SG.hu

Beleegyezés nélkül gyűjtött arcokat a Meta, 1,4 milliárd dolláros kártérítést fizet

A Facebook tulajdonosa, a Meta beleegyezett, hogy 1,4 milliárd dollárt fizet Texas államnak, hogy rendezze azokat az állításokat, amelyek szerint a vállalat több millió állampolgár biometrikus adatait gyűjtötte be megfelelő beleegyezés nélkül.

Az öt év alatt kifizetendő egyezség a legnagyobb összeg, amelyet valaha egyetlen amerikai állam által indított per valaha is elért - áll Ken Paxton főállamügyész közleményében. Ez egyben az egyik legnagyobb büntetést is jelenti, amelyet a Metára a szabályozó hatóságok kiszabtak, és a második a 2019-ben az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak a felhasználói adatokkal való visszaélés miatt a Cambridge Analytica adatvédelmi botránya nyomán fizetett 5 milliárd dolláros egyezség után.

A Paxton által 2022 februárjában benyújtott eredeti panasz azzal vádolta a Facebook mára már felfüggesztett arcfelismerő rendszerét, hogy „több millió texasi” biometrikus azonosítóját gyűjtötte össze a platformon közzétett fotókról és videókról jóváhagyás nélkül. A Meta 2011-ben indította el a „tag suggestions” nevű funkciót, amely a képeken szereplők „arcgeometriájának” beolvasásával ajánlotta a felhasználóknak, hogy kit jelöljenek meg a fotókon és videókon - közölte Paxton. 2021-ben, egy évvel a kereset benyújtása előtt a Meta bejelentette, hogy bezárja arcfelismerő rendszerét, beleértve a címkézési javaslatok funkciót is. Jogi „bizonytalanságra” hivatkozva törölte az 1 milliárd felhasználóról gyűjtött biometrikus adatokat.

"Ez a történelmi jelentőségű egyezség bizonyítja elkötelezettségünket, hogy szembeszállunk a világ legnagyobb technológiai cégeivel, és felelősségre vonjuk őket a törvénysértésért és a texasiak magánélethez fűződő jogainak megsértéséért” - mondta Paxton. „A texasiak érzékeny adataival való bármilyen visszaélésre a törvény teljes erejével fogunk válaszolni.” A Meta korábban azt mondta, hogy az állítások alaptalanok, a vállalat és Texas azonban május végén megegyezett a per rendezéséről, alig néhány héttel a per megkezdése előtt. A Meta szóvivője elmondta: „Örömmel oldjuk meg ezt az ügyet, és várakozással tekintünk a jövőbeni lehetőségek feltárása elé, hogy elmélyítsük üzleti befektetéseinket Texasban, beleértve az adatközpontok lehetséges fejlesztését”.

A bírság kiszabására az arcfelismeréssel kapcsolatos adatvédelmi kockázatok, valamint az algoritmikus elfogultság miatt világszerte növekvő aggodalom közepette kerül sor, bár a jogszabályok nem egységesek, és joghatóságonként eltérőek. 2021-ben a Facebook beleegyezett, hogy 650 millió dolláros kártérítést fizet egy Illinois államban indított csoportos perben az adatvédelmi törvény alapján az arcfelismerő rendszerével kapcsolatos hasonló vádak miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #4
    Én a politikus helyében azt mondtam volna az embereknek, hogy bepereljük a Meta-t, és aki beszáll a perbe (nem kell pénzzel, csak adja hozzá a nevét), annak kárpótlásul 1-2, esetleg 5000 dollárt ad a Meta. És ezt meghirdetném az egész USAban. Szerintem több millió ember kapna rajta, hogy kereshet 1000 dodót. Esetleg külföldre is kiterjeszteném a pert. Ha több száz millió ember nyerné meg a pert, fejenként 1-2000 dollárral, abba belerokkanna még a Meta is. A politikusnak meg megint megérné, mert 1000 dodót adott az embereknek és még jó színben is tűnt fel.
    Ráadásul utána már a többi cég is nagyon meggondolná, hogy milyen adatokat ment el az emberekről.
  • banjozsef #3
    Hát igen. Az eső után köpönyeg tipikus példája, megfejelve egy kis jogot adok - veszek -kel. Keleten fegyveres támogatás mellett vették el a jogokat az emberektől, míg nyugaton csak le kellett tenni a megfelelő összeget és már vihette is bárki, a politikusok által az emberektől elvett jogokat. Jelenleg egységesen csak le kell tenni a megfelelő összeget és szinte bármit elvesznek az emberektől és odaadnak másik embereknek, a lobbizással kiegészített jogalkotás, törvényhozás keretében. Persze a kiderült turpisságok, csalások, szabályátlépések után megállapított büntetések, kártérítések nem is nevezhetőek kártérítésnek, mivel azt nem a károsultak ( akiktől valamit elvettek engedély nélkül, ami az övék volt ) kapják meg hanem valamilyen
    állami kassza, ahonnét ki tudja hogy hova vándorol. Nyilvánvaló, hogy az interneten keresztül elérhető információk sem szabadon felhasználhatóak, habár a gyakorlat ez. Nyilvánvaló, hogy ezen is valaki veszít és valaki nyer és csak azon múlik, hogy ki mit nevez "tisztességes vagy szabad felhasználásnak" és mit jelent az, hogy "nyilvánosságra hozatal", amit általában a szerzői jogi törvények határoznak meg, időről időre máshogy és persze azért országonként és nyelvenként is "kicsit" eltérően.
  • RJoco #2
    És vajon a "károsultak" mit fognak látni ebből a pénzből? Semmit. De a politikusok legalább jól jártak. A Meta meg kibírja.

    Vajon mikor jutunk el arra a pontra, mikor a cégek fittyet hányva a törvényre, szépen összeszednek mindent (mint eddig), bevállalják a büntit, ellenben a megszerzett adatokat és/vagy az adatok felhasználásával készült dolgot (lásd MI őrület) nem kell megsemmisíteniük? [Lényegében már most is itt tartunk (OpenAI), csak nem verik nagydobra.]
  • Frekvency #1
    én már lejöttel erről a szarról, úgy fél éve és annyira rohadtul nem hiányzik, hogy azt el sem tudom mondani...