SG.hu

Kínának nagyon kellenek az 5 nanométeres chipek

A kínai chipgyártás óriása, az SMIC már idén meg akarja kezdeni a következő generációs okostelefon-processzorok legyártását, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok igyekszik korlátozni a fejlett technológiák fejlesztését.

Az ország legnagyobb chipgyártója, az SMIC Sanghajban új félvezető gyártósorokat állított össze a Huawei technológiai óriás által tervezett chipek tömeggyártására. Ez a terv támogatja Peking chip-önellátási céljait, mivel Joe Biden elnök kormánya októberben nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megszigorította a fejlett chipgyártó berendezésekre vonatkozó exportkorlátozásokat. Az Egyesült Államok Hollandiával és Japánnal együtt azon is dolgozik, hogy megakadályozza Kína hozzáférését a legújabb chipgyártó eszközökhöz, például a holland ASML gyártó cég gépeihez.

Az SMIC célja, hogy az amerikai és holland gyártmányú berendezések meglévő állományát miniatürizáltabb, 5 nanométeres chipek gyártására használja fel. A gyártósoron a Huawei HiSilicon egysége által tervezett Kirin chipek készülnek majd, amelyeket a Huawei prémium okostelefonjainak új változataihoz szánnak. Bár az 5 nanométeres chipek egy generációval elmaradnak a jelenlegi 3 nanométeres csúcstechnológiájú chipektől, a lépés azt mutatja, hogy a kínai félvezetőipar az amerikai exportellenőrzések ellenére is fokozatosan fejlődik. Az új 5 nm-es node-dal a Huawei jó úton halad a legmodernebb kütyüi és adatközponti chipjeinek frissítése felé.

A Huawei meglepte az iparágat és az elemzőket a fejlődésével, amikor augusztusban piacra dobta Mate 60 Pro prémium okostelefonját, amelybe 7 nm-es processzor van beszerelve. A Canalys kutatása szerint a telefon segített neki abban, hogy a negyedik negyedévben közel 50 százalékkal növelje a szállítások mennyiségét hazai terepén, mivel nagy sikert aratott a fogyasztók körében. Ha a kihozatali arányt elég sikeresnek ítélik az SMIC-nél, akkor a Huawei legerősebb mesterséges intelligencia processzorát, az Ascend 920-at is 5 nm-en fogják előállítani, csökkentve a kínai alternatív MI-chipek és az Nvidia nagyon keresett grafikus feldolgozó egységei közötti szakadékot.

Eközben a SMIC növelte jelenlegi 7 nm-es gyártási kapacitását, hogy több Kirin chipet és GPU-t tudjon gyártani. A Huawei 7 nm-es Ascend 910b chipjét elemzők és iparági szakértők az Nvidia piacvezető MI-processzorainak legígéretesebb alternatívái között tartják számon. A fejlettebb chipek létrehozására való törekvés azonban többletköltségekkel jár. A SMIC 40-50 százalékkal többet kér az 5 nm-es és 7 nm-es csíkszélességen készült termékeiért, mint a tajvani TSMC ugyanezen gyártási eljárásoknál. Ugyanakkor a SMIC hozama - vagyis a vevőknek szállítható, elég jónak ítélt chipek száma - kevesebb mint egyharmada a TSMC-ének.

"Lehet, hogy ez csak egy demonstráció a Huawei és az SMIC részéről, hogy megmutassák a kínai kormánynak, hogy meg lehet csinálni?" - mondta Douglas Fuller, a kínai félvezetőipar szakértője. "Ha a pénz nem számít, akkor ez megtörténhet." A 7 és 5 nm-es chipgyártó sorok olyan gépekből állnak, amelyeket a SMIC azelőtt vett, mielőtt korlátozások sújtották volna. A gyár az ASML tavaly szállított litográfiai gépeivel is büszkélkedhet. A holland kormány nemrégiben visszavonta a legfejlettebb gépek némelyikének kiviteli engedélyét, ami megakadályozta, hogy az ASML Kínába értékesítsen.

