SG.hu

Az EU-nak nem tetszik, hogy az Amazon felvásárolta az iRobotot

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot indított az Amazon tranzakciója, az iRobot okosporszívó-gyártó felvásárlását illetően, mivel aggályai szerint az korlátozhatja a versenyt a termék piacán. Az illetékes hatóság november 15-ig dönt az ügylet engedélyezéséről vagy blokkolásáról.

Az Amazon amerikai multinacionális technológiai vállalat - amely különböző termékek, köztük robotporszívók kiskereskedője - a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot felvásárlását tervezi 1,7 milliárd dollárért. Jelenleg az iRobot az Amazon online piacterén is árulja porszívóit. A brit verseny- és piacfelügyelet (CMA) már jóváhagyta az Amazon 1,7 milliárd dolláros üzletét, de az EU és az Egyesült Államok hatóságai még nem. Az Európai Bizottság attól tart, hogy a felvásárlás korlátozná a versenyt az intelligens porszívók gyártásának és forgalmazásának piacán, és az Amazon a saját termékét helyezné előtérbe az online piacterén, illetve kihasználná helyzetét, miszerint tökéletesen ismeri a többi robotporszívó-gyártó kereskedelmi adatait. Az uniós versenyhivatal szerint az Amazon képes lenne kizárni az iRobot riválisait a piacteréről, például azáltal, hogy az iRobot hirdetéseit előnyben részesítené, miközben megakadályozná a riválisok reklámvásárlását. A vállalat emelni tudná a riválisok költségeit is, ha a konkurens készülékeiket az Amazon áruházakban értékesítenék.

Az Amazon megtilthatná a rivális robotporszívó-gyártóknak az Alexa virtuális asszisztens technológia használatát, és elvehetné a "Works with Alexa" ("WWA") minősítést, amely növeli egy termék ismertségét. Mindkettő fontos értékesítési pont a robotporszívó-gyártók és beszállítók számára. Az első megállapítások szerint továbbá az Amazon hozzáférhetett a vásárlók adataihoz, például a felhasználók által megadott információkhoz, a robotporszívók által gyűjtött információkhoz és a harmadik felektől gyűjtött információkhoz.


"Folytatjuk a munkát az Európai Bizottsággal, és jelenleg arra összpontosítunk, hogy megválaszoljuk a kérdéseket és a feltárt aggályokat" - mondta az Amazon szóvivője, hozzátéve, hogy az iRobot "intenzív versenyben áll más porszívószállítókkal", és "praktikus és ötletes termékeket kínál". Az Amazon úgy véli, hogy "tőkét nyújthat az innováció felgyorsításához és a kritikus funkciókba való beruházáshoz, miközben csökkenti az árakat a fogyasztók számára". Az Amazon kapcsán a Bizottság most a tervezett tranzakció hatásainak vizsgálatát fogja elvégezni, hogy kiderüljön, megalapozottak-e a versenyjogi aggályok. Ha igen, bizonyos küszöbérték feletti forgalommal rendelkező vállalatok esetében az Európai Bizottság megakadályozhatja az olyan összefonódásokat, amelyek akadályoznák a versenyt az Európai Gazdasági Térségben.

Az IRobot 2002-ben készítette el első Roomba robotporszívóját. Az Amazon okoseszközök portfóliója már magában foglalja az Alexa hangasszisztenst, az intelligens termosztátokat, a biztonsági eszközöket és a falra szerelhető intelligens kijelzőket, és ez még tovább bővülne a tavaly augusztusban bejelentett felvásárlással. A trösztellenes hatóságok világszerte fokozottan ellenőrzik a kisebb cégek felvásárlását a Big Tech cégek által, mivel aggódnak amiatt, hogy néhány vállalat rengeteg adatot halmoz fel, és a nagy szereplők új piacokon is kihasználják erőfölényüket. Bár a brit verseny- és piacfelügyelet is fontosnak tartja annak vizsgálatát, hogy az összefonódás károsítaná-e a versenyt, Colin Raftery, a brit hatóság fúziókért felelős vezető igazgatója elmondta, hogy egy alapos vizsgálat után "meg vagyunk győződve arról, hogy az ügyletnek nem lenne hatása a versenyre az Egyesült Királyságban".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Amennyiben az "amerikai" cég nem szeretné termékeit az EU-ban értékesíteni, akkor semmi, de nyilván nem erről van szó.
  • Borg18754 #1
    Az EU-nak amúgy mi köze van ahhoz hogy egy amerikai cég megvesz egy másik amerikai céget?