SG.hu

Olaszország 5,4 milliárd euróval segíti az STMicro-t egy chipgyár építésében

Az STMicroelectronics egy új chipgyárat épít, a Cataniában tervezett üzem mintegy 2 milliárd eurós közvetlen támogatást kap Rómától. A francia-olasz félvezetőgyártó az elektromos autók energiahatékonyságát növelő speciális mikrochipeket fog Szicíliában gyártani.

A világjárvány idején az ellátási láncban bekövetkezett súlyos zavarok és a Kínával szembeni kereskedelmi feszültségek növekedése miatt egyre nagyobb figyelmet kap Európa Ázsiától való függősége a chipszállítás terén, és a Vörös-tengeri kereskedelmi útvonalon a közelmúltban bekövetkezett zavarok csak fokozták az aggodalmakat. Mivel az Egyesült Államok is jelentős ösztönzőkkel próbálja magához vonzani a chipgyártókat, az EU a saját chiptörvényével válaszolt, amely a számítástechnikától az autógyártásig a csúcstechnológiai iparágak számára létfontosságú alkatrészek esetében is ugyanezt kívánja elérni.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az STMicroelectronics olasz állami támogatását. Margrethe Vestager, az EU trösztellenes vezetője szerint az állami támogatás azt mutatja, hogy Európa eltökélten törekszik az ilyen anyagok beszerzésének biztosítására. "Szerintem nagyon fontos, hogy ezt megtesszük, mert ezzel azt is jelezzük a világ többi részének, hogy nem szabad kapacitást kiépíteni, hogy azt higgyék, magukénak tudhatják ezt a piacot, mert számunkra stratégiai szempontból nagyon fontos, hogy ne legyünk egyetlen beszállítótól függők” - mondta Vestager egy Cataniában tartott sajtótájékoztatón.


Az STMicro az egyetlen vállalat, amely eddig állami támogatásban részesült az EU chipekről szóló törvénye alapján, mivel az Intel és a TSMC Németországban bejelentett nagy projektjei még mindig jóváhagyásra várnak, de Vestager szerint ez hamarosan megváltozik. "Teljesen biztos vagyok benne, hogy más országokban is lesznek további beruházások, és szerintem a támogatások is viszonylag hamarosan érkeznek, de nem tudom megmondani pontosan mikor” - mondta.

Az STMicro fő részvényesei az olasz és a francia kormány 27,51%-os közös részesedéssel. Az új üzem lesz a csoport második létesítménye az olasz szigeten, és Adolfo Urso olasz gazdaságfejlesztési miniszter szerint ez további 3000 munkahelyet teremt. Az STMicro üzemében szilíciumkarbidból készült chipeket fognak gyártani, amelyek drágábbak, mint a hagyományos szilícium chipek, de az autógyártók kedvelik őket, mivel energiatakarékosak, könnyűek és strapabíróak.

Jean-Marc Chery, az STMicro vezérigazgatója szerint a tervek azt mutatják, hogy a vállalat bízik abban, hogy az elektromos járművek piacának közelmúltbeli gyengesége átmeneti, és a szilícium-karbid chipek szélesebb körben elterjednek majd. Elmondta, hogy az üzem 2026-ban kezdi meg a chipek gyártását, és 2033-ban már teljes kapacitással fog működni. Az STMicro a szilícium-karbid chipek legnagyobb gyártója, ügyfelei közé tartozik a Tesla, a BYD, a BMW és a Renault.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!