SG.hu

Németország a chipgyártóknak adja a klímavédelemre szánt pénzeket

Olaf Scholz német kancellár azt tervezi, hogy 20 milliárd eurót átcsoportosít az ország Klíma- és Átalakítási Alapjából, hogy kompenzálja a félvezetőgyártó üzemek építésének költségeit. És bár ezek a milliárdok mind a német, mind a nemzetközi chipgyártók rendelkezésére állnak majd, a túlnyomó többségükre az amerikai és tajvani gyárak már lekötötték a pénzt.

A jelenlegi állás szerint az Intel kapja a támogatás oroszlánrészét a magdeburgi megafabra, ahol 2027-től kezdődően kezdődik majd a gyártás. A régióban történő építkezéssel járó növekvő működési és anyagköltségek miatt hónapokig tartó tárgyalások után - a létesítmény befejezése jelenleg várhatóan 30 milliárd euróba kerül - az amerikai cég júniusban 10 milliárd eurós támogatásra kapott ígéretet a német hatóságoktól. További 5 milliárd eurót kap a TSMC a drezdai gyár felépítéséhez, amelynek becsült összköltsége 10 milliárd euró. Mark Liu, a TSMC elnöke szerint a tajvani óriásvállalat tárgyalásokat folytat ipari partnerekkel a gyárprojektről, amely "autóipari specifikus technológiákat" állítana elő. A projekt részleteit azonban még nem véglegesítették.

A német Infineon Technologies eközben nemrég kezdte meg a munkát egy 5 milliárd eurós gyár építésén Drezda mellett. A létesítmény 300 mm-es ostyákon fog félvezetőket fog gyártani és 2026-ban helyezik majd üzembe. A vállalat mintegy 1 milliárd eurós támogatásra számít. Szintén le van már kötve a ZF Friedrichshafen német autóipari beszállító részére 750 millió euró, ők az amerikai Wolfspeed félvezetőgyártóval együttműködve építenek egy közös gyárat a Saar-vidék közelében.


Scholz kancellár és Gregg Lowe, a Wolfspeed vezérigazgatója

Így valamivel több mint 3 milliárd euró marad az ország egyéb projektjeire. A pénzt 2027-ig kell szétosztani, és más, Németországban tevékenykedő vállalatok számára is előnyös lehet. A GlobalFoundries hangsúlyos jelenléttel rendelkezik Drezdában, és a Robert Bosch GmbH szintén a városban működtet chipgyárat. Mindezen pénzek kifizetéséhez Berlin az ország Klíma- és Átalakítási Alapját fogja megcsapolni, amely összesen 177,5 milliárd eurót tesz ki - jelentette a Bloomberg a tárgyalásokban részt vevő személyekre hivatkozva. A KTF néven ismert, költségvetésen kívüli kasszát eredetileg a gazdaság szén-dioxid-mentesítésébe való beruházásra hozták létre, például az elektromos járművek töltőinfrastruktúrájának fejlesztésére, a hidrogéninfrastruktúra bővítésére és az energiahatékonyság javítására. A kormány azonban úgy döntött, hogy az alap hatáskörét kiterjeszti többek között a chipgyártó üzletek építésére is.

Az európai országokra nyomás nehezedik, hogy a gazdasági bizonytalanság, a makacs infláció és az amerikai inflációcsökkentő törvény hatása közepette vonzzák a befektetéseket. A COVID-19 világjárvány, az Ukrajnában zajló háború, valamint az Amerika és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok romlása közepette Európa nagymértékben az ázsiai-csendes-óceáni félvezetőkre támaszkodik. A német kormány célja az ország technológiai szektorának megerősítése és hogy biztosítsa a kritikus alkatrészek szállítását a növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Ugyanezen okok járultak hozzá az amerikai és az európai chip-támogatási törvények elfogadásához, amelyek 53 milliárd dollárt, illetve 43 milliárd eurót szabadítottak fel a félvezetőgyártás támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dodo55 #13
  A természetes jelenségekhez viszonyított mértéke és ésszerű időn belüli gyakorlati hatása az, amiről lehet vitatkozni. Asszem ki is számoltak valami olyasmit, hogy gyakorlatilag 100 év alatt pénzben mérve annyi kárt okoz a klímaváltozás, ami a világ egy éves GDP-jének a 7%-a (ha jól emlékszem). Tehát igen, civilizált területek pusztulásáról / lakhatatlanná válásáról beszélünk, de ha az eszmei értéktől eltekintünk (ami persze emberileg az érintetteknek nem könnyű, ezt sem vitatom önmagában), akkor a gazdaság a 100 év alatt kieső területek pótlásának költségeit 25 nap alatt kitermeli. Ellenben azt mondják, hogy nem is 100, hanem csupán már éves viszonylatban ennél többet tervezünk megelőzésre költeni. Értsd minimum 100x több munka / pénz a megelőzés, mint a kárenyhítés. A kérdés itt az, hogy a már említett eszmei értékek érnek -e annyit, hogy emiatt az emberi civilizáció technikai fejlettségének visszavetését, gazdasági válságokat, különféle nemzetközi szövetségeken belüli végzetes feszültségeket, vagy akár háborúkat kockáztassunk. Az érintetteknek nyilván, a kevésbé érintetteknek már sokkal kevésbé biztosan. És egyelőre ha a demokrácia elveit követjük, akkor mivel belátható időn belül az érdemileg nem érintettek képviselik az 50% + 1 főt, úgy száraz logikai síkon elég egyértelmű lehet a válasz.
 • Sequoyah #12
  Mi a szabad velemenynyilvanitas merceje? A kulturalt viselkedesnek es beszednek nincsen merceje?
  Eleg nagy baromsagokat mondhatnak itt az emberek, sokuk egyenesen rasszista es gyulolkodo, szoval a komment-torleshez mar eleg messzire kell mennie az embernek...
 • Sequoyah #11
  A nyugat szamara ez a logikus lepes. Szegeny Taiwant sajnalom, mert ok nem sokat kernek csak hogy hagyjak oket beken, es eppen ezen gyarak voltak a biztositekai ennek.

