SG.hu

Európai üggyé dagadt az Apple franciaországi telefonsugárzási ügye

Franciaország felfüggesztette az iPhone 12 készülékek értékesítését, miután az illetékes hivatal vizsgálata a sugárterhelési határértékek megsértését állapította meg. Az Apple pénteken ígéretet tett arra, hogy a sugárzási értékekkel kapcsolatos vita rendezése érdekében frissíti a készülékek szoftverét Franciaországban, de más európai országokban felmerült aggodalmak miatt máshol is hasonló lépéseket kell tennie.

A francia Agence Nationale des Frequences (ANFR) közölte, hogy az iPhone 12 fajlagos abszorpciós rátája (SAR) - amely egy készülékből a szervezet által elnyelt rádiófrekvenciás energia mértékét jelzi - magasabb volt a törvényileg megengedettnél, ami miatt a hivatal az értékesítés felfüggesztését eredményezte. A francia szabályozás 2020-ban történt módosítása miatt a SAR értékének vizsgálatát a végtagokra - a telefont kézben tartva -, valamint a fejre és a testre vonatkozóan is mérik. A végtagok francia SAR-tesztjeit - amelyeken az iPhone 12 megbukott - 0 mm-es távolságban mérik, szemben a testteszteknél alkalmazott 5 mm-es távolsággal.

Az Apple vitatta a dolgot, mondván az iPhone 12 több nemzetközi testület által tanúsítottan megfelel a globális szabványoknak, de végül közölte, hogy szoftverfrissítést ad ki a Franciaországban alkalmazott tesztelési módszerekhez igazodva. "Kiadunk egy szoftverfrissítést a franciaországi felhasználók számára, hogy alkalmazkodjunk a francia szabályozó hatóságok által használt protokollhoz. Várjuk, hogy az iPhone 12 továbbra is elérhető legyen Franciaországban" - áll az Apple közleményében. "Ez a francia szabályozó hatóságok által alkalmazott speciális vizsgálati protokollhoz kapcsolódik, és nem biztonsági probléma" - közölte a vállalat. Az Apple rendszeresen biztosít szoftverfrissítéseket telefonjaihoz és számítógépeihez, többnyire egy-egy biztonsági probléma kijavítása céljából. Ezek egy adott modellre vagy régióra összpontosíthatnak, és néha az Apple egy hónapon belül többször is kiad ilyen frissítéseket.

Iparági szakértők szerint nem áll fenn biztonsági kockázat, mivel a telefon sugárzása által okozott égési sérülések vagy hőguta veszélye alapján megállapított szabályozási határértékek jóval alacsonyabbak azoknál a szinteknél, ahol a tudósok károsodásra utaló bizonyítékokat találtak. "Végső soron gyanítom, hogy az egész incidens hamar feledésbe merül" - mondta Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője, kiemelve, hogy az iPhone 12 egy régi modell. Az Apple a héten mutatta be az iPhone 15-öt, az iPhone 12-t pedig már nem lehet közvetlenül a cégtől megvásárolni. Vásárolható azonban olyan harmadik féltől, akiknek van készletük, vagy régi telefonokkal kereskednek. Nagyobb problémát jelentett volna egy esetleges visszahívás, amellyel Franciaország fenyegetőzhetett volna, ha az Apple nem hajlandó elvégezni a szoftverfrissítést.


A francia hivatal eset kapcsán kiadott tájékoztató videója

A kutatók az elmúlt két évtizedben rengeteg tanulmányt végeztek a mobiltelefonok egészségügyi kockázatainak felmérésére. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem állapították meg, hogy káros egészségügyi hatásokat okoznának. A franciaországi sugárzási figyelmeztetés azonban, amely a más országokban végzett vizsgálatok eredményeitől eltérő eredményeken alapul, Európa-szerte aggodalomra adott okot. Németország közölte, hogy kapcsolatban áll a francia hatóságokkal, hogy európai uniós szintű megoldást találjanak, míg Olaszország egy római kormányzati forrás szerint szintén arra készül, hogy felkérje az Apple-t az iPhone 12-es készülékek szoftverének frissítésére. Az Apple-hez intézett bármilyen kérés vagy az olasz hatóságok külön döntése azonban csak a francia vizsgálat lezárása után fog megszületni.

