MTI

A Huawei vezetőjével tárgyalt Orbán Viktor

A digitális jövőről tárgyalt Kínában Orbán Viktor és a Huawei alapító vezérigazgatója; a vállalat bejelentette új, Ipar 4.0 technológián működő kapuvári gyárát - derül ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke és a Huawei közös sajtónyilatkozatából.

A sencseni keltezésű közlemény szerint a Huawei Technologies alapító vezérigazgatójával, Ren Zhengfeijel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a vállalat kínai központjában. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügy-, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős- és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is. A találkozó állítólag illeszkedett az eddigi megbeszélések sorába, amelyet a magyar kormányzat rendszeresen folytat a stratégiai partnercéggel. A sencseni megbeszélés fő témája a digitalizáció hosszú távú hatása volt a társadalomra, a gazdaságra, a biztonságra. A felek egyetértettek abban, hogy az az ország, amelyik az adatalapú infokommunikációs és az adatátviteli hálózatok fejlesztésében lemarad, évtizedekre globális hátrányba kerül.

Orbán Viktor a közlemény szerint kiemelte, a Huawei világszerte magas innovációs és technológiai színvonalat képvisel. Magyarország digitalizációjában is kiemelt szerepet játszik a cég, az első nagy kínai vállalatok egyike volt, amely nagyberuházást hajtott végre Magyarországon. A kormányfő elismerően szólt a cégnek a magyar mérnökképzésben vállalt szerepéről is. Hangsúlyozta, Magyarország továbbra is kiegyensúlyozott és nyitott gazdasági, befektetési környezetet nyújt a kínai vállalatok számára. A miniszterelnök látogatása során megismerkedett a Huawei legújabb technológiáival és elszántságával az innováció területén.


A tájékoztató szerint a vállalat az európai piacokra való hazai gyártásán és logisztikáján, a kutatás-fejlesztési központján keresztül már eddig is kétezer embernek biztosított munkát. A társaság most újabb területeken is befektetett, Kapuváron invertergyárat indított. Mivel a klasszikus gyártás több okból is átalakul globálisan, a privát 5G mobilhálózaton kommunikáló, digitalizált, mesterséges intelligencia irányította önműködő gyártási és ipari rendszerek kerülnek előtérbe. A Huawei Kapuváron jelenleg tesztüzemben működő gyárában ezért Európában egyedülálló technológiákat vezetnek be, a modern gyártási know-howra fektetik a hangsúlyt, és a leginnovatívabb Ipar 4.0 digitális technológiákat használják. A termelő terület második fázisát 2024 elején kezdik meg, amely során a gyártott termékek palettáját, az ipari csarnokokat is bővítik majd.


A miniszterelnöki látogatás végén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium részéről Nagy Márton tárcavezető és Gao Weijie, a vállalat Magyarországért felelős vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a hazai ipar digitális és a magyar elektrifikáció fejlesztéséről. A most aláírt megállapodás szerint a Huawei részt vesz a magyarországi elektromos járműtechnológiához kapcsolódó töltőrendszerek, infrastruktúra fejlesztésében is annak érdekében, hogy hazánkban magas minőségű, biztonságos és megbízható hálózat álljon rendelkezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CodeRed #8
    Izgalmas lesz a Huawei-re "építkezni" a NIS2 irányelv bevezetésének küszöbén. Főleg, hogy a 2020-as ajánlásban már pedzegette az EU, hogy a fontosabb hálózatokban tiltsák meg a Huawei eszközeinek használatát.
  • barret #7
    EU jövője? Majd a bevándorlók azt eldöntik! Ez már nem az EU dolga.
  • noland #6
    Nem kellene még több bevándorlót bevándoroltatni? Jó lenne ha nem születnének gyerekek és ha az USA keresne rajtunk is egy keveset. Mert az, hogy néz ki, hogy rajtunk a szövetségesén nem keres eleget, nem dagad a Biden buksza, nem fogy a crack. Mert mi az, hogy itthon nem robbantanak terroristák, és este is szabadon lehet kóricálni. A nagymamák és a fotelhuszárok meg a karosszékben pulóvert kötögetnek ímmel meg ámmal, ki-ki vérmérséklete és tehetségtelensége szerint, elvégre itt van az ősz itt van újra.
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Nem tudom mi az EU jövője, viszont Európában nem csak Magyarország szokott odadörgölőzni Kínához. Nem is feltétlen az a baj, hogy nincs tartásunk, hanem az, hogy minden lehetőséget kihasználunk tahóságunk reklámozására. Nevetséges az egész.

    A másik meg az, hogy Szíjjártó a külügyminiszter, de szerintem egy normális középfokú angolt nem tudna a jelenlegi tudásával megcsinálni.
  • zriboliv #4
    Ez inkább hukick lesz, mert ha az EU-ban van valakinek is egy kis esze akkor páros lábbal fogja kirúgni onnan Magyarországot. A felcsúti pancsoló törpének se kell legalább tovább háborúznia Brüsszellel meg megállítgatnia mindenkit.
  • repvez #3
    ez igy van, merrt ha benne vagyunk egy közösségben akkor legalább egy minimális egyutmukodést kéne ez ugy ben de nem pont az ellenkezöjét, mert ha mi minden hálozatunkat majd a Huaweinek adjuk ki , hogy fejlessz emg olyan eszközt használjunk, akkor hiába lenne csucsminöségu eszközeink és hiába dubörögne a gazdaság ha mások meg majd nem akarnak velünk kerseskedni mert a hálozat és az eszközeink nem megfelelöek arra ,hogy közös projekbe vegyunk részt.
    Aztán akkor majd ott koppannak, hogy beleoltek rengeteg pénzt a semmire,mert nem lesz belöle bevétel.

    Vagy lehet , hogy lesz csak mondjuk nem a fejlett nyugattal hanem a összes olyan országgal ahol diktatura van vagy azért leszunk mi a fönökök mert még fejletlenebb az az ország mint mi akikkel tudunk társulni majd ezuitán.

    NEm kell ide huxit, mert ilyen lépésekkel saját magunkat fogjuk kiszoritani a piacokrol, ugy hogy se kilépni se belépni nem kell sehova itt leszunk egyedul a semmibe, de nem mint svájc hanem mint egy kis északkorea ahol a vezér azt mondja mindenhol ,hogy minden nagyon szép minden nagyon jo , mert itt vagyunk europában ,de közbe meg a nép meg egyre szegényedik és koplal.
    Nemsokaár majd jön a visszaállitjuk a határellenörzést sé a kerités is körbe ér, csak, hogy ne meneküljüön el senki .
  • lac coo #2
    Európoa és magyarország árulója !!!
  • Cat #1
    Remek, eközben az EU éppen azon dolgozik, hogyan lehetne minden kritikus fontosságú távközlési hálózatból kitiltatni a Huawei eszközeit, és a németek még állami támogatást/kártérítést is fognak adni a Deutsche Telekomnak, hogy megtegye ezt. Magyarországon nyilván pont ellenkező folyamat zajlik.

    És ebben a témában teljesen lényegtelen, hogy a Huawei valóban kémkedik-e, pontosabban, hogy a kínai állam kémkedik-e a Huawei eszközein keresztül. De egy újabb területe annak, hogy az összes szövetségesünk egy irányba halad, és mi feszt az ellenkezőbe megyünk. Nagyon érik a Huxit.