SG.hu

Fehér felsőbbrendűség az X-en, menekülnek a hirdetők

Neves márkák özöne állította le az X-en zajló reklámkampányait, súlyos reputációs csapást mérve Elon Musk közösségi médiavállalatára, miután a milliárdos nyilvánosan lájkolt egy a fehér felsőbbrendűség hívei által vallott antiszemita összeesküvés-elméletet.

A nagy horderejű hirdetői lázadásban a világ legnagyobb médiavállalatai, például a Disney, a Paramount, az NBCUniversal, a Comcast, a Lionsgate és a Warner Bros. Discovery is részt vesz. Az X több hírügynökség szerint az Apple-t is elvesztette, de a cég nem kívánt megnyilatkozni a kérdésben. A korábban Twitter néven ismert X platformról való kivonulások szédítő tempója és mértéke a Musk ellen egyre szélesedő ellenérzések közepette történik, mivel Musk egyre hangosabban szélsőséges nézeteket támogat. Ez pedig újabb kétségeket vet fel a vállalkozás jövőjét illetően, amely Musk és az X vezérigazgatója, Linda Yaccarino ígérete szerint már jövőre ismét nyereségessé válik.


"Kimondtad a tényleges igazságot." - Musk egyetlen mondattal padlóra küldte az X-et

Musk szerdán egyetértett az X-en egy olyan poszttal, amely azt állította, hogy a zsidók gyűlöletet szítanak a fehérek ellen, szerinte az összeesküvés-elméletre hivatkozó felhasználó "a tényleges igazságot" mondta. Ez az összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy zsidó emberek és baloldaliak a fehér lakosság etnikai és kulturális felváltását tervezik a nem fehér bevándorlókkal, ami "fehér népirtáshoz" vezet. Ez éles bírálatokat váltott ki széles körben, többek között a Fehér Ház részéről is, akik bejegyzésükben elítélték, hogy Musk támogatja ezt a "förtelmes" antiszemita összeesküvés-elméletet. Muskot "az antiszemita és rasszista gyűlölet visszataszító támogatásával" vádolták, amely "ellentétes mind az alapvető értékeinkkel, mint az amerikaiakéval". "Elfogadhatatlan ez az ocsmány hazugság egy hónappal a zsidó nép számára a holokauszt óta leghalálosabb nap után" - mondta Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője, utalva a Hamász palesztin iszlamista csoport október 7-i, Izrael elleni támadására.

A vállalatok bojkottját az IBM indította el csütörtökön, miután a Media Matters nevű progresszív médiafigyelő csoport jelentése szerint hirdetései Adolf Hitlert és a náci pártot népszerűsítő tartalmak mellé kerültek. Az IBM pénteki közleményében kifejezetten felhívta a figyelmet a dologra, és azt "teljesen elfogadhatatlan helyzetnek" nevezték. "Az IBM zéró toleranciát tanúsít a gyűlöletbeszéddel és a diszkriminációval szemben, és azonnal felfüggesztettünk minden hirdetést az X-en, amíg kivizsgáljuk ezt a teljesen elfogadhatatlan helyzetet" - mondta az IBM szóvivője.


Az IBM érthetően nem szeretné, ha náci tartalmak mellett jelennének meg a reklámjai

Erre válaszul egy blogbejegyzésben az X azzal vádolta a Media Matters-t, hogy agresszívan keresett nácibarát tartalmakat, oly módon, hogy "félrevezette a valós felhasználói élményt", és "félrevezethette a hirdetőket". "A Media Matters egy gonosz szervezet" - írta. A vállalat megjegyezte, hogy a jelentésben idézett nácibarát posztok kevés reakciót kaptak; az egyik említett poszt láthatóságát pedig azóta csökkentették "A szólásszabadság, nem az elérés" politikájuk alapján.


Egy Hitler-idézet, majd utána egy Oracle reklám

Az X-en szombat kora reggel közzétett bejegyzésében Musk perrel fenyegetőzött a Media Matters ellen. "Amikor hétfőn megnyílik a bíróság, utána a másodperc töredéke múlva az X Corp termonukleáris pert fog indítani a Media Matters és mindazok ellen, akik összejátszottak ebben a csalárd támadásban a cégünk ellen" - írta Musk az X-en közzétett bejegyzésében, anélkül, hogy megnevezte volna a többi felet. "A Media Matters for America egy olyan történetet tett közzé, amely teljesen félretájékoztat az X-en lévő valóságról, egy újabb kísérletet téve a szólásszabadság aláásására és a hirdetők félrevezetésére" - áll a Musk által közzétett nyilatkozatban. Azzal vádolta a Media Matters-t, hogy egy alternatív fiókot hozott létre, amelynek célja, hogy "félretájékoztassa a hirdetőket" a posztjaikkal kapcsolatban.

