Gyurkity Péter

Az 1 nanométert célozza meg a TSMC

Nagy beruházásra szánták el magukat, eközben azonban az árak is megugrottak.

A tajvani piacvezető gyártó kapcsán nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy csúsznak a cég 3 nanométeres megoldásai, a napokban azonban egyszerre két újabb hír futott be a jelenre, illetve a jövőre vonatkozóan. Ezekből kiderül, hogy mire készülnek, de az is világossá vált, hogy ők sem ússzák meg a nagyobb inflációt.

Tajvani lapok számoltak be most arról, hogy az ottani miniszterelnök-helyettes egy interjúban már lerántotta a leplet a házon belül meghozott döntésről, amely szerint a számukra belföldi piacon építik fel az 1 nanométeres chipek előállítására alkalmas gyártósort, amely a mostani 20 milliárd helyett már jóval nagyobb összeget, mintegy 32 milliárd dollárt emészt majd fel. Minderre az évtized második felében kerül majd sor, vagyis évekre vagyunk a megvalósítástól, viszont mindenképpen fontos, hogy a 2 nanométeres változatok 2025-re tervezett sorozatgyártása, valamint azok egy évvel későbbi piaci megjelenése után már az 1 nanométeres N1-technológia következne a sorban, valamikor 2028 táján.

A TSMC most várható lépése még a 3 nanométeres fejlesztések leszállítása lesz, erre a most közzétett értesülés szerint jövőre kerül sor, mégpedig az A17 Bionic révén, vagyis az Apple részesülne először ezen szállításokból. Legalább ilyen fontos fejlemény azonban, hogy az egyes ostyák ára már 20 ezer dollár lenne, miközben a 7 és 5 nanométeres példányok esetében ez még sorrendben 10 és 16 ezer dollár volt. Teljesen egyértelmű tehát a komoly áremelkedés, ami azonban nem pusztán a globális inflációval, annak megugrásával, hanem az új gyártástechnológia nagyobb követelményeivel is magyarázható.

Szóba került ennek kapcsán egy amerikai gyártósor létesítése is, a jelek szerint ez 2024-ben valósulna meg, vagyis onnantól kezdve az USA területén is beindulna az 5 nanométeres chipek gyártása, amelyet néhány évvel később követne a 3 nanométeres generáció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #4
    Jaja a selejt is több. A gyártót meg nem sajnálja senki, ki tudja számlázni csak majd a kasszánál lesz sírás.
  • Major #3
    Ez szerintem akkor lenne igaz, ha azonos lenne a hibaarány.
  • felemelő #2
    "Itt mindenki hülye?... Itt? Mindenki"

    "3 nanométeres ... ostyák ára már 20 ezer dollár lenne, miközben a 7 és 5 nanométeres példányok esetében ez még sorrendben 10 és 16 ezer dollár volt."

    No de a kisebb csíkszélességgel ugyanakkora felületről vagy több azonos bonyolultságú chip jön ki vagy ugyanannyi, de összetettebb, több tranzisztort tartalmazó.

    Vagyis hagy ne sajnáljam már a gyártót, amikor ugyanannyi ostyából több bevétele is lesz, nem csak több költsége!
  • Tetsuo #1
    Ez az "1 nanométeres csíkszélesség" csak egy elnevezés, semmi köze az 1 nanométerhez. A megvezető marketingen felül persze van valami összehasonlítható alap, de ez inkább relatív.