SG.hu

"Kína utolért minket" - stagnál a német robotikai ipar

A német robotikai szakemberek 2024-re mindössze két százalékos forgalomnövekedésre számítanak. Különösen a belföldi eladások gyengék, és nő a nyomás Kína részéről.

A német robotikai ipar a korábbiaknál szkeptikusabban tekint az idei évre a belföldi üzletág gyengélkedése miatt. A 2024-es évre mindössze 16,5 milliárd eurós forgalmat várnak - mondta Frank Konrad, a német gépipari szövetség (VDMA) robotikai és automatizálási részlegének elnöke. "Az előrejelzésünket felére kellett csökkentenünk, plusz két százalékos forgalomnövekedésre". Most még tart a lendület, de ez a tavalyi magas rendelésállománynak köszönhető. "Az új megrendelések főként külföldről érkeznek, ahol a piacok jobb helyzetben vannak, mint Németországban". 2024 első négy hónapjában a Németországból érkező megrendelések 15 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakának szintjétől, a külföldről érkező megrendelések viszont 21 százalékkal nőttek.

"A verseny nagyon éles" - magyarázta Konrad. Számos kínai beszállító erőteljesen növekedett a hazai piacokon, és most Európába nyomulnak. "Itt nem alacsony költségű vagy alacsony technológiájú termékekről beszélünk, ezek komoly versenytársak". A 10 000 ipari alkalmazottra jutó robotsűrűséget tekintve Németország 2022-ben világszerte a harmadik helyen állt 415 egységgel, jóval Dél-Korea (1012 robot) és Szingapúr (730) mögött, közvetlenül Japán (397) és még Kína (392) előtt. "Feltételezem, hogy Kína mostanra utolért minket" - mondta Patrick Schwarzkopf, a VDMA Robotika és Automatizálás ágazata ügyvezető igazgatója. "A pekingi kormánynak nagyon világos terve van az ipar automatizálására". 2022-ben a világ összes új ipari robotjának 52 százalékát Kínában telepítették.

Németországban több mint 400 vállalat képviselteti magát a Robotikai és Automatizálási Szövetségben, és az iparág mintegy 67 000 embert foglalkoztat. Az augsburgi székhelyű Kuka például több mint négymilliárd eurós forgalmával az egyik legnagyobb szereplő.

Az ipar a mindennapi élet egyre fokozódó automatizálására összpontosít. Egyre több robot van a magánszférában, például automatizált fűnyírók és porszívók. Most a professzionális szolgáltató robotika is egyre nagyobb lendületet vesz. "A jövőben kevesebb minibárt fogunk látni a szállodai szobákban" - mondta Schwarzkopf. "Rendelsz valamit, aztán jön a robot, csipog az ajtónál, és kiveszed, amit rendeltél: sört vagy fogkefét." A technológia már rendelkezésre áll. "Ez összességében - a szakképzett munkaerő hiánya miatt - jelentős lökést fog kapni." Az iparág azonban a politikusoktól is szeretne hátszelet kapni. "Ha tartani akarjuk a lépést Kína tempójával, sokkal gyorsabbá és agilisabbá kell válnunk" - mondta Frank Konrad, aki egyben a rheinbölleni Hahn Automation gépgyártó cég vezetője is. "Számos uniós szabályozás megbénítja a nagyrészt kkv-k által jellemzett iparágat, és ez nem segíti elő a gyorsaságot."

Fontos a politikai beruházási hajlandóság is az olyan jövőbeli területeken, mint az üzemanyagcellák vagy a hidrogéntechnológia. "Ha itt nem támogatjuk az első fejlesztéseket, akkor ez a piac el fog menni mellettünk." Konrad emellett a bürokrácia csökkentését, lényegesen rugalmasabb munkaidő-modelleket, a fiatal tehetségek jobb támogatását és az EU-n kívüli szakképzett munkaerő toborzását sürgette. Az iparág is érzi a lassuló ütem hatását a profitra. "A koronavírus utáni évek - 2021 és 2023 között - nagyon nyereségesek voltak" - hangsúlyozta Konrad. Ez a beruházásokban is megmutatkozott, a 2023-as évben a forgalom 13 százalékkal nőtt. A piac azonban jelenleg árnyomás alatt áll. "Az Ázsiából érkező fokozott verseny miatt a jövedelmezőség is minden bizonnyal csökkenni fog".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #4
    Ha megáll az itteni fejlődés, akkor majd védővámokat kell kivetni mindenre ami kínai. Ez a modern EU megoldása mindenre.
  • kvp #3
    Amikor egy evtizede eladtak a KUKAsokat a kinaiaknak (Keller Und Knappich Ausburg) mar lehetett sejteni, hogy a nemet iparnak gondjai lesznek. Az osszes nemet autogyarba, de nagyjabol mindenhova ok szallitottak a gyartosorokat az elmult 126 evben. Na ez a tudas es kapacitas kerult akkor Kinaba. Nallunk a gepi uritesu szemeteseikrol es a hozzajuk tartozo teherautokrol hiresek (ezert kuka a kuka) de a vilagban a narancssarga gyartosoraikrol, leginkabb a nehez, ipari robotkarjaikrol ismertek.

    Ezek utan hol es hogyan akar sajat ipart Nemetorszag?
  • Sippie #2
    Lehet köszönni a sok nagyvállalatnak, aki annak idején kivitte az összes gyártását oda, mert "occsóamunkaerő"
    sikerült felhozni a komcsi országot, gratula
  • RJoco #1
    "lényegesen rugalmasabb munkaidő-modelleket"
    Aha, a robotoknak mindegy, az emberek meg nem fognak ennek örülni.

    A szakképzett embereket meg is kellene fizetni és akkor talán még lennének is.