MTI

Az EU jóváhagyta a hibás termékek javí­tá­sáról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta azt a jogszabályt, mely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett.

A jogszabály megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát, egyértelműsíti a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek élettartamát. Az új szabály értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.

Az uniós jog szerint a gyártók a jótállási időn túl is kötelesek lesznek megjavítani bizonyos közhasználatú háztartási készülékeket, ha azok még javítható állapotban vannak, így például a mosógépeket, a porszívókat, sőt az okostelefonokat is. Ezen árucikkek listája idővel tovább bővülhet. A javítás idejére a fogyasztók cserekészülékre tarthatnak igényt. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, előbb egy felújított eszközt kell ajánlani helyette.

A fogyasztók európai javítási tájékoztatók alapján össze fogják tudni hasonlítani, hogy a meghibásodás jellege szerint milyen áron, mennyi idő alatt és milyen feltételekkel vállalják az egyes szolgáltatók a javítást. Európai online platform jön majd létre, ahol a fogyasztók országokra lebontva találhatják meg a helyi javítóműhelyeket, a felújított cikkeket értékesítő, illetve a meghibásodott termékeket felvásárló üzleteket, valamint a közösségi javítási kezdeményezéseket.

A szabály célja, hogy erősítse az uniós javítási piacot, valamint csökkentse a javítási költségeket. A gyártóknak a javításhoz pótalkatrészeket és eszközöket kell rendelkezésre bocsátaniuk. Nem alkalmazhatnak a javítást akadályozó szerződéses kikötéseket, illetve hardveres és szoftveres technikákat, különösen, ha független javítók által biztosított használt vagy 3D nyomtatással előállított pótalkatrészek felhasználásáról van szó. Nem utasíthatják vissza továbbá a javítást kizárólag arra hivatkozva, hogy gazdaságilag nem éri meg, vagy mert korábban másvalaki javította az adott terméket.

A költségek leszorítása érdekében a tagállamok mindegyikének legalább egyfajta ösztönzőt be kell vezetnie a javítás népszerűsítésére: javítási utalványokat és anyagi forrásokat biztosíthatnak, ismeretterjesztő kampányokat és tanfolyamokat indíthatnak, valamint támogathatják a javítással foglalkozó közösségi terek működését. A jogszabály kihirdetése utáni 20. napon lép hatályba, a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #11
    "Az EU parlament a legkorruptabb parlament európában" - LOL. Mondod ezt magyarként. :D Tényleg majdnem lefordultam a székről. :)
    Ráadásul azért, mert segíteni akarnak neked (meg nekem, meg sok embernek), ezért korrupt. Találkoztam már olyan emberrel, aki azt mondta, hogy a mocskos nyugatiak küldik ránk a rossz időt, hogy nekünk ne legyen jó; de azért ez a 'laposföld' elmélet sem rossz. :)
    A második bekezdéshez meg annyit, hogy pl. az EU érte el azt is, hogy USB type C-vel jelenjenek meg az Apple termékei (ne az almások saját csatlakozó felületével), hogy ne kelljen hozzá új eszközöket venni, hanem a 'hagyományos' cuccok is csatlakoztathatóak legyenek. Hogy egyféle töltővel tölteni lehessen minden telefont (akár Androidos, akár IOS-es). És még sorolhatnánk (vagyis a példád, mondanivalód messze rossz). Persze, nem mindent az EU szabályoz, mert vannak olyan területek, amiket leadnak tagállami szintre (ilyen például az itthon 2 évre emelt szavatossági kérdéskör is); de mindennek van egy alapja, ami mindenkire vonatkozik. Mert az EU is egyfajta állam - a különálló államok állama.
    De persze biztosan neked van igazad, és fúj-fúj EU, akik még pénzt sem akarnak adni az EU adófizetőinek pénzéből szegény Orbánunknak egy újabb tíz-száz milliárdos birtokra. Vagy Tiborcunknak. Vagy Mészárosunknak. Vagy a többi NER-esnek. Hanem megpróbálnak pl. közvetlenül adni támogatásokat azoknak, akiknek szükségük lenne rá. A rohadékok.
  • nirriti #10
    Ne felejtsük el azt se, hogy az alma féle cégek az alkatrészeket is szeretik összepárosítani egymással, hogy ha valahogy mégis szerzel egy csere alkatrészt ami gyári és eredeti akkor sem fog működni rendesen mer a sorozatszáma nem ugyanaz mint annak amit kicserélsz. (ergo javíthatatlan, vegyél újat mer az jobb)
    Aztán ugye csináltak partner programot ahol a partnereknek "adnak hozzáférést" alkatrészekhez, hogy tudjanak "megjavítani" dolgokat.

    A valóságban persze ők sem vehetnek/cserélehetnek alkatrészeket amik elromlottak, nem kapnak hozzáférést a gyári tervrajzokhoz sem és az alma bármikor razziázhat náluk, hogy van-e náluk valami ami nem tőlük származik és cserealkatrész vagy bármi amit nem engednek. Szóval lényegében egy javítócég ha beáll partnernek az sok esetben szarabb szolgálatatáshoz vezet mint amit amúgy nyújtani tudnak.

