SG.hu

Lassan éledezni kezd a PC-piac

A gyártók reményei szerint a Windows 11 frissítése még inkább számítógépeik lecserélésére készteti majd az embereket.

Az új és gyorsabb PC-k iránti kereslet visszatért a piacra - mondta Ishan Dutt, a Canalys vezető elemzője, miután az ágazat több szomorú évet követően zsinórban harmadik negyedévi növekedést könyvelhetett el. Dutt szerint részben az iskolakezdési szezon is felelős a megújult keresletért. A Canalys legfrissebb jelentésében közölte, hogy a PC-piac 3,4 százalékkal nőtt éves szinten a második naptári negyedévben - hasonlóan az első és a tavalyi negyedik negyedévben tapasztalt növekedéshez. A laptopok és egyéb mobil PC-k négy százalékos éves növekedéssel vezettek, míg az asztali számítógépek szállítása mindössze egy százalékkal emelkedett.

A piac azonban még mindig erősen elmarad a világjárvány alatti csúcsoktól, amikor a teljes PC-szállítás 2022 első negyedévében elérte a 80 milliót. 2024 második negyedévében 62,8 millió darabos kiszállítással az iparág még mindig a 2022 és 2023 nagy részében tapasztalt kétszámjegyű visszaeséstől szenved. Az egyes márkákat nézve a legtöbb, például a Lenovo, a HP és az Apple egyszámjegyű százalékos növekedést ért el. A legnagyobb növekedést z Asus produkálta a tavalyi második negyedévhez képest, méghozzá 17,3 százalékkal, eközben a Dell -2,4 százalékkal kissé zsugorodott. "A piaci fordulat egybeesik a gyártók izgalmas bejelentéseivel, ahogy az MI PC-útitervek az ígéretből valósággá válnak" - mondta Dutt. "A negyedév a Snapdragon processzorok által hajtott első Copilot+ PC-k piacra dobásával és az Apple MI-stratégiájának bemutatásával kezdődőtt."


Az IDC is közzétette a második negyedévre vonatkozó PC-szállítási adatokat, hasonló eredményeik szerint a piac mintegy három százalékkal nőtt. Véleményük szerint a második negyedév nagyrészt a kereskedelmi szektor felfrissülésének köszönhetően tudta tartani a tempót, nem pedig az egyéni fogyasztóknak köszönhetően. A legkorábbi, az Intel Core Ultrához hasonló chipek által hajtott MI PC-k körüli növekvő izgalom is szerepet játszott, de az IDC megjegyezte, hogy rengeteg nem MI PC kelt el tömegesen.

A Canalys szerint a PC-ipar hamarosan nagy hátszelet kap a Windows 11 frissítésével. Az elemzőcég arra számít, hogy a Windows 10 közelgő, 2025 októberében esedékes lejárati dátuma szintén nagy motivációs tényező lesz a Windows 11-re való átálláshoz. "A jelenlegi Windows 10-es bázis nagy hányada szembesül majd biztonsági vagy költségproblémákkal a lejárati idő végével és a támogatási díjak emelkedésével" - mondta Dutt. "Arra számítunk, hogy a közelgő piaci növekedés nagy részét a kereskedelmi szegmens fogja hajtani, ahol ezek az aggodalmak nagyobb mértékben jelentkeznek." Dutt azt is kifejtette, hogy egyes felhasználók, akik a Windows 11-re szeretnének frissíteni, nem biztos, hogy kompatibilis hardverrel rendelkeznek, így valószínűleg új PC-t kell majd vásárolniuk.

A piackutató cég beszállítók körében végzett felmérése szerint az ügyfelek "jelentős része" a következő egy éven belül frissíteni fogja készülékét, néhányan közülük már korábban frissíteni akartak, de az elmúlt két év közepes gazdasági teljesítménye miatt úgy döntöttek, hogy nem teszik meg.


A Microsoftnak egészen a közelmúltig nagyon nehéz dolga volt, hogy a Windows 11 leváltsa a Windows 10-et, amelyet közel három évvel a redmondiak legújabb operációs rendszerének bevezetése után még mindig jóval többen használnak, mint elődjét. A mesterséges intelligencia funkciók, az új hardverek és a Windows 10 idős kora kombinációja végül lendületet adhat a Windows 11-nek és a PC-piac egészének. Talán ezeknek a tényezőknek köszönhetően a Windows 11 végre felfelé ívelő pályán van, júniusban két százalékpontot nyert piaci részesedése a Windows 10 rovására. Bár a két százalék nem hangzik soknak, ez legalább egymillió PC-t jelent. Ha a Windows 11 továbbra is ilyen ütemben halad, akkor egy idő után akár az első helyet is megszerezheti... valamikor.

Másrészt, sem a Windows 11, sem általában a mesterséges intelligenciával rendelkező PC-k nem rendelkeznek mindent vivő funkcióval, és a régebbi Windows 10-es eszközeikkel elégedett végfelhasználókat nehéz lesz meggyőzni arról, hogy váltsanak, ha a Windows 10 támogatásának megszűnéséig nem kényszerítik őket erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #27
    unalmas már ez a linux téma nekem is. Most is arról írok otthon már vagy 20 éve azt tolom szintén. A gyerekeimet meg a páromat nem tudom rávenni használják. Azt se tudják amúgy mit használnak, jó halották már a Windows nevet, ikonokat látnak oszt csá.
  • nlght #26
    20 éve élsz egy kő alatt, de a világ sokat változott azóta, nézz ki alóla.
    A win11 miatt fog megduplázódni a linux userek száma. Sokan nem fogják felrakni a win11-et, a céges gépen nekem win11 fut, nem kérek belőle az otthoni gépekre, itt húzom meg határvonalat, elég volt.
    Szóval sokat köszönhet a Linux a Microsoft balfaszkodásának.
    Amúgy tényleg egyszerűbb egy népszerű desktop linux disztro telepítése, mint egy win11esé.
  • Macropus Rufus #25
    "20 éve hallgatom a linux hívőket, na. Egy idő után uncsi... XD
    Még IT szakembereknél és progamozóknál sem láttam soha.
    Nagyjából ennyire praktikus."
    A világ legnépszerűbb rendszere jelenleg a linux. Kivéve a desktop piacon. Szóval 20 éve hallgatod de nem figyelsz rájuk ;)
    Még a szaros tévékben is sok esetben linux alapú rendszer fut. A kocsik fedélzeti rendszerében is sok esetben ez van, és akkor a tablet/teló vonalat nem is említettem. És igen az Android egy linux distro. ;) lehet, hogy nem láttál soha programozóknál, de vélhetően pl. egy ps játékot sem ps alatt fejlesztenek ;) de biztos láttál már náluk Androidot futtató telefont :)
  • Macropus Rufus #24
    "Hát, az átlag user nem akar tökölni azzal hogy egy frissen felrakott / megvásárolt játék vajon fog e működni hibátlanul Linuxon vagy sem."
    ez egy gamer user. Az átlag usernek max. pasziánsz van a gépén. Ő netezik, chatel meg ilyesmi és nem játszik. Nem ismerem a mostani gamereket, de élek a gyanúval, hogy nem olyanok mint 35 éve mikor még én is nagy gamer voltam. Mi a ha kellett konfig állományokat módosítottunk csak azért, hogy menjen valami. A mostani meg patchek keres a neten, hátha valaki megoldja helyette a problémát. És hát igen, egy ilyen gamer user befosik ha kell egy picit matatni egy rendszerben, oldja meg helyette a patch. És ebben igazad van, a linux nem ilyen. Ahhoz ilyen szinten már érteni kell. De egy átlag user esetében ez a probléma nem fog elő jönni.

    "Nem akar azzal foglalkozni hogy vajo az Openoffice tényleg mindent office fájlt rendesen kezel e amit esetleg kapni fog másoktól."
    Kb. mindennel is. Kivéve azokat amik makrózva vannak mert ott gond lehet. Am. egy átlag user nem fog makrózni. Sok esetben még az Excelt is rácsos Word-ként használják. Egyéb iránt az odt az EU hivatalos dok. formátuma, amit mind az Office mind a LibreOffice támogat. (OpenOffice már nem annyira menő... mondjuk ebből következtethetek arra, hogy le vagy maradva némileg? ;) )

    "Még ha a fentieknél minden tökéletesen klappol Linuxon, akkor sem tud előnyt felmutatni a windowshoz képest az átlagfelhasználó számára, tehát nincs motiváció hogy minek menjen át a user Linuxra. "
    Pl. azt, hogy ingyé van? Az azért elég előny nem? :) (persze meg is vehetett és akkor kapsz egy rakat dolgot még mellé, de alapjába véve ingyenes)
  • Macropus Rufus #23
    próbáltál már ldpa azonosítás mellett wifire csatlakozni vele? ;) egyből rá fogsz jönni, hogy milyen jó az a rendszer :D
  • Macropus Rufus #22
    "Egy átlag user meg nem fog feltenni Linuxot, mert valószínűleg nem fog érteni hozzá."
    azért az Androiddal jól elvannak ami ugye szintén linux. (de pontosítunk: linux az csak a kernel neve. Maga a distro az Android)
    És milyen szépen el van vele több millió ember, többen vannak mint akik Windows-t használnak ;)
  • Macropus Rufus #21
    " Egy átlag user meg nem fog feltenni Linuxot, mert valószínűleg nem fog érteni hozzá. Akinek netezni és chatelésre kell a gép, arra pont jó lesz neki a Windows 11 is."
    egy átlag user sem úgy születik, hogy érti Windows rendszereket. Szóval teljesen mind1 mit elé ülteted le, amennyiben csak netezni, meg filmezni és chatelni akar. Egy átlag usert nem érdekli az, hogy a Gépház hol van és mire jó, meg az sem, hogy miért van Vezérlőpult amikor ott a Gépház. Ő használni akarja. Erre meg tökéletesen megfelel egy linux is. Mondom ezt úgy, hogy a volt páromnak anno Ubuntut tettem a gépére, hogy próbálja ki. (addig Windows-t használt). Kellett vagy 2 hét mire megszokta. Mindent meg tudott tenni vele amit egy átlag user meg akar tenni a géppel. Ő nagyon szerette az a rendszert.
  • Gabbbbbbbbbbbb #20
    Kezdjuk ott, hogy evrol evre konnyebb, felhasznalobaratabb a Linux. 2024-ben kvazi minden nem anticheat-es Windows jatek jol fut Linux alatt, 5-10 eve ez nem volt igy, csak 2023-ban is sokat javult minden teren ez a resze az okoszisztemanak.

