jon valami hir akkor az a reakcio, hogy szar az egész mert nem megy most se, de azt elfelejtik, hogy fejlesztik és fejlödik a technologia. Tehát ami ma nem ugy müködik az pár év mulva már tökéletesitik.

    amuyg meg a robot funyirohoz nem kell anynira szofisztikált eljárásra gondolni ma egy gyerekjátékba is meg tudják azt oldani, hogy ha akadályt lát maga elött akkor megáll vagy kitér valami irányba, csak enynit kell a fünyirónak is tennie, föleg este a kijelölt kert határokon belül szabadon mozoghat. időhöz sincs kötve ha fél oráig egyhelyen eszik a sün akkor megvárja és halad tovább ott lenne az egész este rá, hogy befejezze a nyirást.
    Napközben azért nagyobb az esély arra, hogy valami miatt nem kéne füvetnyirni föleg hétvégén amikor otthon lenne a család. vagy napközben fel tudná tölteni magát és este meg elhasználni az aksiba lévö töltést.
  • kvp #13
    "Leírtam, hogy miért nem életszerű (és hogy autóknál sem működik még a technológia) kismillió szenzorral felvértezni egy fűnyírót, majd azt kapom válaszként, hogy dehát legyen rajta ez az érzékelő, meg az."

    Eletszeru. Az autokkal ellentetben lassan halad, tetszolegesen mozoghat a fuvon es nem kell tablakat neznie. Eleg ha eszleli a vagando terulet szelet es barmit ami szembe jon. Ez egyreszt egyszerubb feladat, masreszt ha egy gyarto ezt nem tudja megugrani, akkor ne forgalmazzon robot funyirot az EU-ban.

    "hiszen akiik már megvették, azok attól még használni akarják azt, ami megvan."

    A fenti szabalyozas azt jelentene, hogy akinek nem megfelelo funyiroja van jelenleg, az tobbet nem hasznalhatna semmikor. Jobb a veszelyes funyirokat teljes mertekben betiltani (visszahivni), mint hasznalati korlatokat hozni ra. (csak nappal, csak emberi felugyelet mellett, stb.)

    Tehat reszemrol en sokkal szigorubb szabalyozast javasolnek mint a nemet otlet, csak es kizarolag eletvedelmi okokbol. Amelyik funyiro el tud utni egy sunt vagy vakondot, az el tud utni egy fuben jatszo kisgyereket is.
  • Vanek úr #12
    Lassan nem is tudom, mit írjak. Vagy minek írjam. Valaki kiragad egy kis apró részletet egy gondolatomból, és már bele is köt.

    1. Leírtam, hogy miért nem életszerű (és hogy autóknál sem működik még a technológia) kismillió szenzorral felvértezni egy fűnyírót, majd azt kapom válaszként, hogy dehát legyen rajta ez az érzékelő, meg az. Mintha nem írtam volna semmit.

    2. Direkt írtam, hogy vannak esetek, amikor a robotfűnyíró tényleg kárt is okoz (tegyük fel, ha már valaki füvet nyír, akkor egy 'sima' tologatós, vagy damilos fűnyíróhoz képest); erre megkapom a 'porozd be te a növényeket' dolgot. Mintha én írtam volna, hogy hülyeség.

    3. Megjelennek a komcsizó emberkék, akiknek gőzük nincs semmiről, de ha van egy plusz szabályozás (bármire, akár még értelmes dolgokra is), akkor már sírnak, hogy 'jajajaj, mindmeghalunk'. Holott még írtam is kompromisszumos megoldásokat, de senkit nem érdekel, csak a saját ...... kútfője. Nagy jobboldalinak vallják magukat, aztán a keresztény erkölcstől/élettől (a másokra odafigyelésről, mások segítésétől) olyan messze vannak, mint Bese atya a heteroszexualitástól. (Vagyis ez olyan, mint az életből jópár példa: aki a legjobban komcsizik, az maga is komcsi, aki a legjobban buzizik, az maga is az, ....)

    4. Ha a gyártók csak pár év múlva raknak a fűnyíróikra érzékelőket/rácsot/egyéb megoldást (hiszen erre rá kell venni őket), attól még a probléma addig is élni fog, hiszen akiik már megvették, azok attól még használni akarják azt, ami megvan. Vagyis maximum csak középtávon lehet megoldás a gyártókra való valamilyen kényszerítés (amit a kommunistázó kollégák újra csak kritizálni fogják, hiszen hogy mernek beleszólni, hogy XY cég milyen terméket is gyárt?), rövidtávon nincs más lehetőség, mint a használat szabályozása (és mint említettem, ez nem is okozna egy 'átlagos kisembernél' akkora megrázkódtatást).

