SG.hu

Majdnem 2,5 millió forint az Apple új személyi számítógépe

Az első Apple M2 Ultra processzorral ellátott Mac Pro nyolc Thunderbolt-porttal és hat PCI-bővítőhellyel rendelkezik.

Az Apple négy év után végre frissítette a Mac Prót, amely megkapta a 2023-ra tervezett új chipeket, és ezzel a cég befejezte az átállást a saját ARM-alapú szilíciumlapkáira. Ugyanúgy néz ki, mint a régi Intel változat, asztali torony sajtreszelős fém előlappal, de belül van néhány jelentős változás. M2 Ultra chippel érkezik, hat PCIe Gen 4 bővítőhelyet tartalmaz és nyolc Thunderbolt portot kínál - hat a hátulján és kettő a tetején -, ami kétszerese a korábban rendelkezésre álló mennyiségnek. Akár 76 magos GPU-val és 192 GB memóriával is konfigurálható. Egy teljesen felszerelt modell esetében az Apple szerint akár háromszor gyorsabb lehet, mint a régi Xeonos verzió.


A gépben egyértelműen az új M2 Ultra chip a sztár, ami valójában két UltraFusion technológiával összekapcsolt M2 Max lapka 24 magos CPU-val és akár 76 magos GPU-val. A 134 milliárd tranzisztort tartalmazó processzor a bejelentés szerint 30 százalékkal gyorsabb, mint az M1 Ultra. A chip 5 nm-es eljárással készül, duplázták az M2 Max memória-sávszélességét akár 800 GB/s-ra, és 50 százalékkal több memóriát támogat, mint az M1 Ultra. Az Apple először 2020 novemberében kezdett átállni a saját M-sorozatú chipekre. Az első M1 chipet a MacBook Air, a Mac Mini és a MacBook Pro modellekben szállították, mielőtt tavaly megjelent az M2, amely a MacBook Airben debütált.


A hat PCIe bővítőhely a Gen 4-en alapul, ami nem a legújabb, de még mindig hihetetlenül gyors, és a kreatívok által használt kártyák, monitorok és bővítmények többségét támogatja. A Mac Studio-hoz hasonlóan az új Mac Pro is támogatni fog akár hat Pro Display XDR-t. A legújabb kiegészítőkhöz Wi-Fi 6E vagy Bluetooth 5.3 csatlakozással kapcsolódhat vezeték nélkül. A Mac Pro emellett három USB-A porttal, két "nagyobb sávszélességű" HDMI porttal (amelyek akár 8K felbontást és akár 240 Hz képkockasebességet is támogatnak) és két 10 Gb-os Ethernet porttal rendelkezik. Szerencsére az Apple megtartotta a fejhallgató-csatlakozót is. Az új Mac Pro nem rendelkezik vezetékes hátlappal, és a hátsó portok mindegyike a mellékelt egyetlen PCI Express kártyán lakik. Torony és rackbe szerelhető formában is kapható, mától előrendelhető 7000 dollárért, a kiszállítást június 13-án kezdik meg.


Persze ha már lúd, legyen kövér, de meglepő módon a gép legdrágább változata 40 000 dollárral olcsóbb, mint az Intel-alapú előd maximális teljesítményű változata. Az alapár tehát 7000 dollár, amire még rájön némi apró:
  • 1000 dollár a 24 magos CPU-t, 76 magos GPU-t tartalmazó M2 Ultra chip
  • 1600 dollár 192 GB memória
  • 2200 dollár 8 TB SSD-tárhely
  • 400 dollár, hogy kerekek legyenek az asztali torony alján
  • 149 dollár az egér és a tapipad (Magic Mouse és Magic Trackpad)
  • 6000 dollár a nano-textúrás üveggel ellátott Pro Display XDR kijelző, amelynek az állványa még további 1000 dollár.

  • Az M2 Ultra chip egyébként a Mac Studio modellekben is elérhető, a nagyobb házzal csak a bővítési lehetőségek száma nő. A Mac Studio 12 magos CPU-val, akár 38 magos GPU-val és akár 96 GB egyesített memóriával kerül forgalomba, és 400 GB/s memória-sávszélességgel bír. Mindezek a számok lenyűgöző teljesítménynövekedést eredményezhetnek a macOS-en futó kreatív alkalmazásokban. Az Apple szerint az Octane 3D renderelés akár háromszor gyorsabban fut le, a DaVinci Resolve-ban pedig a színezők 50 százalékos ugrást érzékelhetnek a videofeldolgozás sebességében.

    Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • wraithLord #3
      Igazából nem drága, csak a végösszeg tételekre vonatkozó eloszlása nem éppen optimális... :D
    • mortep #2
      Ja, olcsóbb mint az intel alapú elődje, mert azt a túlárazott reszelőt is csak a pénzesebb exhibicionista hardcore fan-ok vették... guruljanak a 400 dolláros pc-ház kerekeikkel oda ahová gondolom
    • Macropus Rufus #1
      már megint a sajtreszelő.