  De ha ezen gyarak potlasa megoldodik, akkor USA nem fogja torni magat hogy megvedje oket, Kina pedig ezt latva siman elfoglalja majd. Az objektiven logikus persze lepes az lenne, ha Kina befejezne az agresszivkodast, mert semmilyen elonye nem szarmazik Tajvan elfoglalasaval, ez csak ilyen nemzeti buszkesegi maszlag. De mivel Kina nem kepes felnottkent viselkedni, a fenti a masodik legjobb lepes a feszultsegek feloldasa erdekeben.

  Persze ez kisertetiesen hasonlitana Ukrajna esetehez, de masok az eroviszonyok, mert Ukrajna joval erosebb mint Taiwan (???kerdojel), mig Oroszorszag joval gyengebb mint Kina, szoval a vedekezes sokkal hatekonyabb.

  Persze igaz hogy ez a legnagyobb feszultseg-forrast kiiktatna, ami megnyugtato lenne, de a konfliktust nem oldana meg teljesen, mert Kina nem csak Taiwan szuverenitasat veszelyezteti, de meg vagy 6 masik orszag felsegvizet is folyamatosan megserti a del-kinai tengeren.
 • Sir Cryalot #8
  Látom ment kvp-nek a shadowban :D

  Gyönyörű hogy sikerült az sg-nek ideológiák mellé felsorakozni de a szabad véleménnyilvánítás az nem üti meg mércét. Mondjuk ez a kétszámjegyes iq-s filmértékelésekből is sejthető volt.

  Mekkora vicc.
 • kvp #9
  "Ha Taiwan megszűnik a csúcstechnológia biztosításának egyfajta monopóliumának lenni, akkor bizony elveszíti azt is, hogy katonailag és politikailag is a nyugat támogassa a sziget Kínától való függetlenségét!"

  Jelenleg a tajvani gyarak attelepitese zajlik. A befektetok felfogtak, hogy ami gyarat nem szerelnek le es visznek el, azt az amerikai hadsereg megsemmisiti a kinai tamadas kezdetekor. A sziget gyakorlatilag vedhetetlen nuklearis fegyverek hasznalata nelkul. De ha sikerulne is az usanak egy ukrajnai befagyott konfliktust osszehoznia, akkor sem tudnanak tobbe termelni a gyarak, igy az idoben torteno attelepitesuk nem kerdes.
 • dyra #8
  Jól teszik. Már mindenki letojja. Akkor miért cumiztatna magát bármelyik orszag
 • Sequoyah #7
  Vagy inkabb az ideologiak sosem alltak meg ennyire a tudomany befolyasa alatt.

  Semmifele mondvacsinalt ideologia nincs itt egyebkent, a klimavaltozas tenye az nagyon erosen bizonyitott. Azok probaljak ezt valamifele"ideologianak" beallitani, akik a hagyomanyos fosszilis energiaiparban erintettek.

  Persze ne a Nemeteket vegyuk peldanak, mert ott elkepesztoen idiotan allnak a problemahoz. Pl a chipgyartasnak az egvilagon semmi koze a klimavedelemhez, szoval nem egymas karara kene a masikat tamogatni.
 • Tetsuo #6
  Talán a tudomány még soha nem állt ennyire ideológiák befolyása alatt, mint manapság.
  (Ugye a középkori tudósok autodafé általi oktrojálása nyilvánvalóan hamis, vallásellenes propaganda.)
 • NEXUS6 #5
  Te voltál a gyorsabb! :D
 • NEXUS6 #4
  Jómagam elég szkeptikus vagyok a klímaváltozáshoz kapcsolódó technológia váltást illetően. A szükségességét sem tartom kellően tudományosan megalapozottnak, miképp a technológia kiforrottságát, működőképességét is megkérdőjelezem. De ez magánvélemény.

  Tényleg érdekes az ahogy a szerepek pillanatok alatt felcserélődnek az aktuál politika/gazdasági helyzet hatására. A protekcionalista gazdaságpolitikát eddig mindíg a feltörekvő országok, Kis Tigrisek, Kína, Japán alkalmazta pont a nyugati globalizációs hatások kivédésére, a belső piac, a nemzeti gazdaság támogatására. És igen tényleg furcsa látni, hogy a taiwani üzletemberek gyak minden félelem nélkül mennek bele egy olyan jónak tűnő üzletbe, amilyennel kapcsolatban a nyugatnak sem volt semmilyen félelem érzete, amikor mi fektettünk be arrafelé, elsorvasztva/nem fejlesztve a nyugati termelőkapacitást, ami a jelenlegi kríziseket is részben okozta.
  Ha Taiwan megszűnik a csúcstechnológia biztosításának egyfajta monopóliumának lenni, akkor bizony elveszíti azt is, hogy katonailag és politikailag is a nyugat támogassa a sziget Kínától való függetlenségét!