SG.hu

Kiugróan sikeres a Raspberry Pi tőzsdére lépése

Hatalmas a roham az olcsó számítógépeket gyártó cég részvényeiért, többszörösen túljegyezték azokat.

A vállalat több hónapos lebegetés után 2024. május 22-én jelentette be a londoni tőzsdére való bevezetési szándékát. A parkettre lépéstől 179 millió font bevételre számítanak, amivel a vállalat 540 millió font körüli értékelést kaphat. A részvények ára 2,80 font körül alakul, az ügyletet „többszörösen túljegyezték”. A chiptervező Arm 2023 végén kisebbségi részesedést szerzett a vállalkozásban. A tényleges kereskedés várhatóan június 14-én kezdődik.

A Raspberry Pi olcsó számítógépeket gyárt, amelyeket kezdetben a hobbistáknak és az oktatóknak szántak, de azóta az ipar is felkarolta őket. Egy nemrégiben készült jelentés szerint a globális ipari Raspberry Pi piac mérete 2026-ra eléri a 385 millió dollárt. Eben Upton, a Pi vezetője a következőképpen nyilatkozott a tőzsdei bevezetésről: „Mindig is igyekeztünk olyan vállalkozást működtetni, amely érdekes munkát végez és pénzt termel, és nem hiszem, hogy ezek az elvárások változni fognak. Továbbra is ugyanazokat a dolgokat fogjuk csinálni. Legalábbis amíg én vagyok a főnök.”

Upton elvetette az egyesült államokbeli tőzsdei bevezetés gondolatát : "Hibás az az elképzelés, hogy az Egyesült Államok valamiféle ígéret földje lenne a vállalkozások számára, különösen a technológiai vállalkozások számára. Azt hiszem, hogy ez a gondolat nagyrészt arra vezethető vissza, hogy egyesek szerint az amerikai vállalatok 20-szoros nyereséggel, a brit vállalatok pedig 10-szeres nyereséggel kereskednek. Ez egy nagyon durva modell, amely valahogy azt a benyomást kelti, hogy egy adott vállalat jobban teljesítene Amerikában. De ez a hatás elenyészik, ha nagyjából azonos méretű vállalatokat hasonlítunk össze - vélekedett.

Eközben Philip Colligan, a Raspberry Pi Foundation - egy brit székhelyű oktatási jótékonysági szervezet - vezérigazgatója - megpróbálta eloszlatni az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy a tőzsdei bevezetés mit jelent majd a vállalat számára. Kifejtette, hogy megnyílik az út az alapítvány tevékenységeinek bővítése előtt. "Egyszerűen fogalmazva, ahelyett, hogy minden évben részesedést kapnánk a vállalat nyereségéből, a részvényeink egy részét alapítványi tőkévé alakítjuk át, amelyet oktatási programjaink finanszírozására fogunk felhasználni. Az Alapítvány továbbra is jelentős részvényes marad, és a Raspberry Pi márkát továbbra is megosztjuk egymással. Ugyanolyan alapon veszünk majd részt a döntéshozatalban, mint a többi részvényes."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #9
    50-ből kettőt is...
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Hát jó, de kapsz-e `Skylake alapú Pentium Dual Core`-os miniPC-t 50e alatt? Meg ugye az már gyengébb is a Pi5-nél.
  • Dodo55 #7
    Van pi-n futó szerverem (GPIO-ra kötött jelekről naplózok, illetve küldök tovább hálózaton vele adatokat) és egy Skylake alapú Pentium Dual Core procis SFF PC-n futó szerverem is itthon. A pi idle 5-6W (bár lineáris regulátoról kap jelenleg 5V-ot 12V-ról, lehet azért egy kapcsolóüzeművel a felét kérné csak...), a rendes PC 14W körül fogyaszt aktív hűtéssel és 2db SSD-vel. Szerintem az sem vészes még.

