SG.hu

A Harmony operációs rendszerre cserélné le Kína a Windowst és az Androidot

Kínában hanyatlik a nyugati operációs rendszerek piaci részesedése, a Huawei által fejlesztett nyílt forráskódú rendszer a helyi okostelefonokon már megelőzi az Apple iOS-t.

Kínában a helyi kormányzatok az OpenHarmony, a Huawei által öt évvel ezelőtt elindított operációs rendszer használatára ösztönzik a hatóságokat, vállalatokat és hardvergyártókat. Míg a közelmúltban a Huawei okostelefon-bemutatói kerültek címlapokra a kínai chipellátási láncban bekövetkező előrelépések jelei miatt, addig a vállalat csendben szakértelmet épített ki a pekingi technológiai önellátás víziója szempontjából kulcsfontosságú egyéb ágazatokban is, az operációs rendszerektől a járműszoftverekig. Hszi Csin-ping elnök tavaly azt mondta a Kommunista Párt vezető politikusainak, hogy Kínának nehéz harcot kell vívnia az operációs rendszerek és más technológiák mielőbbi honosításáért, mivel az USA keményen fellép a fejlett chipek és más alkatrészek exportja ellen.

Az OpenHarmony-t most széles körben népszerűsítik Kínában, mint "nemzeti operációs rendszert", így nagy cégek sora szakadhat el a Windows és az Android termékektől, amelyekre sok rendszer támaszkodik. "Ez a stratégiai lépés valószínűleg erodálni fogja a nyugati operációs rendszerek, mint az Android és a Windows piaci részesedését Kínában, mivel a helyi termékek egyre nagyobb teret nyernek" - mondta Sunny Cheung, a Jamestown Foundation, egy amerikai védelmi politikai csoport munkatársa. 2024 első negyedévében a Huawei HarmonyOS operációs rendszer megelőzte az Apple iOS-t, és az Android mögött a második legkelendőbb mobil operációs rendszer lett Kínában - közölte a Counterpoint kutatócég. A rendszer Kínán kívül még nem jelent meg okostelefonokon.


A Huawei Harmony operációs rendszerének nyílt forráskódú változatát, az OpenHarmony-t futtató készülékek a Harmony Ecosystem Innovation Centre-ben Sencsenben

A Huawei már nem ellenőrzi az OpenHarmony-t, mivel 2020-ban az OpenAtom Foundation nevű nonprofit szervezetnek ajándékozta a forráskódját. De mind az innovációs központ, mind a kormányzati dokumentumok gyakran felcserélhetően hivatkoznak az OpenHarmonyra és a HarmonyOS-re, mint a tágabb Harmony ökoszisztéma részeire. Az elemzők szerint a HarmonyOS terjedése - amelynek PC-s változata várhatóan idén vagy jövőre jelenik meg - ösztönözni fogja az OpenHarmony elfogadását. "A Harmony egy erőteljes, alapvető operációs rendszert hozott létre a kínai készülékek jövője számára" - mondta Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának elnöke egy múlt heti fejlesztői konferencia megnyitóján.

A Huawei először 2019 augusztusában mutatta be a Harmony-t, három hónappal azután, hogy Washington kereskedelmi korlátozások alá helyezte a céget állítólagos biztonsági aggályok miatt. A Huawei tagadja, hogy berendezései kockázatot jelentenek. Azóta Kína fokozta önellátási erőfeszítéseit, elvágta magát a kódmegosztó központként funkciónáló Githubtól, és egy helyi verziót, a Gitee-t szorgalmazza. Kína 2014-ben betiltotta a Windows használatát a kormányzati számítógépeken és ma már főként Linux-alapú operációs rendszereket használnak. A Microsoft bevételeinek mindössze mintegy 1,5%-át szerzi Kínából, mondta a cég elnöke ebben a hónapban.

A Huawei idén indította el az eredetileg nyílt forráskódú Android rendszerre épített HarmonyOS első "tiszta" változatát, amely már nem támogatja az Android-alapú alkalmazásokat, ezzel a lépéssel szakadékká szélesíti a kínai alkalmazás-ökoszisztéma és a világ többi része közötti rést. A Jamestown Alapítvány múlt havi jelentése szerint az OpenHarmony tulajdonosa, az OpenAtom láthatóan koordinálja a kínai cégek erőfeszítéseit, hogy az amerikai technológiák életképes alternatíváját fejlesszék ki, többek között olyan védelmi alkalmazásokhoz, mint a műholdak.


Tavaly az okoseszközökön az OpenHarmony volt a leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú operációs rendszer. Több mint 70 szervezet járult hozzá a fejlesztéséhez, és több mint 460 hardver- és szoftverterméket építettek rá a pénzügy, az oktatás, a repülés és az ipar területén - közölte a Huawei a 2023-as éves jelentésében. A nyílt forráskódúvá tétel célja, hogy megismételjék az Android sikerét a felhasználók licencköltségeinek megszüntetésében, és hogy a vállalatoknak testreszabható ugródeszkát adjanak saját termékeikhez - mondta Charlie Cheng, a Harmony Ecosystem Innovation Centre helyettes vezetője. "A Harmony minden bizonnyal mainstream operációs rendszerré fog nőni, és az iOS és az Android mellett egy új operációs rendszer-választékot ad a világnak" - mondta. "Kína tanul a Nyugattól".