"A SMIC a termelésbővítés jelentős akadályaival néz szembe, miután az USA és szövetségesei megszigorították a fejlett chipgyártó berendezésekre vonatkozó exportkorlátozásokat" - mondta egy, a vállalathoz közel álló személy. "Mégis, a kínai chipipar sorsa és technológiai fejlődése az elkövetkező években a SMIC ezen gyártósorain múlik".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Ismerem a Lenovót, egy kínai cég amerikai múlttal (IBM). Egyébként nem csak erről volt szó, hanem a többi kínai cégről is. Ha az USA meg akarná fingatni Kínát, márpedig meg akarja, akkor ellehetetlenítene minden kínai vállalatot a sok hülyeségre hivatkozva, amit eddig is hangoztatott, mégis csak kóstolgatják a sárgákat, talán tartanak a drasztilkus változásoktól, csupán lassítanák a növekedésüket.
  Gyerekes vagy, már a stílusod, a leírt baromságaid miatt is, de az érvelésed oka is az. Az ex-IBM-es szent Lenovód sérthetetlenségének ideája mellett észre sem veszed a lényeget... De alapvetően a kérdést sem értetted meg, pedig nem volt bonyolult, többszörösen összetett, ami vélhetően nehéz terep számodra.
 • ENVE #5
  Azt, hogy hulyeseget beszelsz. Nezd meg a Lenovo hatteret, te vereb, hat nem hiszem el, hogy elsore nem ertheto...
 • Tetsuo #4
  Végül mit akartál mondani? Mert a személyeskedésen kívül semmi infót nem közöltél. :-D
 • ENVE #3
  A Lenovo teljesen mas, mint a Huwaei. Nem artana utana nezni, mielott hulyeseget irsz. Es talan azon sem, hogy nem-e te magad cafolod az elmeleted, miszerint pusztan gazdasagi erdekekrol lenne szo.
  Utoljára szerkesztette: ENVE, 2024.02.09. 07:56:37
 • NEXUS6 #2
  A nyugat miután elveszítette az olyan mérvű gazdasági/technológiai előnyét, hogy pusztán bármelyik általa win-win szitunak tartott kapcsolatból is ő jött ki jobban, az ő nyeresége, relatív előnye volt a nagyobb és még növekedett is, rájöttek, hogy a globalizáció hosszútávon nem fenntartható. Vagy 10 éve már a win-win szituációkon kelet többet és egyre többet nyer. Ezért váltotta fel nyugaton a liberális, a tőke, az áruk szabad, korlátozások nélküli áramlását jelentő globalizációs paradigmát egy protekcionista gazdaságpolitika és a minden körülmények békét preferáló nemzetközi politikát a háborút elfogadó, sőt kiprovokáló törekvések.

  Hiszen addig kell a feltörekvő országokkal kenyértörésre vinni a dolgot, visszasűlyeszteni őket, amíg a mi abszolút előnyünk megvan. Lásd I/II VH. Tekintve, hogy miután esetleg a jövőben már beelőztek minket gazdaságilag, katonailag, ezért a lakosságuk puszta nagysága jelentette előny már behozhatatalan tényező lesz. Viszont szerencsére a tudomány jelenlegi állása szerint a lakosság lélekszáma a leghatékonyabban a tömegpusztító fegyverek által szabályozható.

  Sajnálatosan a jelenlegi szituáció, tekintve, hogy nem úgy néz ki, mintha a nyugat önként, különösebb vita nélkül le akarna mondani a világuralmi pozíciójáról, így az ellenfelek visszavetése érdekében, azok lakosságának és gazdaságának nagyarányú pusztítása céljából kirobbantott világháború irányába mutat.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.02.08. 12:46:06
 • Tetsuo #1
  Az USA miért nem tiltja direkt a Lenovo, a BYD és egyéb cégek termékeit?
  Számomra aljas és undorító, hogy kipécéznek néhány céget és technológiát kamu magyarázatokkal, a többit meg engedik.
  Ha kimondanák, hogy túl erősnek tartják már Kínát, féltik a hegemóniát, így a gazdasági háborút választják, az legalább őszinte lenne... egyszer az USA történelmében.