    Méretre meg ugye azért bőven vannak már kb. pénztárca méretű mini PC-k is. Én is csak azért választottam helyette SFF méretűt, mert egy 3,5"-os HDD is ment bele (aztán az alszik amikor nem kell, szinte mindig, a 14W-ban az már nincs benne), meg azért ha egyszer úgy adódna, hogy valami izzasztóbb dologra hasznosítanám, akkor egy rendes asztali TDP-jű i5/i7 hűtésével is meg tud akár kényelmesen bírkózni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Ebben total igazad van, mondjuk a fogyasztas es a meret es tomeg is problema es az is, hogy sokan nem hajlandok hasznalt eszkozt vasarolni.
    Szervert pi-n futtatsz, akkor villanyszamlan is visszajohet az ara par ev alatt es azert annyira nem ritka felhasznalas ez.
  • Dodo55 #5
    Olyanokra annyiért, de akár kevesebbért is már simán kapsz mindenféle használt x86 mini PC-t.

    Ahol valós piaci rése volt a raspyberry-nek a kedvező árú korszakukban, az főképp inkább ipari, embedded felhasználás területein volt. Ahová egy microcontroller alapú megoldás kevés, mert egy komolyabb software stacknek kell futnia vagy mert gazdagabb perifériális csatlakoztathatóságra van szükség. Persze itt elsőre az ár talán nem is tűnik annyira kritikus szempontnak, viszont az, ugyanis szintúgy mint az otthoni felhasználási területeken, drágábban ilyen célokra is akkor már inkább kínálja magát egy teljes értékű x86 alapú megoldás.

    Tehát a raspberry lényege tényleg az, hogy arányos tudással arányos áron kitöltse a microcontrollerek és a teljes értékű PC platformok közti rést.

    Egyébként tudtommal a korábbi generációk tudásával felérő klónokból nem csak lesz, ahogy kvp előrevetítette, hanem már van is évek óta vagy egy tucatnyi legalább a piacon.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Egyébként a Pi5 jelen pillanatban annyira nem tragikusan rossz ajánlat. Abban már elég erős a processzor kényelmes médiafogyasztáshoz, emulátorozáshoz. Csak hát ugye normális operációhoz elég sokat rá kell költeni. Hűtés, valami doboz, egy tényleg normális sd kártya, táp.. Olyan 50 ezerre jön ki~

    >Abban a pillanatban, hogy ezt bezarjak es/vagy az erosen profitorientalt mukodesre valtanak a piacon meg fog jelenni egy nonprofit/nyilt architekturaju alternativa.

    Hát most is van sok kínai alter board, a probléma az, hogy szankciók miatt csak kínai szilikonnal gyártják őket, így hobbi szint felett eléggé korlátozott a használhatóságuk. (backdoor-tól való félelem miatt max offline lehetne ipari céllal belerakni egy akármibe)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.06.11. 21:53:04
  • kvp #3
    A raspberry eseten csak a joreszt nonprofit, nyilt architekturaju szemletet volt az, ami biztositotta, hogy a termekeiket hasznaljak. Abban a pillanatban, hogy ezt bezarjak es/vagy az erosen profitorientalt mukodesre valtanak a piacon meg fog jelenni egy nonprofit/nyilt architekturaju alternativa. A kinaiak ezen dolgoznak mar evek ota. Nem feltetlen joindulatbol, hanem egyreszt a nyugati korlatozasok megkerulesere, masreszt az "ingyenesnek nem nagyon van fizetos alternativaja" elven a nyugati cegek tavlati kiszoritasa celjabol. (ahogy a google android mellett csak a 100%-osan integralt apple tudott a piacon maradni, a tobbi zart gyarto megszunt)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    >Kíváncsi vagyok mi fog ebből így kisülni...

    Csőd, vagy teljesen profilt váltanak és találnak egy olyan piacot, amit én még csak elképzelni sem tudok.
  • Dodo55 #1
    Ezeknek asszem az volt a lényege, hogy valami 10£-ért meg lehetett őket venni. Ezért kissé paradoxonnak tűnik a hír, mert általában a tőzsdére lépés nem nagyon szokott 1-1 cég kereskedelmi gyakorlatainak jót tenni a szakmai szférán kívülről érkező "pénzember" típusú részvényesek rövidlátóan profitorientált hozzáállása miatt, holott tudtommal a mai napig azzal küzd a cég, hogy a már évek óta hiányzó versenyképes kínálatát helyre tudja állítani. Kíváncsi vagyok mi fog ebből így kisülni...