Berta Sándor

Hatalmas összegeket költ kutatás-fejlesztésre a Huawei

A kínai konszern minden korábbinál több pénzt fordít erre a területre.

A Huawei 2019-ben 131,7 milliárd jüant fektetett be a kutatásba és a fejlesztésbe és jelezte, hogy szeretné ebből a tudásbázisból pénzt csinálni, azaz lehetővé tenné, hogy a több mint 100 000 érvényes szabadalmát más gyártók is használhatnák, és ehhez kész a technológiáit licencelni.

A Huawei - az ellene kirótt amerikai egyesült államokbeli szankciók hatásainak ellensúlyozására - komoly összeget ruházott be a kutatásba és a fejlesztésbe azért, hogy a termékeihez szükséges technológiákat és alkatrészeket ki tudja fejleszteni vagy különböző utakon be tudja szerezni. A kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos beszerzések az elmúlt 10 évben a korábbiak kétszeresére nőttek. A Bloomberg azt írta, hogy tavaly a területen befektetett pénz 22,1 milliárd dollár volt, amely a 2021-ben szerzett bevételek 22,4 százalékát tette ki. Ez az arány kétszer nagyobb volt, mint az Alphabet és Amazon, valamint háromszor nagyobb, mint az Apple esetében. Az egyetlen IT-konszern, amely hasonló arányt - 20,9 százalékot - tudott felmutatni, a Meta volt. De az abszolút összeg esetében is csak öt vállalat költött több mint 20 milliárd dollárt költött kutatásra és fejlesztésre. Az öt társaság közé tartozott az Apple és a Microsoft is, s az érintett cégek sokkal nagyobb bevételt könyvelhettek el.

A Huawei tavaly csak az Amerikai Egyesült Államokban 2770 szabadalmat jegyeztetett be, a konszern ezen a területen a globális TOP5-be tartozik. A kérdés az, hogy a kutatás-fejlesztésre fordított komoly összegeket meddig sikerül fenntartania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!