    Telepitesrol meg ennyit, hogy: magyar, hu, budapest, next, next, automata particionalas teljes lemez felhasznalasaval, next, next es ujrainditas. Windowst nehezebb felrakni offline fiokkal.

    Fedora Silverblue meg ugyanolyan elven mukodik, mint Chrome OS, felhasznaloknak tenyleg nem kell ertemi hozza szinte egyaltalan. Nincs az, mint Ubuntu/Mint-nel, hogy allandoan van valami gond frissitessel, ami hozzaero interakciot, vagy reinstall-t igenyel.
    Ez is egy nagyon uj dolog, ami csak mostanaban lett kiforrott.


    Nem 5+ eves tapasztalatok alapjan kellene velemenyt alkotni. Nem veletlen van mar 4% felett a statcounteren,ugy hogy win11 elott 2%-on allt, a novekedes nem elhanyagolhato.


    Egy komoly problema azert van, neha elofordul, hogy egy laptop wifi kartyaja, vagy webcam-je nem tamogatott..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.07.12. 18:38:22
  • kvp #19
    "Akkor hogyan rakod fel egy olyan gépre, ami éppen fejlreállt és 0-ról kell? Hogyan oldja ezt meg az átlaguser?"

    Hogy oldja meg, ha az Android fejreall es ujra kell telepiteni 0-rol? Elviszi egy szervizbe, ahol vagy van hozza telepito vagy nincs es vagy ujra tudjak huzni vagy nem. De tobbnyire ilyenkor gazdasagi totalkaros a telefon es kidobjak vagy legalabbis kap egy olyan csere alaplapot, amin jo az os. Ugyanilyen keszulekek a modern windows-os gepek is. Jonnek egy gyari telepitessel, ami tartalmazza az egyedi driver-eket es az adott hardverhez a boot kulcsot. Csak a gyarto markaszervize tudja ujrarakni a rendszert (ha akarja), egyebkent tonkrement es kesz.

    Ahogy az emberek se iphone-t, se android-ot, se egy autot nem tudnak 0-rol ujratelepiteni, ugy a pc-s telepitgetes meg hazi barkacs javitas is ki fog halni. Az EU-s right to repair torvenyek miatt a szakszervizekben esetleg lehet olyan szakember, aki tudja mit kell ilyenkor csinalni, ha nem akarjuk a teljes keszuleket selejtezni.

    ps: Ma emberi modon telepitheto kereskedelmi operacios rendszer egy darab van, a raspberry pi os, ami egy kesz image es pont egy linux varians. Csak felrakja a gyerek (akiknek keszult) egy sd kartyara, bedugja es kesz. Minden mashoz egyreszt erteni kell, masreszt hozzaferesi jogok kellenek a hardverhez, harmadreszt zart szoftver kell. A jovo az, hogy minden vasarloi informatikai rendszer (telefon, tablet, laptop, okos tv, ora, stb.) gyarilag lezart black box-kent jon, ahogy a legtobb Apple termek es jatekkonzol.
  • wraithLord #18
    Igen, az emberek túlnyomó többsége vagy Windowst, vagy MacOS-t használ.

    Én a beépített GNU és Unix parancssoros alkalmazások miatt használok Linuxot. És azért, mert a legtöbb in-house akadémiai programot (az én esetemben bioinformatikával kapcsolatos bigdata és egyéb adatfeldolgozó/analizáló programok) BSD-n vagy Linuxon lehet compile-olni és használni. Valamilyen BSD használatára még nem gondoltam, mert ott a Linux, és mivel Mac-em nincs, és nem is tervezek venni, ezért is marad a Linux.

    Sima irodai munkára tökmindegy mit használsz, de mivel az emberek túlnyomó többsége Windowst és Microsoft Office-t használ (vagy MacOS és Microsoft Office), emiatt a Linuxot nem ajánlanám ilyen egyéneknek. Ha Linuxra is lenne MS Office, mint ahogy MacOS-re van, úgy már más lenne a helyzet... vagy ha nem a MS Office lenne a legelterjedtebb.