Berta Sándor

Új energiacímke mutatja a mobil­készülékek javíthatóságát

A felhasználók a megszokott A-E skála alapján tájékozódhatnak majd.

Szeptemberben derült ki, hogy az Európai Unió azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek. Mindez azt eredményezheti, hogy drágábbak lesznek a készülékek és a legolcsóbb kategóriát kivezethetik a gyártók a piacról. Emellett nemrég ismertté vált, hogy az Apple kiterjeszti az európai felhasználókra a javítás jogát, így a kontinensen is megjavítható lesz az iPhone.

Ezek a változásokat egészíti ki, hogy jön egy új európai uniós energiacímke, amelynek bevezetése mellett leginkább a német kormány lobbizott és amely az okostelefonok és a táblagépek javíthatóságát fogja jelezni. Az Európai Bizottság ugyanis az európai uniós tagállamokkal együttműködve úgy döntött, hogy bevezet egy új címkét, amely most először a javíthatósági indexet is tartalmazza majd. Az okostelefonok és táblagépek gyártóinak egy A-E skálán kell feltüntetniük, hogy a termékeik mennyire javíthatóak. Az új energiacímke 2025-től az egész Európai Unióban megtalálható lesz a készülékeken.

"A legtöbb fogyasztó már nem tudja elképzelni az életét okostelefonok és táblagépek nélkül. Ez még fontosabbá teszi, hogy megbízható segítséget kapjanak a vásárlási döntéseikhez, amit mi most a jövőre nézve biztosítani tudunk. Az okostelefonok és táblagépek gyártóit is arra ösztönzi, hogy termékeiket innovatívan és fenntartható módon tervezzék meg. Ez segít az erőforrások hatékonyabb felhasználásában világszerte" - jelentette ki Robert Habeck német szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter.

Steffi Lemke német szövetségi környezetvédelmi miniszter hozzátette: "A javíthatósági index egy iránytű lesz a bevásárlókosárhoz. A jövőben a fogyasztóknak könnyebb dolga lesz olyan okostelefonokat és táblagépeket választaniuk, amelyek valóban javíthatók, és így tartósabbak. Ez erőforrásokat takarít meg, védi a környezetet, és a pénztárcának is jót tesz. A mai döntés fontos lépés egy olyan tömegpiac számára, ahol még mindig az eldobható elv dominál. A jövőben az eldobás helyett a javításnak kell az új normává válnia."

A szétszerelési lépések száma, a pótalkatrészek elérhetősége és a szoftverfrissítések elérhetőségének időtartama lesz fontos besorolás szempontjából a skálán, amelyet egy szerszám ikont fog mutatni. Az európai uniós tagállamok és az Európai Bizottság új környezetbarát tervezési követelményeket fogadtak el az okostelefonokra, a táblagépekre, a mobiltelefonokra és a vezeték nélküli telefonokra vonatkozóan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #5
  Nem mástól sajnálom, hanem a fenntarthatóság végett gondoltam, hogy esetleg nem ártana. Nem csak az pazarlás, ha megveszed, és egy év után kicseszed, hanem az is, ha fölöslegesen újat gyártanak. Aki újat vesz, az eteti a fölösleges túltermelést. Az egy dolog, hogy a régi nem a kukában végzi, hanem valaki másnál. De annak a valaki másnak is volt másik, nem valószínű, hogy Afrikába küldöd a régi mobilodat.

  Persze ez csak egy végtelenül kicsi része az egész témának, és senki sem zöld, pláne nem nyugaton, és nem pont egy nyugati embernek kéne papolni ilyesmiről, akinek még akkor is többször akkora az ökológiai lábnyoma, mint egy fejlődő világbélinek, ha nem csinál semmit. De attól, hogy valaki hipokrita, még lehet igaza. :D

  "Sokkal rosszabb a helyzet az olcsó gagyi dolgokkal. Egy év után repülnek a kukába." Ez is igaz. De nem csak a kuka csúnya dolog, ahogy írtam. Sőt, annak sem kéne csúnya dolognak lennie, csak egyelőre egyszerűbb és olcsóbb nyersanyagot kitermelni, mint újrahasznosítani, ezért senki nem törődött vele sokáig, hogy mi történik a termékével, ha már nem kell, használhatatlanná válik.
 • _svd_ #4
  "Azt is bevezethetnék, hogy ne adjanak ki a gyártók minden évben mindenből - tehát nem csak okostelefonból - "új" modellt."

