SG.hu

Utah államban korlátozzák a tizenévesek hozzáférését a közösségi médiához

Utah kormányzója két átfogó intézkedést írta alá, hogy "megóvja az államban élő fiatalokat". A jogszabályok arra kötelezik a platformok tulajdonosait, hogy adjanak teljes hozzáférést a szülőknek gyerekeik közösségi médiabeli fiókjaihoz, vagyis bejegyzéseikhez és privát üzeneteikhez is. Az intézkedéseket a közösségi médiának a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásai miatti aggodalmak indokolják.

A helyi idő szerint csütörtökön aláírt intézkedések értelmében a szülők vagy gondviselők hozzájárulására van szükség, mielőtt a gyerek olyan alkalmazásokon hozna létre fiókot, mint az Instagram, a Facebook vagy a TikTok. Emellett 22.30 és 6.30 között blokkolják a gyerekek hozzáférését, ezt azonban a szülő módosíthatja. Az intézkedések alapján a közösségimédia-cégek nem gyűjthetik a gyerekek adatait és nem célozhatják reklámmal őket. A Michael McKell republikánus szenátor által előterjesztett és Spencer Cox republikánus kormányzó által elfogadott jogszabály 2024. március 1-jén lép hatályba.

"Ez a törvényjavaslat] a gyermekeink védelméről szól" - mondta McKell a CNN-nek adott nyilatkozatában, kiemelve, a depresszió, a szorongás és az öngyilkossági gondolatok "drasztikusan megnőttek" a tizenévesek körében Utah-ban és az Egyesült Államokban a közösségi médiaoldalak miatt. "Törvényhozóként és szülőként úgy gondolom, hogy ez a törvényjavaslat a legjobb út ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy gyermekeink a közösségi média negatív és néha életveszélyes hatásainak engedjenek."


Spencer Cox kormányzó a törvény aláírásakor

Utah az első a hasonló javaslatokat előterjesztő államok szélesebb listáján. Hasonló intézkedéseket fontolgat négy másik, republikánus vezetésű amerikai állam, Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana, ezen kívül a demokrata irányítású New Jersey. Connecticutban és Ohióban a törvényhozók olyan jogszabályok elfogadásán dolgoznak, amelyek megkövetelnék a közösségi médiavállalatoktól, hogy a 16 év alatti felhasználók csatlakozásához szülői engedélyt kérjenek. "Feltételezhető, hogy a Utah-i törvényjavaslathoz hasonló jogszabályt más államok is terveznek majd, különösen, ha szövetségi szinten nem történnek lépések" - mondta Michael Inouye, az ABI Research elemzője. "Végül, ha elég sok állam hajt végre hasonló vagy kapcsolódó jogszabályokat, akkor szövetségi szinten összehangoltabb erőfeszítéseket láthatunk arra, hogy ezeket a (valószínűleg) eltérő állami törvényeket egy, az egész Egyesült Államokra kiterjedő irányelv keretében kodifikálják."

Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat példa nélküli, nem világos, hogy a közösségi médiavállalatok pontosan hogyan fognak alkalmazkodni. A jogszabály például felszólítja a platformokat, hogy kapcsolják ki a "javasolt tartalmak" algoritmusait. Ez az irányelv segíthet abban, hogy a tizenévesek ne váljanak függővé, de új problémákat is felvet. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak többé nem lesz módja visszasorolni a felhasználó hírfolyamában megjelenő problémás tartalmakat. Másrészt a kiskorúak "ellophatják" olyan családtagjaik identitását, akik nem használják a közösségi médiát, hogy olyan fiókokat hozzanak létre, amelyekhez felügyelet nélkül hozzáférhetnek és használhatják azokat. A virtuális magánhálózatok, a VPN-ek megnehezíthetik az IP-címek és a felhasználók államának összevetését is.


Az Electronic Frontier Foundation, egy digitális jogokkal foglalkozó csoport szerint Utah állam sajátos szabályrendszere kevésbé biztonságosabbá teszi a felhasználói adatokat, kevésbé priváttá az internet-hozzáférést, és sérti a fiatalabb felhasználók alapvető jogait. "A közösségi média a közösség, az oktatás és a beszélgetés mellett sok fiatal számára jelent mentőövet" - mondta Jason Kelley, az EFF aktivizmusért felelős igazgatója. "A törvény, amely korlátozná a közösségi médiához való hozzáférést, és szülői beleegyezést és felügyeletet írna elő a kiskorúak számára, felbecsülhetetlenül károsítja a fiatalok azon képességét, hogy megvédjék magánéletüket, és visszatartja őket attól, hogy éljenek jogaikkal."

