SG.hu

A naivitás korszakának végét jelzi a TSMC németországi chipgyára

Az EU chipekről szóló törvénye ha szerény mértékben is, de hozzájárul a félvezető-ellátási láncok lerövidítéséhez, ami Európa ellenálló képességének előnyére válik. Ez még inkább így lesz, ha az Intel és az Infineon tervei is sikerrel járnak.

"Harminc évvel ezelőtt megvoltak a saját termelési kapacitásaink, de fokozatosan elvesztettük azokat Ázsiával szemben. A tajvani TSMC félvezetőgyártó 10 milliárd eurós beruházása egy új németországi chipgyárba az EU elmúlt évek ipari stratégiájának "csúcspontját" jelenti - mondta Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős biztosa. "Meg kellett változtatnunk a versenyszabályzatunkat. Túl naivak voltunk, és a világ realitásaihoz kellett igazítanunk a szabályainkat. A beruházás annak a jele, hogy Európa újra a saját kezébe veszi a sorsát."

Kedden a tajvani félvezető-mogul TSMC bejelentette, hogy 5 milliárd euró állami támogatásért cserébe több mint 10 milliárd eurót fektet be Németországban. A projektben a Bosch, az Infineon és az NXP európai vállalatok is részt vesznek, ők egyenként 10%-os részesedéssel rendelkeznek majd. A TSMC lépése számos más, a félvezető-ágazatba irányuló uniós beruházást követ, köztük az Intel 30 milliárd eurós ígéretét Szász-Anhalt tartományban (ebből 10 milliárd euró állami támogatás), valamint az STMicroelectronics és a GlobalFoundries új gyár építését Franciaországban, amelyhez a kormány 2,9 milliárd euró értékű támogatást nyújtott. Németországban így már most több pénzt fektetnek be a félvezetőgyártó cégek új projektekbe, mint amennyit az európai chiptörvény az egész kontinensre előirányzott.

A félvezetők minden elektronikus eszköz nélkülözhetetlen részei, megtalálhatóak az elektromos járművekben, okostelefonokban vagy számítógépekben. Az Európai Bizottság szerint 2019-ben az EU a világ chiptermelésének mindössze 9%-át adta. Az uniós chiptörvény célja, hogy az ipari kapacitásokat visszahozza európai földre, és nagyobb függetlenséget biztosítson az ázsiai és amerikai versenytársakkal szemben: 2030-ra 20%-os uniós termelési célt tűztek ki. Ez eddig 68 félvezető-technológiai projektet jelent az EU-ban, összesen 100 milliárd euró értékben, ami a biztos szerint azt jelenti, hogy a 20%-os célt akár idő előtt is elérhetjük.


Márciusban az Európai Bizottság bejelentette, hogy enyhíteni fogja az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat, hogy a tagállamok nagyobb mozgásteret kapjanak a magánszereplőkkel való közös beruházásra olyan projektekbe, amelyek elősegítik a zöld átmenetet és megerősítik az EU ipari függetlenségét. A kritikusok szerint viszont az állami támogatások torzíthatják az egységes piacot, mivel a nagyobb költségvetési tűzerővel rendelkező tagállamoknak - például Franciaországnak és Németországnak - kedveznek a kisebb országok kárára.

"Ha az Európai Bizottság jóváhagyja a TSMC beruházását, akkor Németország lesz az az európai ország, amely a legtöbbet profitál a chiptörvényből" - véli Mathieu Duchatel, az Institut Montaigne francia agytröszt nemzetközi tanulmányokért felelős igazgatója. "Ebben az esetben a Bizottság pontosan azt fogja engedélyezni, amit az európai versenyjog az ipari támogatások tiltásával meg akart akadályozni: a koncentrációt azokban az országokban, amelyeknek elegendő költségvetési mozgástere van a nagyszabású projektek támogatására."

Az év eleje óta a Bizottság jóváhagyta az olasz kormány 292,5 millió eurós támogatását az STMicroelectronics szilíciumkarbid-szubsztrátokat gyártó üzemének szicíliai megépítéséhez, valamint a francia kormány 2,9 milliárd eurós állami támogatását az STMicroelectronics és a Global Foundries számára. A francia terv szerint Crolles-ban egy új, FD-SOI-ra, az integrált áramkörök energiafogyasztásának csökkentéséhez nélkülözhetetlen teljesítményelektronikai technológiára szakosodott telephelyet építenek. A francia gazdasági minisztérium szerint az STMicroelectronics/Global Foundries gyár 6%-kal fogja növelni az európai félvezetőgyártást.

Az EU ipari és technológiai függetlensége kéz a kézben jár a Kínától való függetlenedésre irányuló törekvésekkel, mivel Kína olyan kulcsfontosságú nyersanyagokat bányászik és finomít, amelyek nemcsak a félvezetőkhöz, hanem általában véve az EU zöld átmenetéhez is szükségesek. Júliusban Kína exporttilalmat rendelt el a germániumra és a galliumra, ami veszélyezteti a globális ellátási láncokat. Ezt a két fémet a chipekben, a védelmi technológiákban és a megújuló energiákban használják. "Kína jelentős kereskedelmi partnere az EU-nak, és ezután is az lesz" - mondta Breton, bár hozzátette, hogy "gondosan ügyelünk arra, hogy korlátozzuk a legérzékenyebb technológiák behozatalát" az EU-ba, amelyeket esetleg "az eredetileg tervezettől eltérő módon" gyártottak. Ide tartoznak a mesterséges intelligenciával, a legfinomabban megmunkált lapkákkal - például a 2 nanométeres generációval - és a kvantumtechnológiákkal kapcsolatos ügyek.