    Gyakorlatban ez úgy működik, hogy beviszed a szar cuccodat, aztán ők nem az alkatrészt cserélik ki neked ami pár fillér hanem az egész alaplapot meg ilyenek és még egy olyan kérdőívet is ki kell töltessenek veled és tobábbküldenek az anyacégnek amitől simán agybajt kapsz ha kicsit is belegondolsz mi a f*-t képzelnek magukról.
    A csere alkatrészt meg nem hátulról a raktárból hozzák elő hanem postázniuk kell a rosszat és cserébe kapják a jót több napos átfutásssal, mer ugye nehogy esetleg újrahasznosíthassanak bármit is arról a nyomtatott áramkörről meg csak úgy kapják meg "kedvezményes" áron.
    A végeredmény az meg természetesen az, hogy ha újat veszel nem is sokkal drágább.

    youtube: Lewis Rossmann
  • CommieSlayer #9
    Az EU parlament a legkorruptabb parlament európában. Ott mindenkinek börtönben kellene ülnie. Azok mindent akarnak csak jót nem.
    Az általad felsorolt problémák kimondottan az állami szabályozás eredményei. Ez úgy néz ki, hogy a gyártó levédeti az összes alkatrészt, meg az összes csatlakozóját és onnantól kimondottan tilos hozzá kompatibilis alkatrészt csinálni. Ha nem lenne ilyen szabályozás kapásból megjelenne 20 kis cég minden hiányzó alkatrész gyártására. Nem létezne egy csomó mesterséges monopólium meg a rájuk épülő lehúzós üzleti modell.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.06.01. 00:22:21
  • Vanek úr #8
    Kicsit máshogy látjuk a kérdést. Én nem vagyok egyértelműen az államok (vagy akár az EU) ellen, mert látom, hogy jót akar, csak nem mindig sikerül neki a legjobb megoldást megtalálnia. Ha a szabványosítást és tartósság kérdését nem szabályozod, akkor (ahogy korábban említve is volt) a cégek úgy megfejnek téged, hogy észre sem veszed (vagy még külön örülsz is neki). Példák: minden nyomtatós cég olyan tintapatronokat használ, amelyek nem kompatibilisek egymással, így drágán tudja neked eladni a következő készletét, ha kiürül, vagy beszárad - a telefonos cégek olyan csatlakozókkal, hardveres vagy szoftveres megoldásokkal operálnak, hogy a hozzá adott termékeket ne használhasd máshol, más eszközök ne menjenek vele (erre már volt lépés is az EU részéről: egységes csatlakozót kell használni, és máris jó mindenkinek) - nagygépes cégek olyan drágán adják az alkatrészeiket, hogy ne érje meg cserélni pl. egy mosógép kis méretű, meghibásodott NYÁK paneljét, hanem inkább vegyél egy új mosógépet - .....
    De rengeteg hasonló példát lehetne még sorolni, amit a cégek azért tesznek, mert megtehetik, és lehúzzák rólad még a sokadik bőrödet is (mert nekik az az üzlet, ha minél többször minél több termékeiket el tudják adni). Vagyis ennyit a 'nehogy már beleszóljon az állam' gondolatba. Ja, és itthon pl. most váltottak arra (nem a cégeknek köszönhetően, hanem az államnak), hogy kötelezően 2 év jótállás legyen a termékeken, ezáltal tovább tudd használni a cuccaidat, illetve ne legyen annyi felesleges szemét (mert lassan az is probléma lesz, hogy hová is tegyük a szemetünket, hiszen az elmaradott, 'fejlődő' országok lassan megtelnek, és nem fognak tudni több szemetet befogadni). Mert ezt igenis kormányzati szinten kell szabályozni, és az elszabaduló cégeket gatyába rázni. Ha nem teszed, akkor a cégek maguktól nem fognak neked jót tenni, mert nem érdekük - a saját érdekük csak és kizárólag a minél több profit.
  • Kotomicuki #7
    Pedig ez állami feladat volna. Az más kérdés, hogy ehhez sehol sem akarnak felnőni a nyugaton...
    ...és ennek a miértjének a megválaszolása oldana meg sok, hasonló kérdést is, mert egy a zeredőjük!
  • CommieSlayer #6
    A szabványosításban és tartósságban az állam leginkább csak akadályozó tényező. A hivatalokban és törvényhozásban senki nem ért a műszaki problémákhoz és nincs is rajta felelősségük. A döntéseik többsége értelmetlen és káros hülyeség.
  • kvp #5
    "Egyelőre azon dolgoznak, hogy csak pár nagy cég csinálhasson komoly AI-t. Szóval majd ők lesznek a kivétel, rád meg továbbra is vonatkozni fog minden szemétség."