Lucy Ivey, egy 18 éves TikTok-influencer, aki a Utah Valley Universityre jár elmondta, hogy néhány LMBTQ-közösséghez tartozó barátja kihívásokkal szembesülhet a változás miatt. "Az aggodalmam ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban az, hogy elveszi a tizenévesek magánéletét, és sok gyereknek nincs jó kapcsolata a szüleivel, vagy nincs megbízható gyámja, akire szükség lenne a közösségi médiához való hozzáféréshez" - mondta a CNN-nek. "A meleg barátaimra gondolok; vannak, akiknek nehéz dolguk volt a szüleikkel a szexualitásuk vagy identitásuk miatt, és elveszíthetnek egy fontos helyet, ahol önmaguk lehetnek, és ahol láthatják és meghallgatják őket".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #10
    Nem mondtam, hogy ne legyen belőle törvény, csak azt, hogy ahogy a többi hasonló szabályozást, ezt is meg fogják tudni kerülni a fiatalok (meg felhívtam a figyelmedet a túlzó jelzőkre, felnagyított állításokra). Csak egy sima állítás. Az átlag szülők nem értenek annyira pl. egy router beállításához sem, mint amennyire a gyerekek meg tudják kerülni. De ettől még a szabályozás jó lehet, illetve kellhet. Night pont előtted (a #8-ban) hozott pár példát, de ide lehet venni a Tiktok-os ilyen-olyan kihívásokat, amelyek egy része szintén életveszélyes. Vagyis ezeket el kellene kerülni - csak kérdés, hogy ez kinek és milyen mértékben a feladata. Mert ha a szülők megfelelően nevelik a gyerekeiket, akkor nem lesz belőlük terrorista (mondjuk a legtöbb 'megtérő' nem a neten csatlakozott, hiszen a meggyőzés élőszóban sokkal hatékonyabb, de legalább ezt a fajta csatornát le lehetne zárni), nem lesz belőlük zaklatott (mert pl. nem rak ki képeket magáról a netre, még akkor sem, ha XY ezt kérte tőle messengeren; vagy pl. mert egyből szól a szülőknek, akik intézik a zaklatót, ...), és a megfelelő helyén fogják tudni kezelni a közösségi média platformokat is. Akkor felesleges lenne az ilyen törvényi szabályozás is. Jó, persze, egy bizonyos megfelelőségi kényszer még így is lesz a többiek felé, akik még így is beleránthatják bármibe, de talán kevesebb lenne az esély rá.
  • noland #9
    Nagyon jó a cigis példád. Attól, hogy csak a 18 év felettieknek engedjük meg nem lesz egészségesebb. Viszont betiltani (sajnos, egyelőre) nem lehet, mert tüntetés lenne belőle. Tehát valahogy meg kell(ene) várni, hogy kihaljon a cigis nemzedék és az új 18+ os nemzedéknek betiltani, tehát évszámhoz kötni...

    Az meg egy dolog, hogy ki lehet játszani a rendszert, de erre törvényt alkotni nem lehet. Tehát, ahogy te elképzeled, hogy ne is legyen törvény, mert úgy is kijátszák, az nonszensz.

    Tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy totál be kellene tiltani, inkább jobban szürni kellene az internet-tartalmakhoz való hozzáférést. És ebbe a közösségi média is keményen beletartozik. Mert míg pár éve úgy ünnepelték (magukat) ezek, hogy elhozta a szabadságot és a kánaánt (és aki nem használja az a hülye), közben csendben kiderült, hogy hosszútávon függőséget okozhat és a személyiség torzulását. És itt (is), igen, a gyerekek a veszélyeztetettek, akik kellő tapasztalat hiányában nem tudnak értékbeli különbségeket tenni a tartalmak között és a kelleténél komolyabban veszik mondjuk a divatokat, stb. Különben is a gyerekek játszanak együtt, ne a FB szekerét tolják és váljanak zombivá.
  • nlght #8
    A tini élőben vagy telefonon elmondhatja hogy mennyire kívánja a másik tinit.
    Viszont a szülő jogosan aggódhat hogy mibe keveredik a gyereke (ISIS dzsihadista lesz belőle vagy méregkeverő, stb.), másrészt a gyereke lehet áldozat is. Minden héten öngyilkos lesz egy tini, mert nem tudja kezelni a zaklatást, és csak utólag értesül róla a szülő.
    A bullyk se nagyon pattognának online, ha az apuka/anyuka láthatja hogy mekkora szociopata lett a gyereke a facebookon.
  • Vanek úr #7
    Öööööö. Azt hiszem, összemostál sok dolgot. Egyrészt senki nem védi meg az állampolgárait, hiszen a rendelet/törvény csak a gyerekekre vonatkozik. Másrészt ha annyira romboló hatású, mint ahogy írod (a példád is a kábszer), akkor miért is nem védi a felnőtt lakosságot?
    Vagyis ez az egész csak arra jó, mint a cigizés és alkoholfogyasztás korlátozása: ha a szülő úgy gondolja, hogy a gyerek ihat alkoholt, akkor ő vesz neki, ha nem, akkor nem. Ha a szülő úgy gondolja, hogy használhatja a FB-ot, akkor engedi, ha nem, akkor nem (szerk.: viszont a gyerek így is-úgy is meg tudja kerülni ezt a szabályozást, ha akarja). Vagyis semmi olyan nincs a fentiekben, amilyen indokot te leírtál. És nem attól lesz 'hülye' valaki, mert használja a közösségi médiát, hiszen régen senki nem használt ilyen dolgokat, aztán mégis van egy rakat felnőtt bolond ember...
    (Mellesleg jegyzem meg: ez a fórum is egyfajta közösségi média platform.)
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2023.03.26. 20:32:49
  • noland #6
    Gondolom szociológus vagy...Az, hogy egy állam megvédje az állampolgárait a közösségi média és egyéb civilizációs és woke szülemény személyiségromboló hatásaitól , hogy mondjam, normális helyeken kötelessége. Értem én, hogy szabadság meg ne mondja meg nekem senki...de ez ahhoz hasonló, minthogy a kábítószerek is illegálisak, korlátozva vannak. Sőt a kettő között egész jó párhuzamot lehet vonni. Ahogy civilizált helyeken sem örvendenek az öngyilkossági kísérleteknek, általában megmentik valahogy azokat akik ilyenre vetemednek. :/
  • Zsombor99 #5
    Kína már súlyosan átesett a ló túloldalára, ami a korlátozásokat illeti, semmi szükség arra, hogy bármi, akár csak kicsit is hasonló dolog legyen bárhol máshol a világon... :/
  • kvp #4
    "Biztos hogy azt hogy egy 15 éves lány hogy mit küld privátban a 16 éves barátjának azt a szülőknek is látnia kell?"

    Inkabb az a kerdes, hogy a szulonek feltetlen tudnia kell-e, hogy a 12 eves gyerek mit levelezik az 52 eves tanaraval/pasijaval? Raadasul az iskolakon kivul a kozossegi media az egyetlen felulet ahol a gyerekek a modern tarsadalom elvarasainak megfelelo indoktrinacioban reszulhetnek. Nem beszelve a kozossegi csoportos nyomasgyakorlas bevalt megoldasairol, ami mara szinte teljes mertekben attevodott az online terbe.

    Mondjuk nem valoszinu, hogy a torveny atmegy a szovetsegi engedelyezesen, ugyanis az USA-ban a hivatalos elvek szerint a szulonek nincs joga nevelni a gyermeket, azt az iskola es a hivatalos szervek vegzik. Ezert van az, hogy pl. az altalnos iskolasok nemi identitasat is tobbnyire a tanarok allapitjak meg es ha szukseges a gyerek nagykorusagaig el is titkoljak a szulok elol.
  • Tetsuo #2
    Helyes.
  • zola2000 #2
    Biztos hogy azt hogy egy 15 éves lány hogy mit küld privátban a 16 éves barátjának azt a szülőknek is látnia kell?

    Egyébként ha a Facebook nem elérhető 22 óra után, akkor a fiatal mit csinál? Keres olyan oldalt ami működik. Ha a készülék nála van akkor megoldja.
  • NEXUS6 #1
    A cím helyesen: Utah államban korlátozzák a közösségi média hozzáférését a tizenévesekhez ;)