Berta Sándor

2023 végéig betiltották a nyilvános arcfelismerést Olasz­országban

Az új szabályozás alól csak bizonyos típusú épületek mentesülnek.

A Garante per la protezione dei dati personali (GPDP) olasz adatvédelmi hivatal úgy határozott, hogy a jövő év végéig betiltja az arcfelismerést nyilvános helyeken. A hatóság kivételként a rendőrségi épületeket jelölte meg. Olaszországban a területen már 2021 decembere óta viszonylag szigorú szabályok vannak érvényben. Most az olasz adatvédelmi hatóság ismét szigorított a szabályozáson és ezzel reagált két önkormányzat tervére.

A tavaly bevezetett átmeneti rendelet megtiltotta az arcfelismerés használatát a nyilvános vagy a nyilvánosság számára hozzáférhető helyeken. Ez a magánszemélyeket és magánintézményeket, de a hatóságokat is érintette. Kezdetben azonban csak az arcfelismeréssel ellátott videómegfigyelő rendszerekről volt szó. Most további korlátozások történtek, amelynek köszönhetően a videón keresztüli arcfelismerés mellett már az okosszemüvegek használata is tiltott.

A hivatal közölte, hogy az ilyen technológiákat használni kívánó önkormányzatoknak "városbiztonsági paktumokat" kell kötniük a központi kormányzat képviselőivel. Az a kivétel azonban, hogy az arcfelismerés továbbra is felhasználható a bűnözés elleni küzdelem érdekében és az igazságügyi vizsgálatokban, továbbra is érvényben maradt. Összességében az ideiglenes rendszer Olaszországban 2023. december 31-ig, illetve a biometrikus felügyeletről szóló átfogó törvény elfogadásáig tart. "A moratórium abból fakad, hogy az arányosság elvével összhangban kell szabályozni az arcfelismeréssel kapcsolatos jogosultsági követelményeket, feltételeket és garanciákat" - hangsúlyozta az adatvédelmi hatóság.

A tilalmat két önkormányzat tervei miatt hosszabbították meg. Lecce városi tanácsa bejelentette az arcfelismerő technológia alkalmazását, a toszkánai Arezzóban pedig a rendőrök különleges szemüveggel lesznek felszerelve, amely rögzíti az autók rendszámát. Az olasz adatvédelmi hivatal Lecce önkormányzatát felszólította, hogy nyújtson be leírást az alkalmazott rendszerekről, azok céljáról és jogalapjáról, valamint ossza meg a megfigyelőeszközök által használt adatbázisok listáját is. A hatóság emellett megrovásban részesítette a két önkormányzatot. A hivatal rámutatott, hogy az európai uniós és az olasz jog szerint a személyes adatoknak a közintézmények által videokészülékekkel történő feldolgozása általában közérdekből és a hatóságok tevékenységéhez kapcsolódóan engedélyezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A nyilvános arcfelismerés tiltott, de a titkos nem. :-)