    Ezt nem lehet jogilag megakadalyozni. Nem veletlen, hogy Magyarorszagon a maganfelhasznalasu masolast lefedi az artisjus ado es onnantol ha nem osztod tovabb akkor nincs magan jellegu szerzodi jogi sertes. Akar konyvet is lehet fenymasolni, de szigoruan csak sajat haszanatra. Kinaban pedig mar most sem ervenyes az a szerzodi jog, vedjegy vagy szabadalom, amit a kinai kommunista part nem hagyott jova, tehat a nyugati allamok rendszerei semmisek.

    "Az a baj, hogy a törvény nem oldja meg a piaci és technológiai problémákat. Továbbá általánosan mindenkire vonatkozik, ami ellehetetlenít egy csomó fajta üzleti modellt. Az ilyeneknek vagy a centralizáció a vége, vagy - ahogy az EU esetében lenni szokott - a piac teljes leamortizálása."

    Mindketto es alapvetoen ez a cel. Lehet, hogy a szocializmusban minden termektipusbol csak egy valtozat volt elerheto, de az legalabb olcso es tartos volt. Az EU a fenntarthatosag jegyeben szeretne e fele a modell fele elmozdulni. (sokkal kornyezetbaratabb ha csak ritkan cserelunk egy-egy hasznalati targyat, mert tartos vagy tetszoleges ideig javithato) Pl. egy EU-s szabvanyos tipusu, konnyen javithato mobiltelefon keszulek kb. mindenkinek eleg lenne. Kb. ahogy anno a nemetek vagy az amerikai hadsereg megoldottak a gozmozdonyok szabvanyositasat. Sok ceg gyartotta oket, de adott tipuson belul barmelyik gepbe belement barmelyik masik ceg alkatresze. Ilyen szabvanyositott elektronika pl. az arduino mikrovezerlok esete, ahol 1001 fele kinai utangyartott letezik, de megis teljesen szabvanyosak es most mar evtizedek ota folyamatosan elerhetoek, sot szabvany alkatreszekkel javithatoak.
  • CommieSlayer #4
    "Ha az MI keszito cegeket nem buntetik, akkor mindenki azt lop el amit csak akar."
    Egyelőre azon dolgoznak, hogy csak pár nagy cég csinálhasson komoly AI-t. Szóval majd ők lesznek a kivétel, rád meg továbbra is vonatkozni fog minden szemétség.

    "A cegek vagy tartos termekeket gyartanak vagy bele fognak rokkanni anyagilag a garancialis javitasokba."
    Az a baj, hogy a törvény nem oldja meg a piaci és technológiai problémákat. Továbbá általánosan mindenkire vonatkozik, ami ellehetetlenít egy csomó fajta üzleti modellt. Az ilyeneknek vagy a centralizáció a vége, vagy - ahogy az EU esetében lenni szokott - a piac teljes leamortizálása.
    Ha a valódi inflációval kiigazítod a gazdasági mutatókat, akkor az EU már 20 éve recesszióban van pont az ilyen hülye szabályok miatt.
  • kvp #3
    "Az államnak kimondottan tiltania kell a javításhoz való jogot licenszekkel és szabadalmakkal hogy a Kis Jóska Szervíz ne csinálhasson alkatrészt és ne nyúlhasson bele más termékébe."

    Pedig pont ez a lenyege a dolognak. A gyartonak biztositania kell az alkatreszeket es ha mar erre nem kepes, akkor barki csinalhat hozza sajatot, igy a reges regen nem tamogatott termekek is eletben tarthatoak. Ilyen pl. a regi gozgepekhez egyedileg utangyartott potalkatreszek esete. Ugyanez egy mobiltelefonnal mar 3 ev utan reginek szamitott, most felemeltek termektol fuggoen 5 vagy 10 evre. A licenszek es szabadalmak koranak az MI forradalommal amugy is vege lett. Ha az MI keszito cegeket nem buntetik, akkor mindenki azt lop el amit csak akar.

    "Amit itt javításhoz való jognak hívnak, az azt jelenti, hogy konkrét cégekre kényszerítenek rá olyan szolgáltatásokat, amit nem önként vállaltak."

    Nem, ez a fenntarthatosagi cel. A cegek vagy tartos termekeket gyartanak vagy bele fognak rokkanni anyagilag a garancialis javitasokba. A cel az, hogy a vegen eleve ne is hibasodjanak meg a keszulekek az eloirt elettartam alatt. (mert ugy sokkal olcsobb lesz a gyartonak mint javitgatni)
  • Kotomicuki #2
    Egy nagy cégnek nem érdeke javítani, így ezt ki fogja adni regáléba egy/bármilyen szutyok műhelynek, ahol majd gányolnak a cuccon vmit, csakhogy megfeleljen a jogszabálynak.
    Inkább adjanak egy másik, új terméket, hátha az jó lesz, de ne egy, már (vmilyen hibával) visszaküldöttet próbálnak meg rásózni a vásárlóra - ezt kéne inkább jogszabályba foglalni..., és azt végre betartatni, mert ezen a területen vannak a legnagyobb hiányosságok - hiába, ebül szerzett jószágnak sosincs gazdája...

    De, hát a zeu nem tudja és nem is nagyon akarja meghazudtolni zönmagát!