Belgium digitalizációért felelős államtitkára, Mathieu Michel közölte, hogy felszólította az Apple-t az iPhone 12 szoftverének frissítésére az EU országaiban, annak ellenére, hogy a belga szabályozó hatóság saját előzetes vizsgálata alapján a készülék nem jelent veszélyt a felhasználókra. Mathieu Michel szerint bár a telefon felülvizsgálata az ország IBPT szabályozó hatósága által még folyamatban van, az első eredmények "megnyugtatóak", és Belgiumban nincs szükség a telefon visszahívására. Ennek ellenére elmondta, hogy felvette a kapcsolatot az Apple-lel, és arra kérte, hogy "egész Európában azonos módon vizsgálja felül a szoftverfrissítéseket".

A holland Digitális Infrastruktúra Hatóság közölte, hogy előrébb hozza saját, két hét múlva esedékes vizsgálatát, és kapcsolatban áll az Apple-lel, valamint a német és a francia hatóságokkal. A hatóság közölte, hogy kaptak hívásokat aggódó fogyasztóktól. A francia kormány üdvözölte az Apple szoftverfrissítését, mondván, hogy azt gyorsan tesztelik, és lehetővé kell tennie a viszonylag régi, 2020-ban piacra dobott iPhone 12 modell értékesítésének folytatását. Dánia is megnyugtatta a telefon tulajdonosokat, és közölte, hogy a biztonsági hatósága nem fog intézkedni a francia hatóságok megállapításait követően, és nem aggódik az iPhone 12 használatából eredő sugárzási szintek miatt. "A rendelkezésre álló információk alapján a dán egészségügyi hatóság értékelése az, hogy továbbra is bárki nyugodtan használhatja az iPhone 12 készüléket" - áll a hatóság közleményében.

Az Apple tavaly mintegy 95 milliárd dolláros bevételt ért el Európában, ezzel ez a régió érte el a második legnagyobb bevételt az amerikai kontinens után. Egyes becslések szerint a cég tavaly több mint 50 millió iPhone-t adott el Európában. Az amerikai vállalat nem bontja fel eladásait ország vagy modell szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Ezen nincs mit becsapni. A sugarzasi hatareretek elegge binaris, vagy atlepi, vagy nem. A Franciak nyilvan ujravizsgaljak a frissites utan, es kiderul ha nem.

    Es ez egy talalomra kitalalt hatarertek, a szakemberek altal ajanlottnal joval alacsonyabb. Nem mondom hogy nagy hulyeseg, nem art ha a telefongyartok kapnak egy kis torodest, csak hogy ne felejtsek el hogy ez is egy tervezesi szempont, de ennek a konkret esetnek semmifele valos hatasa nincs. Nem lesz bajod ha nem frissitesz.
    Viszont nyilvan a megoldas az az hogy az antenna erosseget lejjebb veszik, szoval a jelerosseg csokkenni fog a frissites utan. Hogy erezhetoen, vagy csak 1-2%-kal az majd kiderul. Szoval nem biztos hogy rohannek a frissites utan.
  • kvp #4
    Az apple-nek es a francia allamnak frissites helyett joga van visszahivni a keszulekeket vagy letiltani a halozati funkciokat. Ez megoldja a sugarzasi problemat a hardver vagy a szoftver tenyleges kijavitasa nelkul is es azoknak akik meg ilyen regi keszuleket hasznalnak tovabbra is lehetoseguk maradna az adataik lementesere usb-n at. Nem hiszem, hogy az apple-t zavarna az, hogy par ember akinek meg mindig van mukodo iphone12-ese kenytelen uj iphone-t venni.
  • monk00 #3
    Elsőnek is értelmeztem a leírtakat "EU országaiban" Ez ok. Csak hát az apple képes rá, és csak a franciáknak teszi elérhetővé. Bár frissítésben még ilyen nem történt, de én már mindent kinézek ebből a cégből. Arról nem is beszélve, hogy egyenlőre csak felszólították...Ami nem ugyanazt jelenti hogy meg is teszik
  • MerlinW #2
    Olvasd el a cikket megint...
  • monk00 #1
    Magyarország persze ezt is le***ja... Kíváncsi leszek hogy globálisan is elérhető lesz e ez a frissítés. Vagy csak francia ip-vel rendelkezők számára. Nekem is van még egy 12 pro maxom. Igaz már nem használom évek óta, de azért frissíteném ha lehetőség lenne rá. Ha megtudja oldani ez a frissítés, és nem csapják be a felhasználókat. Sajnos az applenél nem lenne meglepő a félrevezetés..

    Utoljára szerkesztette: monk00, 2023.09.18. 10:13:44