SG.hu

Az útlevél elkérése helyett az arcunkat szkennelik be Szingapúrban

A szingapúri kereskedelmi Changi repülőtéren nem kérnek többé útlevelet beutazáskor, a papíralapú okmányokat biometrikus intézkedésekkel váltják fel.

Szingapúr elfogadta a bevándorlási törvény módosítását, amely 2024 első felétől kezdődően lehetővé teszi a biometrikus vámkezelés alkalmazását a repülőtereken és az ellenőrző pontokon. "Szingapúr lesz az egyik első ország a világon, amelyik bevezeti az automatizált, útlevél nélküli vámkezelést" - mondta Josephine Teo kommunikációs és információs miniszter a törvényjavaslat beterjesztésekor. Teo elismerte, hogy Dubajban van ilyen vámkezelés egyes kiválasztott, regisztrált utazók számára, de eddig nem volt nyilvánaló, hogy más országok is terveznek hasonló intézkedéseket. És ebben rejlik az egyik legfontosabb ok, amiért az útlevelek még nem fognak eltűnni.

Szingapúr alig nagyobb Budapestnél, mégis, 732 négyzetkilométeres területén kilenc repülőtér található. Ezekből Changi az egyetlen kereskedelmi repülőtér, vagyis belföldi járatok nem léteznek, és az embereknek más országba utazáskor ugyanúgy szükségük lesz útlevélre. Egy másik szempont, amiért az útlevelek valószínűleg továbbra is fontosak maradnak Szingapúrban, az a légitársaságoknál történő bejelentkezés. A cégek nem csak a személyazonosság, hanem a vízum és egyéb okmányok ellenőrzése céljából is elkérik az útleveleket. A légitársaságok gyakran felelősségre vonhatók az általuk elszállított, de a célországba már nem beengedett utasokért, ezért meg kell tudniuk, hogy az utasok rendelkeznek-e a célállomásra való belépéshez szükséges okmányokkal.

A Changi repülőtér jelenleg arcfelismerő szoftvert és automatizált beléptetést alkalmaz. Azok az utasok, akik a szükséges nyilatkozatokat előzetesen online benyújtják már most is 20-30 másodperc alatt átjuthatnak a szingapúri belépősávokon. Az új szabályozás révén az utasok számára még egyszerűbbé válik az utazás, mivel elég lesz egyszer előkeresniük és bemutatniuk az úti okmányokat. A repülőtéren 2023 júniusában 5,12 millió utas haladt át, és ez a szám várhatóan csak növekedni fog, mert ez a COVID előtti szint 88 százaléka. A kormányzat szerint a hatékonyság növelése kulcsfontosságú a közelgő növekedés kezeléséhez.


A biometrikus vámkezelés indoklása azonban túlmutat az utazók számának fellendülésén. Az öregedő népesség és a csökkenő munkaerő miatt a szingapúri Bevándorlási és Ellenőrzési Hatóságnak (ICA) "jelentős létszámnövekedés nélkül kell megbirkóznia a problémával" - mondta Teo. Emellett a biztonsági fenyegetések, köztük a világjárványok és a terrorizmus miatt Szingapúrnak "előbbre kell lépnie" a bevándorlási intézkedések terén, "például az utasokra és a személyzetre vonatkozó előzetes információk gyűjtésével, valamint a nemkívánatos külföldiekkel szembeni belépési korlátozások bevezetésével, még mielőtt megérkeznének partjainkra" - tette hozzá a miniszter.

A biometrikus adatok gyűjtése és megosztása teszi lehetővé az útlevél nélküli bevándorlási folyamatot; az utasok és a személyzet adatait a repülőtér üzemeltetőjének át kell adnia, hogy a poggyászkezelés, a beléptetés ellenőrzése, a beszállás, a vámmentes vásárlások, valamint a repülőtéren belüli személyek biztonsági célú nyomon követése céljából felhasználhassák. A megosztott biometrikus adatok "egységes hitelesítési jelként" szolgálnak majd minden érintkezési ponton.

A szingapúri parlament tagjai aggodalmakat fogalmaztak meg az általános automatizált beléptetésre való áttéréssel kapcsolatban, beleértve az adatvédelmet és a technikai hibák kezelését. Teo szerint csak szingapúri cégek végezhetik el majd az IT-feladatokat, a beszállítókkal titoktartási megállapodásokat kötnek, és az ilyen cégek alkalmazottait biztonsági átvilágításnak vetik alá. Az utasok adatait titkosítják és adatcsere-megállapodásokkal védve továbbítják. Ami az adatok védelmét illeti, ez a szerep a repülőteret üzemeltető cégre hárul, és a hivatal ellenőrzi majd az adatok megfelelőségét. Olyan katasztrófa esetén, amikor a szünetmentes áramellátás sem megoldás a problémára, szolgálaton kívüli tisztviselők behívásával visszatérnek az analóg rendszerre. És bár a minisztérium az általános használatot szorgalmazza, lesznek kivételek, például azok, akik nem tudnak bizonyos biometrikus adatokat megadni, vagy digitálisan kevésbé képzettek. Teo azt ígérte, hogy az ő engedélyezésüket a bevándorlási tisztviselők kézzel is elvégezhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    Az arcfelismerés szart sem ér szerintem ha sok sminket rak fel és/vagy szakállt növeszt valaki, és persze mellé szemüveget is visel (akár nullás dioptriával). Az ujjlenyomat vagy vénaszkennelés még mindig megbízhatóbb.