Berta Sándor

A koronavírus-járvány jót tett a PC-piacnak

A tavaly óta tapasztalható javuló trend a jövő évig kitarthat.

Tavasszal több PC kelt el, mint egy esztendővel ezelőtt, de a bővülés mértéke lassult az előző negyedévekkel összevetve. A Canalys piackutató vállalat honlapján nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok alapján a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest 2021 harmadik negyedévében 4,9 százalékkal több számítógépet értékesítettek világszerte. Ez jócskán elmarad a 2020 harmadik negyedévében regisztrált 14 százalékos növekedéstől, de abban mind a Canalys, mind az amerikai International Data Corporation (IDC) piackutató cég munkatársai egyetértettek, hogy a kereslet továbbra is tartós.

Mindez annak ellenére kimagasló teljesítmény, hogy bizonyos alkatrészekből komoly hiány van a piacon. Az is biztos, hogy ha nem lenne chiphiány, akkor az eladási számok is sokkal magasabbak lennének. A kutatók ráadásul úgy vélték, hogy az esztendő utolsó negyedévében és jövőre is folytatódik majd a jelenlegi trend. A Canalys szakértői szerint még ha a jelentős keresletnövekedés egy idő után mérséklődni is fog, arra lehet számítani, hogy a PC-piac sokkal magasabb szinten lesz, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

A Canalys arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben összesen 84 millió számítógépet adtak el világszerte. A legnagyobb gyártó továbbra is a Lenovo, amely a Hewlett-Packardot, a Dellt és az Apple-t előzi meg. Az IDC ezzel szemben 86,6 millió értékesített PC-t regisztrált és a gyártók között az ötödik helyen az Asus és az Acer található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!