Berta Sándor

A közösségi médiaoldalak alternatíváit keresi a Mozilla

A szervezet olyan szolgáltatásokat keres, amely a világháló eredeti elvei alapján működnek.

Amióta a Twitternél Elon Musk lett a vezető, sokan a Mastodonhoz fordultak, mely egy ingyenes, decentralizált közösségi hálózati platform, amely az ActivityPub hálózati protokollon alapul. Ez azt jelenti, hogy a Mastodon szerverek kommunikálhatnak egymással és a felhasználók anélkül léphetnek át egyik szerverről a másikra, hogy adataikat vagy viselkedésüket egy központi hatóság ellenőrizné.

A Mastodont Eugen Rochko indította el 2016-ban és azóta a Twitterhez nagyon hasonló oldal hűséges felhasználói bázist épített ki. A portál számos, más közösségi hálózatokból ismert funkciót kínál, mint például a szöveges, a képi és a videós tartalmak közzététele, más felhasználók követése és közösségek létrehozása. Vannak azonban különbségek is, mint például a "boost" lehetőség (a Twitter retweetekhez hasonlóan), hogy a bejegyzések nagyobb közönség számára is elérhetővé váljanak, valamint a "tweetek" helyett a "toots" használata.

A Mastodonnal párhuzamosan a Mozilla inkább az úgynevezett Fediverse mellett áll ki, amelynek tagja a diaspora, a Friendica, a Funkwhale, a GNU Social, a Hubzilla, a Matrix, a Misskey, a PeerTube, a Pieroma és a Pixelfed. Steve Teixeira, a Mozilla munkatársa a lépést azzal indokolta a blogbejegyzésében, hogy lelkesen csatlakoznak a közösséghez, hogy együtt növekedjenek, kísérletezzenek és tanulják meg azt, hogy miként tudják közösen megoldani a hiper-szintű közösségi rendszerekben rejlő technikai, tapasztalati és megbízhatósági kihívásokat.

A céljuk az, hogy hozzájáruljanak egy olyan föderatív közösségi tér egészséges és fenntartható növekedéséhez, amely nemcsak működik, hanem a saját feltételei szerint virágzik is, függetlenül a profit- és kontrollorientált technológiai cégektől. Az álláspontjuk alapján egy olyan nyílt, decentralizált és globális szociális szolgáltatás kialakítása, amely az emberek igényeit helyezi előtérbe, nem csak lehetséges, hanem feltétlenül szükséges is. Az egészséges internet a civil párbeszéd és az emberi méltóság előmozdításának erőteljes eszközévé válhat. