SG.hu

Hogyan lehet nemet mondani 23 milliárd dollárra?

Ennyit ajánlott a Google egy izraeli kiberbiztonsági cégért, de a vezetők nemet mondtak. A meccs lefújása rengeteg tanulsággal szolgál a technológiai szektor számára.

A türkiz killi az egyenlítői Afrika időszakosan, az esőtől feltöltődő tavaiban honos hal. Ez tartja a világrekordot a gerincesek között az élet hajhászása és a fiatalon elhalálozás terén, mivel a kikelést követően mindössze két héttel már elég érett ahhoz, hogy párosodni tudjon. Ezen hal vállalati megfelelőjének tekinthető az izraeli alapítású Wiz kiberbiztonsági vállalat: a 2020-ban alapított cég 2023-ban 300 millió dollár tőkét vont be úgy, hogy ezzel a világon a leggyorsabban értékelték 10 milliárd dollár összértékre a céget. Még egy év kellett hozzá, hogy ebben a hónapban párosodjanak a Google-lel, a keresőóriás 23 milliárd dolláros ajánlatot tett, ami az eddigi legnagyobb felvásárlásuk lett volna. Ez az üzlet a Wiz négy alapítójának - akiknek egyenként 9,5 százalékos részesedése van - fejenként 2,2 milliárd dollárt hozott volna. Nem rossz négy év munkájáért.

A Wiz azonban nyilvánosságra hozta, hogy eláll az üzlettől. "Bár hízelgőek számunkra a kapott ajánlatok, úgy döntöttünk, hogy tovább haladunk a Wiz építésének útján” - írta a cég e-mailben a Wizards (varázslók) néven ismert munkatársainak. A Wiz azt sugallta, hogy célja, hogy jövőre megduplázza az éves ismétlődő bevételt 1 milliárd dollárra, és végül a tőzsdére léptetik a vállalatot. A hirtelen fordulat miatt sok iparági megfigyelő vakarta a fejét, és a Wiz kockázati tőkebefektetői közül néhányan a hajukat tépték. A Google ajánlata több mint nagylelkűnek tűnt, és a tőkebefektetők az elmúlt évek szárazsága után most már ki vannak éhezve a szaftos kilépésekre. A világ legjelentősebb kockázatitőke-alapjai közül néhányan - köztük az Index Ventures, a Sequoia Capital és az Insight Partners - busásan profitálhattak volna az eladásból.

A Wiz és a Google is szűkszavúan nyilatkozik a kudarcról, de három általánosabb tanulság vonható le a rövid együttlétükből és a tudatos szétválásukból. Először is, a Wiz szédületes felemelkedése rávilágít a kiberbiztonság központi szerepére digitális gazdaságunkban. A generatív mesterséges intelligencián kívül nehéz elképzelni olyan technológiai ágazatot, amely napjainkban ennyire forró téma lenne. A Google-nek mindenképpen növelnie kell kiberbiztonsági referenciáit, hogy felvehesse a versenyt nagyobb riválisaival, az Amazonnal és a Microsofttal a rendkívül jövedelmező felhőalapú számítástechnika piacán. A Wiz különleges szakértelme a felhőalapú számítástechnikai adatok biztonsági kockázati vizsgálatában rejlik.

A hatékony kiberbiztonság kritikus fontosságának további megerősítését ebben a hónapban a CrowdStrike, a világ egyik vezető specialistája szolgáltatta, amely egy elrontott Microsoft Windows szoftverfrissítést követően 8,5 millió számítógépet tett tönkre világszerte. A rivális kiberbiztonsági cégek gyorsan megérezték a CrowdStrike kellemetlenségében rejlő lehetőségeket, ez is szerepet játszhatott a Wiz döntésében, hogy egyedül folytatja. A Palo Alto Networks - egy régebbi, nagyobb kiberbiztonsági vállalat, amelyet a Nasdaqon jegyeznek - piaci értéke jelenleg több mint 100 milliárd dollár.

A Wiz másik figyelemre méltó jellemzője, hogy Izrael startup nemzetében nőtt fel. A világ számos vezető kiberbiztonsági szakértőjéhez hasonlóan a vállalat négy alapítója, Assaf Rappaport, Ami Luttwak, Yinon Costica és Roy Reznik is a 8200-as egységből, az Izraeli Védelmi Erők kibernetikai hírszerző részlegéből kerültek ki. 2012-ben megalapították első felhőbiztonsági vállalatukat, az Adallomot, amelyet három évvel később 320 millió dollárért adtak el a Microsoftnak. Izrael már régóta kedvelt vadászterület a szaktudást megszerezni kívánó amerikai technológiai vállalatok számára, míg az izraeli alapítók hagyományosan készek eladni portékáikat.

Bár a Wizt Izraelben alapították, mostanra már az Egyesült Államokban van bejegyezve, ott van a székhelye, és globálisabb ambíciói vannak. Az 1200 alkalmazott háromnegyede az Egyesült Államokban és Európában dolgozik. A Wiz azonban nem tud könnyen elszakadni a gyökereitől, és a Google belső ellenállásba ütközhetett egy izraeli vállalat megvásárlásánál a gázai háború miatt kiélezett viták idején. Az év elején a Google elbocsátott 50 dolgozót, akik tiltakoztak a vállalat és az izraeli kormány között kötött felhőalapú számítástechnikai szerződés ellen.

Harmadszor, a Google maga is tétovázhatott, mert az üzlet az Egyesült Államokban trösztellenes aggályokba ütközhetett volna, mivel a helyi versenyfelügyelet, az FTC nagyon nem akar több technológiai fúziót engedélyezni. Tavaly az Adobe a nemzetközi szabályozói ellenőrzés miatt mondott le a Figma szoftvercsoport 20 milliárd dolláros felvásárlásáról. Ez azt jelenti, hogy az olyan vállalatoknak, mint a Wiz, hosszabb ideig magánkézben kell maradniuk, és arra kell összpontosítaniuk, hogy hosszú távon fenntarthatóan nyereséges vállalkozásokat építsenek, amelyek egy napon tőzsdére léphetnek. Ez nem rossz dolog, de azt jelenti, hogy a Wiz alapítóinak, alkalmazottainak és kockázati tőkebefektetőinek több türelmet és kitartást kell tanúsítaniuk. Meg kell tanulniuk tovább élni, mint egy türkiz killi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!