SG.hu

Javításhoz való jogot kaptak amerikai gazdák

Ez az első olyan jogszabály, ami arra kényszeríti a gyártókat, hogy biztosítsák az alkatrészeket, a diagnosztikai szoftverek kézikönyveit és a javításhoz szükséges egyéb eszközöket.

Az olyan mezőgazdasági gépgyártók, mint a John Deere, Colorado állam új, javításhoz való jogról szóló törvényének köszönhetően kötelesek lesznek a helyi gazdáknak kézikönyveket adni a diagnosztikai szoftverekhez és más javítóeszközökhöz. A most meghozott törvény széleskörű hatással lehet a technológiai iparban, ahol fogyasztói csoportok évek óta vitatkoznak a készülékgyártókkal a javítási jogról. Ha beválik a coloradói jogszabály, akkor azt más államokban is lemásolhatják.

A gazdálkodók évek óta harcolnak a készülékgyártókkal, hogy a javítás ne csak az általuk felhatalmazott kereskedőknél történhessen. A nagy márkák - mint például a John Deere - a biztonság és a minőségellenőrzés biztosítása érdekében erőltetik ezt a gyakorlatot. A coloradói és az országos gazdák azonban visszautasították ezt a védekezést, és azt mondták, hogy a gyártók által létrehozott szabályok túl magas javítási árakhoz és bosszantóan hosszú várakozási időhöz vezetnek.

A coloradói mezőgazdasági berendezések javításához való fogyasztói jogról szóló törvény mindezt megváltoztatja, mivel arra kényszeríti a gyártókat, hogy "alkatrészeket, beágyazott szoftvereket, firmware-t, szerszámokat" és egyéb dokumentumokat biztosítsanak, hogy a független javítóműhelyek diagnosztikát végezhessenek vagy megjavíthassanak egy berendezést. A törvényjavaslatot az állam szenátusa nagy többséggel, 46-14 arányban fogadta el, és várhatóan az elkövetkező napokban Jared Polis kormányzó aláírja a törvényt. "Mindenki, aki eszik, profitálni fog ebből a törvényből" - mondta Gay Gordon-Byrne, a Repair.org ügyvezető igazgatója. "A gazdálkodóknak több javítási lehetőségük lesz, ami megkönnyíti a csúcstechnológiás termékek használatát, ami viszont termelékenyebb gazdaságokat tesz lehetővé".


A javításhoz való jogot biztosító törvények, mint a coloradói, kulcsfontosságúak a gazdálkodók számára, mivel a traktorok és más, a városi emberek ideái szerint alacsony technológiai színvonalú berendezések a valóságban nagyon fejlett, számítógépekkel felszerelt masinák. Az iFixit - egy fogyasztói érdekvédelmi csoport, amely támogatja a javításhoz való jogot biztosító erőfeszítéseket - szerint a gazdálkodók egyszerűen képtelenek elvégezni sok olyan javítást, amely érinti a traktorok elektronikai rendszerét, mivel ehhez egy speciális kódra van szükség, amely csak a márkakereskedések szerelői számára elérhető. De az ilyen szerelőkből kevés van, Coloradóban minden egyes engedélyezett John Deere márkakereskedőre 1437 gazdaság jut. Az ebből adódó feltorlódás miatt a gazdáknak akár nyolc hetet is várniuk kell a javításra.

A coloradói törvényjavaslat támogatói - mint például a Public Interest Research Group (PIRG) Right to Repair kampányigazgatója, Kevin O'Reilly - bíznak abban, hogy a törvény ugródeszkaként szolgálhat más országok hasonló jogszabályaihoz, és esetleg a gazdaság más ágazataiban is megjelenhet. "Ezzel a törvényjavaslattal a coloradói törvényhozók megadják a gazdálkodóknak a megérdemelt javítási könnyítést" - mondta O'Reilly. "De a gazdáknak az egész országban tudniuk kell: ez csak a kezdet." A PIRG becslései szerint országszerte már 20 állami törvényhozás dolgozott ki a javításhoz való jogra összpontosító törvényt, amelyek különböző iparágakra terjednek ki, a mezőgazdaságtól a technológiai ágazatig. Mindegyik jogszabály eltérő, mely jogalkotási módszer rémálom a gyártók számára, akik nem akarnak a javítási törvények államonként változó apróságaival foglalkozni. Szövetségi szinten is változás várható, mert kongresszusi képviselők már tavaly benyújtották saját javítási jogról szóló törvényjavaslatukat.

Ami a fogyasztói eszközöket illeti, New York állam ez év elején írta alá az elektronikus berendezések gyártóit célzó, javításhoz való jogról szóló törvényt. A törvény előírja a készülékgyártók számára, hogy a digitális elektronikus alkatrészek és berendezések diagnosztikai és javítási információit tegyék hozzáférhetővé a fogyasztók és a független szolgáltatók számára. Ez széleskörűen érinthet mindent az okostelefonoktól kezdve a laptopokon át az informatikai berendezésekig. A kritikusok azonban támadták a törvényhozókat, amiért az utolsó pillanatban olyan módosításokkal egészítették ki a jogszabályt, amelyek kiskapukat hoznak létre; a berendezések gyártói a magánélet védelmére és a biztonságra hivatkozva felmentést kérhetnek.

Bizonyos esetekben azonban már egy jövőbeni jogszabály vagy a szabályozás fenyegetése is elég ahhoz, hogy jelentős változás történjen. 2021-ben például a Microsoft bejelentette, hogy az ügyfelek számára lehetővé teszi a készülékek javítását a vállalat által engedélyezett javítóműhelyek korlátozott hálózatán kívül is. Körülbelül egy hónappal később az Apple - amelyet sokáig a barkácsmesterek ellenlábasának tekintettek - bejelentette, hogy szintén lehetővé teszi a független javítást azáltal, hogy alkatrészeket ad el a vásárlóknak iPhone-juk és Mac-jeik javításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!