Gyurkity Péter

Nem vetette vissza PC-ket a járvány

A második negyedben már erős volt a növekedés, segített a home office.

A COVID-19 terjedése és az emiatt meghozott korlátozások alaposan felforgatták életünket, ezzel kapcsolatban az utóbbi hónapokban leginkább a gazdasági visszaesésről számolhattunk be, ahogy a vásárlási szokások (kényszerű) módosulása miatt a legtöbb ágazatban bezuhantak az értékesítések. A PC-piac esetében ez nem így történt, hiszen egy kisebb csökkenés után most már komoly növekedésről adtak hírt.

Az IDC piackutató cég saját felmérése szerint a második negyedévben világszerte mintegy 72 millió PC-t adtak el, amibe az asztali gépek mellett természetesen beleértendő a noteszgépek és laptopok családja is. Ez 11,2 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, vagyis kijelenthető, hogy az otthoni munka, a home office, sokat segített az eladásokon. Emiatt a szakemberek nem is teljesen biztosak abban, hogy az erős növekedés meddig tarthat ki, könnyen lehet, hogy az enyhítések után csúnyán lelassul a bővülés üteme, viszont egyelőre a vírus folytatódó terjedéséről írnak a sajtóban, emiatt pedig senki nem tudja, miként alakul majd az elkövetkező néhány hónap. A gyártók listáját mindenesetre a HP vezeti, nem sokkal megelőzve a Lenovót (mindkét cég nagyjából 25 százalékot mondhat magáénak), míg a harmadik Dell 16,6 százalékot, a negyedik Apple 7,7 százalékot, az ötödik Acer pedig 6,7 százalékot mutathat fel.


A nagy rivális Gartner szintén a napokban tette közzé részletes anyagát, amelyben ugyanezen időszak főbb számait veszik sorra. Ők 64,8 millió darabos értékesítést becsültek a második negyedévre vonatkozóan, ami 2,8 százalékos növekedést jelent éves szinten, ez tehát némileg eltér a másik vállalat adatától, viszont abban ők is egyetértenek, hogy az ágazat szépen kiheverte az első, korai csapást. A listán náluk a Lenovo és a HP áll, gyakorlatilag holtversenyben, bár a kínai gyártó itt az első helyen áll, míg a harmadik Dell 16,4 százalékos szelettel rendelkezik. Az Apple és az Acer ettől már komoly mértékben elmarad, míg a hatodik helyen az Asus tanyázik, a maga 5,5 százalékos piaci részesedésével.

Meglátjuk, mennyiben változik majd a helyzet a nyár végén és az ősz elején, itt előfordulhat, hogy a nemrég lezárult időszak marad a legerősebb periódus 2020-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!