    De azt hiszem, ezt innentől elengedem. Biztosan bennem van a baj, akkor meg feleslegesen írok bármit folytatásnak.
  • duke #11
    Nem kene ide semmi bonyolult sun felderito radar, meg mesterseges inteligencia, ami elbeszelget a sunokkel, hanem eleg lenne csak egy mechanikus sepru az elejere, ami felreloki, elijeszti az allatokat. Lehetne fokozni a hatast azzal, hogy elobb funyiras nelkul vegig megy egy par meteres szakaszon hogy mar elorre mindenkit elzavarjon, es csak a masodik menetnel nyirna a fuvet, plusz soporne maga elott a teruletet.
  • repvez #10
    nagyon egyszerüen meg lehetne oldani csak akarni kéne és nem egybül a tiltsuk be szabályt elö venni és a kisemberre háritani a megoldást.
    LEhetne infra camerával ami este is lát, lehetne hökamerával ami meg az élölényeket tudja könnyen kiszürni. DE még egyszerübb megoldás ha egy fém fésüt tesznek a funyirő elé ami a fuvet átengedi ,de a kisebb élölényeket meg eltölja maga elöl és nem engedi be alá a funyirónak.
    filléres megoldás.
    Az aki meg azon aggodik, hogy igy nem lesz beporzás elmondom, hogy nem azon a pár négyzetméteren fog mulni amit a fuvesitett udvarrészen a robotfunyiró levág.
    Sokkal inkább , hogy kivágták az összes olyan erdöt ami akácos volt a termöföldek mellett meg olyan növényeket termelnek ami elveszi a természetes paranon hagyott területektol a helyet. Régebben ennek is meg volt a szabálya, ha valakinek mond még valamit a vetésforgo kifelyezés ott az egyik rész a parlagon hagyás volt ahol pihenni tudott a föld és virágos rét maradt .
    A kertekben legtöbbször vanak gyumolcsfák és virágok , de nem a gaz ami a nem gondozott udvaron megjelenik. tehát nem ott kell ezt a gondot megoldani.
    Akinek lóhere és egyéb nö az udvarába az meg amugy sem nyirja mert nem gondozott udvarra vágyik vagy állat legelöje van ,nem udvara.
  • M2 #9
    Egyik amerikai államban megvizsgálták, és azt vették észre, hogy az 50 évvel ezelőtti 30 ezer tilalom és szabályozás mostanra 300 ezerre duzzadt. Gyakorlatilag már semmilyen tevékenység nincs, amit ne érintene több tucat tilalom.

    Érdekesség, hogy ugyanezzel a jelenséggel már az ókori Rómában is meg kellett küzdeniük és időnként ki is kellett pucolniuk a törvényeiket. A németekre is már nagyon ráférne, vállalkozni ma szinte lehetetlen náluk!
    Utoljára szerkesztette: M2, 2024.09.10. 13:44:57
  • kvp #8
    Erre a problemara ket egyszeru megoldas letezik:
    - betitani az ejjeli hasznalatot
    - kotelezove tenni, hogy minden forgalmazott automata funyiro kepes legyen ejjel-nappal megbizhatoan detektalni es elkerulni az osszes vedett elolenyt

    Az utobbi vagy megdragitana vagy ellehetetlenitene az automata funyirok forgalmazasat, de az is lehet a gyartok egyszeruen csak elektronikusan letiltanak a funyirok hasznalatat szurkulet utan. Ekkor mar csak azon embereket kellene hatosagilag uldozni, akik direkt kikapcsoljak az eletvedelmi funciokat a megvasarolt keszulekeiken. Ez amennyire tudom mar jelenleg is torvenyileg uldozott. (pl. felvonok eseten sem szabad megtenni)

    ps: En a masodik megoldast latom jonak, se sunt, se vakondot, se fuben maszo kisgyereket ne tudjon elutni egy automata funyiro es erre megfelelo tanusitvanyt is kelljen szereznie a forgalmazas megkezdese elott. Onnantol akkor nyirjak a fuvet amikor akarjak, mert nem jelentenek veszelyt.
  • CommieSlayer #7
    Mennyi fogalmatlan komcsi van itt. Nem is értem hogy volt élet azelőtt, hogy a kormány mikromenedzselte volna az életünk minden apró részletét. Miért is lenne az én dolgom és felelősségem a saját tulajdonom rendben tartása? Hát nem furcsa, hogy egyre több a szabályozás és csak a szabadságunk lesz kevesebb, de az élet nem lesz jobb tőle?
  • inkvisitor #6
    Most nincs bajod a méhlegelővel, de majd ha kézzel kell porozni a gyümölcsfákat, mint egyre több helyen (pl Kína), akkor hirtelen felértékelődnek a méhek.
    Idén próbaképp meghaggytam egy foltot a gyepen, ahol nem nyírtam. Tele volt virággal, egyedül ott nem nőtt parlagfű meg trombitavirág és augusztus elejéig tiszta zöld maradt locsolás nélkül, miközben máshol sárgult a gyep.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2024.09.10. 07:41:08
  • Tetsuo #5
    Éjjel a fűnyíró körül roppant egyszerű lenne detektálni az élőlényeket infraérzékelőkkel.