SG.hu

Szőlőt is tud csomagolni az MIT új robotkarja

Az MIT új robotrendszerét puha élelmiszerek csomagolásra tervezték, melyeket nagyon nehéz megfogni.

A dobozokba pakolás a robotmanipuláció egyik legfontosabb referenciafeladata, de az ágazat eddig elsősorban merev, egyenes oldalú tárgyak tárolókon belüli elhelyezésére összpontosított. A Massachusetts Institute of Technology számítógéptudományi tanszéke bemutatta a RoboGrocery-t, ami a számítógépes látást egy puha robotfogóval kombinálja, hogy a legkülönfélébb árucikkeket is be tudja zacskózni. A rendszer teszteléséhez a kutatók 10, a robot számára ismeretlen tárgyat helyeztek egy élelmiszeripari szállítószalagra.

A termékek között voltak nagyon puha tárgyak, mint a szőlő, kenyér, kelkáposzta, muffinok és kekszek, és szilárdabbak, mint leveskonzervek, ételtartók és fagylaltos dobozok. A látórendszer lépett működésbe először, felismerve a tárgyakat, és megbecsülte azok méretét és merevségét, illetve tájolásukat a szalagon. Ahogy a kar megérinti a szőlőt, az ujjakban lévő nyomásérzékelők megállapítják, hogy az valójában egy kényes dolog, és ezért nem kerülhet egy doboz aljára - ezt valószínűleg közülünk sokan a saját bőrünkön megtapasztaltuk egy bevásárláskor. A robot megállapítja, hogy az ételdoboz egy merevebb szerkezet, és azt teszi a zacskó aljára.


"Ez egy jelentős első lépés afelé, hogy a robotok valós körülmények között csomagoljanak élelmiszereket és más tárgyakat" - mondta Annan Zhang. "Bár még nem állunk készen a kereskedelmi alkalmazásra, a kutatásunk bemutatja, hogy milyen erőt képvisel többféle érzékelési modalitás integrálása a lágy robotrendszerekbe." A csapat megjegyzi, hogy még bőven van hova fejlődni, beleértve a markoló és a képalkotó rendszer továbbfejlesztését, hogy jobban meg lehessen határozni hogyan és milyen sorrendben kell egyes dolgokat becsomagolni. Ahogy a rendszer egyre robosztusabbá válik, az élelmiszerüzleteken kívül olyan ipari terekbe is skálázható, mint például az újrahasznosító üzemek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!