4
  • manypet
    #4
    Én a politikus helyében azt mondtam volna az embereknek, hogy bepereljük a Meta-t, és aki beszáll a perbe (nem kell pénzzel, csak adja hozzá a nevét), annak kárpótlásul 1-2, esetleg 5000 dollárt ad a Meta. És ezt meghirdetném az egész USAban. Szerintem több millió ember kapna rajta, hogy kereshet 1000 dodót. Esetleg külföldre is kiterjeszteném a pert. Ha több száz millió ember nyerné meg a pert, fejenként 1-2000 dollárral, abba belerokkanna még a Meta is. A politikusnak meg megint megérné, mert 1000 dodót adott az embereknek és még jó színben is tűnt fel.
    Ráadásul utána már a többi cég is nagyon meggondolná, hogy milyen adatokat ment el az emberekről.
  • banjozsef #3
    Hát igen. Az eső után köpönyeg tipikus példája, megfejelve egy kis jogot adok - veszek -kel. Keleten fegyveres támogatás mellett vették el a jogokat az emberektől, míg nyugaton csak le kellett tenni a megfelelő összeget és már vihette is bárki, a politikusok által az emberektől elvett jogokat. Jelenleg egységesen csak le kell tenni a megfelelő összeget és szinte bármit elvesznek az emberektől és odaadnak másik embereknek, a lobbizással kiegészített jogalkotás, törvényhozás keretében. Persze a kiderült turpisságok, csalások, szabályátlépések után megállapított büntetések, kártérítések nem is nevezhetőek kártérítésnek, mivel azt nem a károsultak ( akiktől valamit elvettek engedély nélkül, ami az övék volt ) kapják meg hanem valamilyen
    állami kassza, ahonnét ki tudja hogy hova vándorol. Nyilvánvaló, hogy az interneten keresztül elérhető információk sem szabadon felhasználhatóak, habár a gyakorlat ez. Nyilvánvaló, hogy ezen is valaki veszít és valaki nyer és csak azon múlik, hogy ki mit nevez "tisztességes vagy szabad felhasználásnak" és mit jelent az, hogy "nyilvánosságra hozatal", amit általában a szerzői jogi törvények határoznak meg, időről időre máshogy és persze azért országonként és nyelvenként is "kicsit" eltérően.
  • RJoco
    #2
    És vajon a "károsultak" mit fognak látni ebből a pénzből? Semmit. De a politikusok legalább jól jártak. A Meta meg kibírja.

    Vajon mikor jutunk el arra a pontra, mikor a cégek fittyet hányva a törvényre, szépen összeszednek mindent (mint eddig), bevállalják a büntit, ellenben a megszerzett adatokat és/vagy az adatok felhasználásával készült dolgot (lásd MI őrület) nem kell megsemmisíteniük? [Lényegében már most is itt tartunk (OpenAI), csak nem verik nagydobra.]
  • Frekvency
    #1
    én már lejöttel erről a szarról, úgy fél éve és annyira rohadtul nem hiányzik, hogy azt el sem tudom mondani...