9
 • Frekvency
  #9
  szuper...aztán majd egyszer azt is magyarázza el nekem valaki, hogy ezek a hightek mobilok a parasztvakításon kívül mire jók..
 • kvp
  #8
  "vagy lehet pótolni valahogy, vagy kompromisszumokat kell és lehet kötni, de egy csipben nagyon kevés anyag van és az exotikus dolgokból tömegarányosan is nagyon kevés kell. A legnagyobb gyártás alatt álló 'wafer' 100g körül van, csak ebbe gondolj bele egy kicsit.)"

  A kompromisszum itt azt jelentene, hogy megint Mhz-es tartomanyban lennenek a chipek a Ghz-ek helyett. A keves egy relativ fogalom, mert egy chipbe keves kell, de tobb millioba tobb milloszor annyi. Most 1.15 trillio keszul evente, a nagyresze Kinaban, mert cpu-t gyartani megerheti mashol, de filleres segedaramkort nem igazan es az utobbiakbol kell sok minden aramkorbe.

  Nyersanyagforras alapjan a delamerikai es afrikai lelohelyek kinai befolyas alatt allnak, a kinaiak meg ertelemszeruen Kinae. Semmit nem er a nyugati technologia alap es segedanyagok nekul.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #7
  >Egy ido utan nem lesz mibol chipet gyartani nyugaton

  Köszönjük Emese!

  (Ilyen sosem lesz, a tényleg csipgyártásnak kritikus nyersanyagokat sosem tudjuk felhasználni a többit meg, vagy lehet pótolni valahogy, vagy kompromisszumokat kell és lehet kötni, de egy csipben nagyon kevés anyag van és az exotikus dolgokból tömegarányosan is nagyon kevés kell. A legnagyobb gyártás alatt álló 'wafer' 100g körül van, csak ebbe gondolj bele egy kicsit.)
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.09.08. 12:40:42
 • zola2000
  #6
  Egyébként durva hogy az amerikai Intel mit küzdött hogy 14ről átálljon 10nm-re, erre Kínában Huawei és SMIC mindenféle szankció ellenére 7nm.

  Meglátszik hogy usában 95 körül van az iq Kínában 105 körül és kicsit többen vannak. A TSMC jó pénzért gyárat épít Amerikába, de hogyan? Tajvani szakembereket kell oda vinniük.
 • kvp
  #5
  "Nincsenek "globalista" vezetők. Nyugatista vezetők vannak,"

  Mivel senki altal meg nem valasztott nagytokesekrol van szo, ezert igazabol mindegy hogy hivjuk oket. A nyugati kormanyok joresze az o elvarasaik szerint cselekszik, ha kell a szavazok elleneben is, raadasul mind a kormanypartok, mind a valtopartjaik globalistak. (vagy akkor nyugatistak), azaz mind a nemzetkozi nagytoket szolgalja ki.

  "a szuverenitás megőrzésének egyetlen módja az EU."

  Valodi unio eseten a nemzeti szuverenitas megszunik. A nyugati nagytoke uralma nem szuverenitas, hanem nemzetkozi oligarchia.

  "Aki függetlenedk, azt bedarája valami nagyobb, aki nem úgy fog tárgyalni, mint az EU. Hanem hadsereggel."

  Tehat lehet valasztani a nyugati nagytoke nemzetek feletti uralma es a keleti katonai fenyegetes kozott. Mondjuk Irakot se Kina rohanta le, szoval szerintem csak azert nem szalltak meg meg minket a nemetek EU-s zaszlo alatt, mert jelenleg nem tudnak. Nem veletlen, hogy a lengyelek egy ketfrontos EU+Oroszorszag harcra keszulnek katonailag, mert ugyanugy veszelyes rajuk a kozpontositott, foderalis EU, mint az oroszok.

  Az europai konfoderacio jo otlet volt, de a nagytoke szamara csak a valodi kozpontositott unio eri meg es ezt probaljak keresztul vinni. Egyelore az se biztos Svajc megussza fuggetlenkent, de Magyarorszagnak nem nagyon van eselye fuggetlenne valni.
 • takysoft
  #4
  Nincsenek "globalista" vezetők.
  Nyugatista vezetők vannak, de még az ő érdekeik is eltérnek.
  Az USA és az EU is másféle politikát támogat Kínával kapcsolatban is.

  EU-n belül is csak széthúzás van, mert egyetlen ország sem képes felfogni, hogy a szuverenitás megőrzésének egyetlen módja az EU.

  Aki függetlenedk, azt bedarája valami nagyobb, aki nem úgy fog tárgyalni, mint az EU. Hanem hadsereggel.

  Kína vagy Oroszország egyetlen szomszédja sem alszik nyugodtan....
 • kvp
  #3
  Ez alapvetoen a kinai technologiai fejlodes szamara hosszu tavon jo, mert ra vannak kenyszeritve, hogy sajat fuggetlen technologiat fejlesszenek. A tudast ugy szerzik be hozza ahogy akarjak, de ha mar nalluk van a tudas es igy a technologia, akkor a nyugat sutheti.

  A masik Kina levalasztasa a nyugatrol, tehat egy ido utan a nyugatnak semmit sem szabad majd importalnia Kinabol es a Kinaval egyuttmukodo allamokbol. Viszont ez a vilag maradek reszet jelenti es a legtobb a nyugati szovetseg teruleten kivul levo nyersanyagot. Egy ido utan nem lesz mibol chipet gyartani nyugaton, tehat ekkor Kina maradna az egyetlen termelo.

  Akarhogy is nezem, ebbol a nyugat csak a kinai allam osszeomlasaval es egy kinai babkormany hatalomra juttatasaval tud nyertesen kijonnni. Kerdes sikerul-e ez a globalista vezetoknek?
 • tom_pika
  #2
  Kínában rengeteg ember él, az intelligenciájuk magas, pénz van dögivel. Semmi nem kéne megakadályozza azt, hogy záros határidőn belül maguk is kifejlesszék a szükséges technológiákat.
 • Tetsuo
  #1
  "Kínában komoly fejlesztések vannak, akkor rúgjunk bele nagyobbat!"