  Miért baj az évenkénti új modell bemutatás?
  Ha valaki csak azért vesz újat, mert bemutatta a gyártó és a sajátja "régi" lett, az konzumidióta. De az egy éves használt készülékek nem vesznek el. Új gazdát találnak maguknak. Sokkal rosszabb a helyzet az olcsó gagyi dolgokkal. Egy év után repülnek a kukába.
 • kvp #3
  "Telefonálásra még éppen alkalmasak. Már ameddig működik a 2G hálózat. Viszont szoftveresen már nem kapnak semmit."

  Ha nyitott a bootloader-uk, akkor rakhatsz ra lefrissebb open source android-ot es kezzel friss app-okat. Ha zart a bootloader-e, akkor F-rol indul.

  "Később sikerült feltölteni és bekapcsolni, de, ha nem rakom repülő módba, akkor nagyon melegszik. Emellett az érintőkijelző egy része nem működik."

  Ez eleg egyertelmuen aksi hiba (igazabol egy reszleges cella zarlat lesz), a nagyobb aramfogyasztasra tulmelegedessel reagal es valoszinuleg a ho megsutotte a kijelzo erinto reteget is. A samsung aksik egy resze gyari hibas, a tiednel most faradt el a cella annyira, hogy hasznalhatatlan es veszelyes is legyen egyszerre. Ha cserelheto lenne benne barmi, akkor tudnal bele uj 3rd party aksit es bontottan egy masik erintokijelzot szerezni.

  A javithatosag arrol szol, hogy amig uj, addig van hozza gyari, ha mar nincs, akkor van hozza bontott hasznalt alkatresz. Plusz meg megoldhato lenne, hogy a nem gyari alkatreszek is menjenek es akkor a vilag vegeig lehetne beloluk frankenstein telefonokat epiteni, de ez ellen erosen kuzd szinte az osszes gyarto.
 • RJoco #2
  "A legtöbb fogyasztó már nem tudja elképzelni az életét okostelefonok és táblagépek nélkül."
  A maradék fogyasztót meg egyszerűen rákényszerítik, hogy legyen neki, különben más dolgokat nem fog tudni használni. Vagy legalábbis nem teljes értékűen.

  "A jövőben az eldobás helyett a javításnak kell az új normává válnia."
  Szerintem az illető a fejét a homokba dugva éli.
  Semelyik gyártónál nem lesz ez cél. Mindenki egy pénzhajhász dög. Amíg ezen nem változtatunk, addig minden ilyen ötlet csak a sokaság hülyítése.

  Van nem egy olyan telefonom, ami a mai napig hibátlanul működik. Telefonálásra még éppen alkalmasak. Már ameddig működik a 2G hálózat. Viszont szoftveresen már nem kapnak semmit. És itt most nem a rendszerről van szó, hanem olyanokról, amik miatt az ember droid telefont használ, mint a bankolás, vásárlás, biztonsági lépcsők. (Mert ezekhez kell a frissebb rendszer, aminek már eleve hely sincs a készüléken. De nem is lenne muszáj, ha a programozók megcsinálnák régebbi rendszerre. Viszont egyszerűen ráfogják a biztonságosságra és arra ösztönöznek, hogy vegyél új készüléket.) Aki még játszana is rajta, annak meg a hardver lesz kevés.
  És még nem is soroltam fel minden gondot. Ez bőven elég, hogy az ember új telefont akarjon.

  De ott a Samsung S7-esem. A nyáron döglött meg. Részlegesen. Már fél éve elkezdett vacakolni és gondolkodtam a cserén. Sok volt a programfagyás. Túlmelegedett. Nem bírta a töltést és a navit egyszerre, sokáig. Ez is lett a veszte. Nyaralás alkalmával elment a kép, a telefon tűzforró lett és használhatatlan. Miután lemerült az akku, lehűlt. Később sikerült feltölteni és bekapcsolni, de, ha nem rakom repülő módba, akkor nagyon melegszik. Emellett az érintőkijelző egy része nem működik. Egérrel sikerült feloldani és lementeni róla mindent. Nagyjából 5 éves volt akkor. Ha a gyártás kezdetét nézem, akkor több, mint 5 éves technológia. Vagyis az új törvény értelmében, akárhogy is nézem, így is, úgy is megszívtam.
 • wraithLord #1
  Azt is bevezethetnék, hogy ne adjanak ki a gyártók minden évben mindenből - tehát nem csak okostelefonból - "új" modellt. Mármint ami a konzumer tech cuccokat illeti. Csak hát ez sosem fog megtörténni.