Gyurkity Péter

Tavaly is a TSMC uralta a félvezetőgyártók piacát

A tajvani cég a bevétel felét kaparintotta meg, a legnagyobb rivális messze leszakadva követte őket.

A területtel kapcsolatban egyre-másra számolunk be a friss fejleményekről, a háború (és annak következményei miatt) az orosz fél törekvései és a szankciók szerepeltek a hírekben, nemrég viszont arról is írtunk, hogy az EU függetleníti félvezetőiparát – hasonlóan az amerikai és kínai célkitűzéshez. Most a globális verseny friss állását vehetjük szemügyre egy friss felmérés révén.

A TrendForce állította össze és tette elérhetővé a napokban saját felmérését, amelyben a félvezetőipar tavaly utolsó negyedéves számait sorolják fel. Ebből kiderül, hogy a területet továbbra is a tajvani TSMC uralja, ők kaparintották meg ugyanis a teljes bevétel 52,1 százalékát, ami ugyan 1 százalékponttal kevesebb, mint az első negyedévben, tavaly ilyenkor mért adat, nagy aggodalomra még sincs okuk. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a második helyezett Samsung mindössze 18,3 százalékos részesedést mondhatott magáénak, és bár ez javítást jelent az egy évvel ezelőtti arányhoz képest, számukra még mindig gondot okoz a legmodernebb változatok sorozatgyártásának felfuttatása. A harmadik a szintén tajvani UMC, őket a GlobalFoundries, valamint az SMIC követi a sorban, míg az első tíz többi helyezettje már messze 5 százalék alatti eredményeket produkált.

A TSMC számára egyértelműen az Apple szoros partnersége jelenti a nagy előnyt, a saját bevétel negyede ugyanis az amerikai partnertől folyt be. Különösen az 5 nanométeres, az iPhone 13 okostelefonokba szánt chipek szerepeltek jól, egyedül a 7/6 nanométeres példányok kategóriájában láttak visszaesést, miközben a Samsung az 5/4 nanométeres kapacitás elkészültének köszönhette a javítást, ezt követi majd a sorban ennek fokozatos bővítése. Ahogy említettük, az ötödik helyen a kínai SMIC áll, náluk viszont komoly gondot jelent a modern gyártástechnológiák hiánya, ami egyre égetőbb, hiszen mind a TSMC, mind pedig a Samsung komoly erőket mozgat meg a 3 nanométeres fejlesztések, azok gyártásának megalapozása érdekében.

Többek között emiatt aggódnak Tajvan sorsa miatt, felmerült ugyanis, hogy Kína egyszerűen lerohanná a szigetet, hogy megkaparintsa a modern technológiát, ami az ukrajnai helyzetnél is súlyosabb következményekkel járna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!