A csoport elnöke a CNN-nek adott nyilatkozatában így reagált: "Ha tényleg beperel minket, mi fogunk nyerni. Musk távol áll attól a szólásszabadság szószólója szereptől, akinek mondja magát. Egy zsarnok, aki érdemtelen perekkel fenyegetőzik, hogy megpróbálja elhallgattatni az általa is megerősített, pontosnak bizonyuló tudósításokat" - mondta Angelo Carusone, a Media Matters elnöke. "Musk elismerte, hogy a kérdéses hirdetések az általunk azonosított nácibarát tartalmak mellett futottak." Musk már korábban is jogi lépésekkel fenyegetett meg másokat, például az Anti-Defamation League-et, egy az antiszemitizmus ellen küzdő nonprofit szervezetet, amelyet az X hirdetési bevételeinek elvesztéséért okol. Az ADL-t azonban még nem perelte be.

Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója pénteken egy bejegyzésében azt írta, hogy "az X rendkívül egyértelmű volt az antiszemitizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseinkkel kapcsolatban. Ennek abszolút nincs helye sehol a világon". "Leszögezve a nyilvánvaló dolgot: bárki, aki akármilyen csoport népirtását szorgalmazza, fel lesz függesztve erről a platformról. A legnagyobb hirdetők közül sokan a legnagyobb elnyomói az önök szólásszabadsághoz való jogának" - írta Musk pénteken az X-en, miközben a platform reklámmentes, fizetős Premium+ verzióját népszerűsítette.

A Media Matters nevű megfigyelőcsoport elemzése megállapította, hogy az IBM mellett az Apple, a Comcast, az NBC és az Oracle hirdetései is megjelentek hasonló tartalmak mellett. Az X szóvivője közölte, hogy a Media Matters csütörtöki jelentésében azonosított nácibarát fiókok többé nem lesznek jogosultak a monetizációra, vagyis ezeken az oldalakon többé nem fognak hirdetések futni. Augusztusban két másik márka, az NCTA - az Internet and Television Association - és a Gilead Sciences szüneteltette az X-en való költését, miután hirdetéseik szintén nácibarát tartalmak mellett futottak.

Az X-en azóta szaporodtak el az antiszemita és rasszista tartalmak, hogy Musk 2022-ben megvásárolta azt. Csökkentette a tartalom moderálását, ami a polgárjogi csoportok szerint a gyűlöletbeszéd ugrásszerű növekedését eredményezte, és emiatt a hirdetők is távol tartják magukat a platformtól. Az antiszemitizmus az utóbbi években egyre nagyobb méreteket ölt világszerte. A Hamász palesztin iszlamista csoport október 7-én megtámadta Izraelt, amire válaszul Izrael bevonult a gázai övezetbe. Az ADL szerint az Egyesült Államokban az antiszemita incidensek közel 400%-kal nőttek az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #17
  Ezek szerint nem nézted meg egyik videóelőadást sem, amit linkeltem neked, a könyvek elnemolvasásáról nem is beszélve.
  A kapitalizmus bődületes marhaság, pontosabban a ravasz, ördögi züllesztés egyik komoly lépcsője, a civilizáció koporsójának majdnem utolsó szöge, hasonlóan a szocializmushoz.
  A világban fennálló alapellentét a metafizikiai tradíció és az antitradíció között van, erre vezethető vissza minden ütközés, konfliktus, különbség és a létezés maga. Az említett két modern eszme az antitradíciót képviseli. A közöttük fenálló különbség formai, látszólagos, valójában a teremtett világ tönkretétele, a sátáni világ felépítése szolgálatában állnak.
 • manypet #16
  "Nem úgy néz ki a dolog, hogy Musk a bevétel és a hirdetők miatt vette meg a Twittert. Inkább saját játszótérnek."
  Szerintem is csak kellhetett neki egy nagyobb felület, ahol nem tudják elhallgattatni. Ha nincs ilyen mögötte, akkor bármikor bármit hazudhatnak róla úgy, hogy közben az emberek nem is látják, hogy ő mit mond az adott kérdésben.
 • manypet #15
  "Az argentin választásoknak te most nagyon tapsikolsz gondolom. Lássuk hogy mire mennek vele."
  Mivel csak az elnök lett kapitalista, a politika többi része maradt szoci, így nehéz lesz. De reméljük a legjobbakat.

  Amúgy annak idején mikor Chile áttért kapitalistább megoldásra, akkor Dél-Amerika leggazdagabb országa lett.
  Venezuela meg a világ egyik legnagyobb olajvagyonával, na meg a te szocializmusoddal a legszegényebbé vált.
  Van még kérdés? :-)
 • manypet #14
  Ha az "ugyanaz" alatt a maximális ellentétét érted, akkor igen.
 • M2 #13
  Nem úgy néz ki a dolog, hogy Musk a bevétel és a hirdetők miatt vette meg a Twittert. Inkább saját játszótérnek.
  Végre valami sokszínűség!
 • Andrevv #12
  Ha valami a szemünk előtt törtenik, az nem összeesküvéselmélet, hanem tény.
 • kvp #11
  "Pl egy modern, nem vallási definiált izrael állam a palesztin nép számára is hazát jelenthetne."

  Az iszlam egyik fontos ismerve, hogy nem csak vallas, hanem a teljes let rendszere, tehat egyszerre jelent vallasi es allamigazgatasi szabalyokat is, melytol nem lehet elterni. Ugyanakkor jelen van a misszios utasitas, raadasul Mohamed mekkai tapasztalatai miatt ez katonai jellegu. Mivel csak hadurkent tudott sikeres profeta lenni, ezert a fegyveres teritesben latta a siker kulcsat es ez a fegyveres dzsihadot teszi vallasi kotelessegge minden hivo muzulman szamara. A palesztin muzulmanok teljes integracioja egy szekularis Izraelbe a zsido allam megszuneset jelentene es a helyen letrejonne egy tisztan iszlam allam. Ne felejtsuk el, hogy az iszlam a beke vallasa. Barki mast allit azt azonnal megolik.

  "Araboknak nincs ilyen bajuk, ők külsőleg eléggé hasonlitanak a könnyebb nemzetalkotáshoz."

  Az iszlam nem rasszista, csak a vallast nezi. Barki lehet muzulman, borszintol es szarmazastol fuggetlenul, csak el kell fogadnia az iszlam tanait es a szerint elni. Ez nagyon hasonlo a kommunizmushoz, ami ugyancsak nem rasszista, barki lehet kommunista, csak el kell fogadnia a kommunista tanokat es azok szerint elni. Hozzateszem, hogy sok-sok evvel ezelott a kereszenyseg is igy indult.

  Izrael alapvetoen egy izraelita vallasu, alapvetoen zsido allam. Ha atalakitanank a vallas nelkuli vilagallam egy tartomanyava, akkor ugyanolyan helyzetben lenne mint volt a romai hodoltsag alatt. Ha tobbsebe kerulnek a muzulmanok, akkor pedig iszlam allamma valna, ahol valaki vagy muzulman vagy halott. Ez a ketto az izraeli zsidoknak erthetoen nem ertelmezheto jovokep.

  "Az a baj a szólásszabadsággal, hogy nincs mit kezdeni a populistákkal."

  Ez nem a szolasszabadsag, hanem a demokracia, azaz a nep uralmanak alapveto problemaja. Tehat az, hogy a tobbseg dont. Egy tudosnak ugyanannyit er a szava, mint egy betanitott munkasnak, de ket betanitott munkasnak ketszer annyit es tobb betanitott munkas van mint tudos. Ez ellen hoztak letre nyugaton a rule of law, azaz a jog uralma rendszeret, ahol az embereken a jogrendszer uralkodik, nem donthetnek szabadon, demokratikusan. Ennek ellenpontja a rule of people, azaz a nep tobbsegenek uralma, ami a klasszikus demokracia egyik alapelve lenne. Ezert nem beszelhetunk rule of law rendszerben mukodo nyugati allamszervezetek eseten valodi demokraciakrol. A rule of law alapu kapitalista rendszerek inkabb tekinthetoek oligarhiaknak.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Oligarchia

  "Arisztotelész szerint az oligarchia azon kevesek uralma, akik nem kiválóságuk, hanem vagyonuk alapján kerültek a vezető rétegbe."

  Ezt lathatjuk jelenleg a nyugati globalista kapitalista rendszerben. Demokracianak hivjak, de a legtobb diktatura annak hivta magat. Valodi demokracia eseten egy uralkodo gazdag reteg nem johet letre, mert a tobbseg a sajat erdekeit nezve nem hagyja se a kiugro vagyoni, se a kiugro hatalmi kulonbsegeket. A nyugati rendszerekben megtalaltak a tobbseg tagjainak egymas elleni hatekony kijatszasanak modszeret, ami miatt annyira atomizalodtak a csoportok, hogy meg demokratikus szavazasok eseten sem kepesek a valodi kozos erdekeiket ervenyesiteni. Ha neha megis, akkor beszelunk populizmusrol, ami ellen a nem demokratikus modszerek is elfogadottak, hiszen a torveny uralmanak (rule of law) fenntartasa felulirja a demokratikus szabalyokat.
 • Tetsuo #10
  Ennyit a demokráciáról.
 • dyra #9
  Az a baj a szólásszabadsággal, hogy nincs mit kezdeni a populistákkal. Seperc alatt behülyítenek pár millió embert a frankó kis fél és részigazságok tömkelegeivel. Ha tiltod őket már jön a rinya, hogy nekik is joguk van beszélni. A neten ráadásnak még erre a pár mondatos kommunikációra lettek szoktatva az emberek. És hát kinek van ideje manapság megérteni az összefüggéseket?
 • Szefmester #8
  De jó hogy előbújtál...
  Az argentin választásoknak te most nagyon tapsikolsz gondolom. Lássuk hogy mire mennek vele.