SG.hu

Még több állami támogatást akarnak az európai chipgyárak

Tizenhat hónappal azután, hogy az Európai Unió aláírta a 43 milliárd eurós chiptörvényt abban a reményben, hogy az ösztönözni fogja a félvezetőgyártást kontinensünkön, az Európai Félvezetőipari Szövetség (ESIA) még több állami pénzt és több beleszólást kér a helyi chipgyártókat érintő politikai döntésekbe. A szövetség 2024 és 2029 közötti iparfejlesztésre vonatkozó ajánlásait ismertető dokumentumban az ESIA azt is kéri, hogy az EU-tagállamok válasszanak egy „chipügyi megbízottat”, aki segítene a félvezetőipari politikai döntések megvalósításában.

A szervezet számára természetesen az állami támogatás a legfontosabb. A csoport már most lobbizik egy „Chips Act 2.0” érdekében, hogy megfelelő finanszírozást biztosítson az EU azon céljának eléréséhez, hogy az évtized végére 10 százalékról 20 százalékra duplázza meg piaci részesedését a félvezetőfejlesztésben, -gyártásban és az ellátási láncban. Az EU első chiptörvénye keretében a cégek rendelkezésre bocsátott 43 milliárd euró hozzájárult ahhoz, hogy több nagy gyárprojektet a régióba vonzzanak, köztük a TSMC, az NXP, az Infineon és a Bosch 10 milliárd eurós közös partnerségét, amelynek keretében például a németországi Drezdában ostyákat gyártanak. Az Intel 30 milliárd eurós magdeburgi gyárprojektje szintén kedvezményezett.

Az ESIA - amely olyan cégeket képvisel, mint az Infineon, az STMicroelectronics, az NXP és a Bosch - azonban azt állítja, hogy e projektek befejezéséhez több pénzre lehet szükség. "Az uniós chiptörvény elfogadása alapvető építőelem volt” - ismerte el a szervezet. "Annak érdekében, hogy ne veszítsük el a lendületet, az ESIA egy azonnali "Chips Act 2.0” elfogadását szorgalmazza. Mivel az európai félvezetőgyártó vállalatok harmadik országbeli joghatóságok vállalataival versenyeznek, az európai állami támogatási rendszert jövőállóvá kell tenni.” Más szóval, az a 43 milliárd euró szép előétel volt - most jöhet a főfogás.

Nem az ESIA lenne az első, amely megjegyzi, hogy a félvezetőgyártás ázsiai-csendes-óceáni térségtől való függőségének enyhítéséhez több finanszírozásra lehet szükség. Az Atlanti-óceán túloldalán néhány amerikai chipgyártó már korábban szintén felvetette, hogy szükség lehet egy második amerikai CHIPS-törvényre. Tekintettel az Intel jelenlegi súlyos pénzügyi helyzetére, nehezen elképzelhető, hogy Pat Gelsinger vezérigazgató nemet mondana a németországi terjeszkedéshez szükséges további európai támogatásokra. Ha már az Intel szóba került, az ESIA nyilatkozata olyan egyre növekvő aggodalmak közepette érkezett, hogy az Intel csökkenő bevételei késedelmeket eredményezhetnek a magdeburgi üzemnél. Az Intel - amely nemrégiben bejelentette, hogy globális munkaerőjének nagyjából 15 százalékát elbocsátja - fontolóra vette, hogy szünetelteti bővítési terveit.

De visszatérve az ESIA-ra, a szakmai csoport azt is szeretné, ha a chippolitika az európai chipgyártók erősségeinek támogatására irányulna, ahelyett, hogy meghatározná, hogy kivel köthetnek üzletet, és kivel nem. "Az ESIA elismeri a kritikus eszközök szükségességét és az EU gazdasági biztonsági stratégiájának alapjául szolgáló logikát” - írja a csoport. „Az ESIA mégis úgy véli, hogy a gazdasági biztonsággal kapcsolatban pozitívabb megközelítésre van szükség, amely a támogatáson és az ösztönzőkön alapul, nem pedig a korlátozó és védőintézkedésekre épülő defenzív megközelítésen.” Tehát az ESIA nem nagy rajongója azon exportkorlátozásoknak, amelyek megakadályozzák bizonyos technológiák Kínába történő szállítását.

A további finanszírozáson és az uniós politika feletti nagyobb ellenőrzésen túl az ESIA a fenntarthatósággal és a munkaerővel kapcsolatos kihívásokra is felhívja a figyelmet. A szervezet azzal érvel, hogy a félvezetők nettó pozitív hatással vannak az éghajlatra, és lobbizik olyan intézkedések ellen, amelyek korlátoznák a chipgyártáshoz szükséges egyes káros vegyi anyagok használatát. A chipgyártó üzemekben dolgozni tudó munkavállalók megtalálása egy másik fontos kérdés. "Az elkövetkező néhány évben számos új félvezetőgyártó telephely épül Európában, és ehhez 10-15 000 új szakképzett emberre lesz szükség” - írta a csoport. „A szakképzett munkaerő hiányát úgy kell felfogni, mint az egyik legsúlyosabb kockázatot az európai ágazat azon képességére nézve, hogy versenyben maradjon.” Az ESIA szerint 2030-ra az európai chipgyártó iparágaknak 350 000 új munkavállalóra lehet szükségük. Ennek megoldására a csoport azt szeretné, ha az EU oktatási stratégiát dolgozna ki, hogy a munkavállalókat a tudományos, informatikai, mérnöki és matematikai pályák felé terelje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Meg megvan a holland gyartastechnologia, ha megvasarolnak a legmodernebb gepsorokat, akkor lenne min gyartani. Persze kerdes, hogy mit, mert hiaba epitenek uj gyarakat, nincs olyan europai fejlesztes amit utanna gyarthatnanak.

    Amit most latni, az az, hogy az olcso, de elvult kinai termekeket probalnak kivatani a regi, elavult technologiaval gyartott europai termekekkel. Egyreszt ez az EU-ban nem valosithato meg gazdasagosan a nyersanyag es munkaero koltsegek miatt, masreszt az EU viszonylag kis piac, igy nem lehet meretgazdasagosan sem gyartani.

    A fenti politikai szervezet es az ahhoz tartozo penzugyi korok alapvetoen minel tobb penzt szeretne minel rovidebb ido alatt felvenni az EU-tol, majd zsebretenni azt es a vegen kivonulni a piacrol. Ha komolyan gondoljak, akkor 6 even belul honnan lesz 15 000 kepzett mernok es 350 000 kepzett szakmunkas? De ha lenne is, akkor ez alatt a 6 ev alatt utol kellene erni a vilag tobbi reszenek kutatas - fejlesztesi szinvonalat, amiben az EU 30 eves lemaradasban van. De ha mindez sikerulne is, akkor honnan lesz a gyartashoz nyersanyag es raepulo ipar nelkul kinek adjak el a termekeket? Mindezt a nemet deindusztrializacios folyamat kozepen.
  • uwu2020 #3
    30 éves lemaradásban mindegy mit kapálóznak, sehogy se lesz jó, mindenképp nehéz szülés lesz, mindegy is pontosan miért.
  • Kotomicuki #2
    Mekkora részesedést is szerzett magának a zeu, ezekben a cégekben, azzal a 43 milliárddal, hhmm?! Merthogy a biznisz az ilyen volna, jobb helyeken... (ellenünk bizonyosan)
  • CommieSlayer #1
    Az EU 20 éve recesszióban van az ilyen és ehhez hasonló pénzégető fontoskodások ezrei miatt.