A Bosch üzeme mellett fog felépülni a drezdai chipgyár

Jó esetben a chiptörvény három további beruházást tesz lehetővé, mindhármat Németországban, ahol a szövetségi kormány 20 milliárd eurós költségvetést különített el a félvezetőipar számára. Ez a költségvetés korántsem elhanyagolható, de nem lesz elegendő ahhoz, hogy növelje Európa piaci részesedését Tajvannal szemben. Hiába az európai szinten elképesztő mértékű állami támogatás, összehasonlításképpen a TSMC csak Tajvan déli részén háromszor ennyit tervez befektetni a 3 és 5 nanométeres gyártásba. A félvezető berendezésekre fordított kiadások tendenciái azt mutatják, hogy Tajvan és Dél-Korea előnye valójában még mindig növekszik. Ráadásul a TSMC nem azért települ Európába, hogy a Thierry Breton által szorgalmazott "2 nanométeres technológiával" gyártson, amelyeket ma a világon egyedül a tajvani vállalat állít elő.

Drezdában a TSMC az autóipari ágazat érett technológiák iránti igényét elégíti ki, 28/22 nanométeres gyártástechnológiával. A TSMC 16/12 nm-es Finfet-feldolgozási technológiájának németországi bevezetésének bejelentése szintén a "gyorsan növekvő autóipari és ipari ágazatok" fejlődő igényeire reagál. 2023-ra a legfejlettebb üzem Európában az Intel írországi Leixlipben lesz, amely 14 nanométeres chipeket gyárt. A 2 nanométeres politikai vízió és egy ilyen vállalkozás kereskedelmi életképessége között - amelyet elméletileg kompenzációs, de kockázatos állami támogatással lehetne elérni - ott van a TSMC teljes stratégiája, és a háttérben a tajvani állam.

2022-ig a TSMC soha nem merészkedett a kínai nyelvterületen kívülre. Az egyetlen Tajvanon kívüli gyára a szárazföldi Kínában, Nankingban volt. A vállalat csupán a legfejlettebb gazdaságok iparpolitikájának újjáélesztését használja ki: az USA-ban, Németországban és Japánban egyszerre épít gyárakat, és mindenhol állami támogatási csomagok csökkentik a gyártási költségkülönbségeket Tajvanhoz képest. Ez a stratégiai váltás azonban nem változtat azon a tényen, hogy a TSMC mélyen gyökerezik Tajvan egyedülálló ipari ökoszisztémájában. A vállalat a gyártási volumenének nagy részét a szigeten kívánja tartani. Tehát minderre a "technológiai szuverenitás" kifejezést használni balgaság, a mostani folyamatot, az iparpolitika szerény európai újjáélesztését inkább "gazdasági biztonságnak" illene nevezni. A TSMC erősen támogatott mesés beruházása egy olyan ágazatban, amely különösen érzékeny a geopolitikai kockázatokra és természeti katasztrófákra hozzájárul Európa gazdasági biztonságához.

Fura módon szerencse, hogy az autóipar által igényelt lapkák haszonkulcsa nem elegendő ahhoz, hogy Európát a TSMC vonzó befektetési ajánlatnak tekintse, ezért Arizonával ellentétben nem hozza Németországba tajvani beszállítói hálózatát. Emiatt kulcsfontosságú számukra az európai vállalatok bevonása, így a chiptörvény, ha szerény mértékben is, de hozzájárul a félvezető-ellátási láncok európaivá válásának dinamikájához, ami Európa ellenálló képességének javára válik. Ez még inkább így lesz, ha az Intel és az Infineon tervei sikeresek lesznek, mert a félvezetőipar európai újraindításához a központosítás sokkal hasznosabb, mint a támogatások szétszórása az egész Európai Unióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #1
    Nem hiszem!
    Inkább egy rossz rémálommal való szembesülés, mint a valóság többi darabjánál, aminek sikerül áttörni a rózsaszín ködöt, ami mögé majd megint fejvesztve menekülnek vissza. Most hoznak pár döntést, ami majd, valamikor a távoli jövőben vagy jó lesz, vagy nem, de aztán, hogy addig mi lesz...
    Ha valóban elérte volna őket az ébredés szele, "igaziból", vagy bármit is komolyan vennének, akkor nem csak ezt az egy elemét emelnék ki az egymással szorosan összefüggőeknek, hanem az összeset támasztanák föl az általuk halálraítélt területeknek - mivel a tünet(ek) "kezelése" nem szünteti meg magát a "kórt".
    Sőt..., ha valóban eszüknél lennének, akkor már magát a helyzetet sem hagyták volna idáig lezülleni... - igaz, akkor a teljességgel inkompetens, ezért (is) felelősöknek már be sem lett volna szabad kerülnie a döntéshozatali láncba.