A Harmony ökoszisztéma erős támogatást kapott a Huawei szülővárosában, Sencsenben, amely várost hagyományosan a később Kína-szerte elfogadott irányelvek kísérleti helyszíneként használják. Itt található a Harmony Ecosystem Innovation Centre, ahol egy kis helyiségbe zsúfolva egy drón, egy kétlábú robot, egy szupermarket pénztára és más eszközök mutatják be Kína szoftveres jövőjének vízióját - egy olyan jövőképet, amelyben a nemzeti bajnok Huawei által kifejlesztett operációs rendszer váltja fel a Windowst és az Androidot. A második ilyen központ a délnyugati Csengtu városában nyílt, de további 10 városban lesz hasonló. Az OpenHarmony kulcsfontosságú fejlesztői közé tartozik a Shenzhen Kaihong Digital, amelyet Wang Chenglu, a Huawei egy korábbi alkalmazottja, a Harmony "keresztapjaként" ismert Wang Chenglu vezet, valamint a Chinasoft.

Kína korábbi, nagy nyílt forráskódú projektek létrehozására irányuló erőfeszítései nehezen nyertek teret a fejlesztők körében, de a Huawei növekvő okostelefon-piaci részesedése és a szélesebb ökoszisztéma kialakítására irányuló extra munka előnyt jelent a Harmony számára. Több mint 900 millió eszköz, köztük okostelefonok, órák és autós rendszerek futnak a HarmonyOS-en, míg 2,4 millió fejlesztő kódol az ökoszisztémában, mondta Yu ebben a hónapban. "Az OpenHarmony-nak több időre és iterációra lesz szüksége, hogy ezek a fejlesztők bátrabban dolgozzanak az OpenHarmony-val" - mondta Emma Xu, a Canalys kutatócég elemzője. "De a HarmonyOS által elért hírnév, viselkedés és bizalom mindenképpen pozitív hatást fog gyakorolni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lac coo #4
    totálisan elszigeteli magát kína ......amúgy nyilván jobb a saját kémcuccokkal telebaszott rendszer mint egy nyugati imperialista szemét ! :DDD
  • RJoco #3
    Azért ezt rendesen eltolta az USA. A hülye EU persze ment utána.
    Kínának hosszútávon csak jót tesznek ezek a szankciók. Láthatóan nem esik kétségbe, helyette inkább jó erőre kap.
    Ehhez képest az EU törekvése a Kínától való függőség megszüntetésére, a helyben gyártásra, harmatgyenge és még mindig nem tart sehol.
    Kína előbb el fogja érni a függetlenségét és úgy fog diktálni, ahogy akar. Nagyon sok alapanyag onnan jön, amiknek az előáttítására nekik már hatékony technológiájuk van, itt meg még csak működő gyár sincs. És akkor kellenének bányák is, meg oda munkások is.
    A nagyon fejlett csipek gyártására is biztos, hogy rövid időn belül kifejlesztik a technológiát, Hollandia meg, hát így járt.
    Ha meg más országoktól vásárolunk, akkor másoktól fogunk függeni.
  • Sequoyah #2
    A nyugatnak semmi baja azzal ha Kina sajat termeket fejleszt. Az egy tisztesseges verseny lenne. Ez esetben a Kinai cegeknek koltenie kene a fejlesztesre, es ezt az extra koltseget hozza kell adni a termekeik arahoz.

    A problema azzal van, amikor a nyugat kifejleszt valamit dragan, es mivel draga volt a fejlesztes ezert a termek sem olcso, mig Kina csak ingyen lemasolja, es olcsobban adja ugyanazt, mivel nem kellett fejlesztesre kolteni.
  • csulok0000 #1
    Azért az elég kellemetlen lesz, amikor a nyugat rájön, hogy a kelet korlátozásával (oroszország és kína elleni szankciók) pont, hogy a nyugati fölény és az informatika fölötti felügyeletet veszítik el.
    Ahelyett, hogy a keletnek lenne egy erős nyugatfüggése technológia téren, az elmúlt évek során az ellenkezője történik és szinte teljesen leválnak minden külföldi technológiáról és a sajátjukra építenek, amit ráadásul töménytelen pénzzel támogatva fejlesztenek. Szép lassan beérik a nyugatot és akár át is vehetik a vezetést.
    Vagy az lesz belőle, hogy két egymástól független blokk jön létre, eltérő technológiával és szabványokkal, vagy pedig a nyugat lesz az aki szépen elkezdi használni a keleti szabadalmak, természetesen jó pénzért.