SG.hu

Drezdában épül fel a TSMC első európai chipgyára

Ez nagyon sokba kerül a németeknek, csak a hatalmas állami támogatás győzte meg a tajvaniakat.

Chipgyárat épít Németországban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) - jelentette be ma a cég. Az ágazat legnagyobb szereplője a Szászország tartományi Drezdában építi fel első németországi és első európai gyárát, három partnerrel együttműködve. A német Bosch, az ugyancsak német Infineon és a holland NXP egyaránt 10 százalékos tulajdonrészt szerez a közös vállalkozásban, a TSMC tulajdonrésze 70 százalék. Az igazgatótanács mai üléséről kiadott közlemény szerint a beruházással az autóipar és a feldolgozóipar gyorsan növekvő igényeit igyekeznek kiszolgálni. A gyárban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva 300 milliméter átmérőjű szilícium ostyákat (wafer) munkálnak majd meg. Nagyjából kétezer munkahelyet teremtenek. Az építkezés 2024-ben kezdődik, a termelés 2027-ben indulhat. A beruházás értéke meghaladja a tízmilliárd eurót, pontos összege a német állami támogatás mértékétől függ - közölték. A Handelsblatt szerint a szövetségi kormány hozzájárulása elérheti az ötmilliárd eurót.

A TSMC a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a többi között az Apple és a Qualcomm beszállítója. A drezdai beruházásról hozott döntése "jó hír", hiszen a többi hasonló projekttel együtt hatalmas lendületet ad Németország középső térségének gazdasági fejlődéséhez - emelte ki Thomas Schmidt, a szászországi kormány gazdaságfejlesztési ügyekért felelős minisztere, hozzátéve, hogy a tajvani cég megtelepedése Németországban a félvezető-ellátásban függetlenségre törekvő európai gazdaságnak is hasznos. A TSMC mellett az ágazat több más vezető szereplője is erősíti németországi jelenlétét, legutóbb, júniusban az amerikai Intel jelentette be, hogy félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában. A több mint 30 milliárd eurós fejlesztés a német gazdaságtörténet legnagyobb szabású külföldi beruházása.


Michael Kretschmer, a tartomány miniszterelnöke és Dirk Hilbert, Drezda polgármestere

Szászország az egykori Kelet-Németország elektronikai iparának központja, a precíziós kézművesség hagyományainak örököse: a 40 tárgyalási forduló egyikén a TSMC tisztviselői a drezdai Zöld Bolt múzeumban megtekinthették a kiválóan megmunkált német ékszereket. A TSMC beruházása Szászország történetében a legnagyobb beruházás, és lendületet ad Michael Kretschmer konzervatív tartományi miniszterelnöknek, akinek a jövő évi tartományi választásokon a legnagyobb kihívója a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Alternatíva Németországért párt jelöltje. "Ez csak akkor fog működni, ha Németország bevándorlóországgá válik" - mondta Kretschmer egy sajtótájékoztatón, elismerve, hogy a gyár és beszállítói által teremtett mintegy 10 000 üres állás betöltéséhez többre lesz szükség, mint az általa is tervezett képzési programok.

A gyár létrejötte az Európai Unió chipekről szóló törvényének is köszönhető, mely 43 milliárd eurós támogatási tervet tartalmaz, amelynek célja, hogy 2030-ig megduplázza a kontinens chipgyártási kapacitását. Az EU ezzel próbál felzárkózni Ázsiához és az Egyesült Államokhoz, miután a COVID-19 járvány idején a hiány és a magas árak a padlóra küldték a helyi autó- és gépgyártókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ENVE #5
  És hol állította, hogy ott ?
 • gosub #4
  A tajvani cihpgyártó gépeket nem Tajvanin gyártják, hanem a hollandok és amerikaiak.
 • Sequoyah #3
  USA meg mindig 100x jobb mint Tajvan/Kina. A jol fizeto munkahelyek szama az csak egy dolog. A fo problema az ellatasi lanc. Ha a Tajvani import ellehetetlenul, akkor nem csak 10.000 allas megy kukaba, hanem a fel gazdasag leall. USA import pedig nem fog csak ugy leallni.

  Tajvantol 100%ban fuggetlenedni persze nehez, de jelenleg mar a know-how is alig van meg hogy veszhelyzet eseten potolni tudjak. 0 helyett 1 gyarat felhuzni sokkal nehezebb, mint az 1. utan egy 2dikat. Ha nyugaton elerheto a technologia es a tudas, akkor ez egy sokkal rovidebb valsag lenne.
 • end3 #2
  Az AMD drezdai FAB is pár év alatt "elégette" az odaköltözéskor kapott "dohányt", és utána a következő beruházáskor, már pillanatok alatt költözött az USA-ba.

  Talán a TSMC is, - a Tajvanról USA-ba történő migrációja előtt, - épít valami köztes gyárfélét Európában. (Ha már az Intel, előtte kihagyta a felajánlott német támogatás "gigapénzét", - úgy látszik a tajvaniaknak jól jön az európai "talált pénz", - végül is elképzelhető, hogy fedezi pár év európai "helyben járás" után, az USA-s migráció költségét, (Így mielőtt Kína visszavenné a szigetet, csökkentett "uniós" költségen "menetelhetnek" az USA-ba.)
 • Kotomicuki #1
  Ez végre egy üdvös cselekedet, csak kár, hogy késtek vele 20-30-40 évet, ill. amit itt '09-ben eladott az AMD, arra nem csaptak le időben a zállami kezek...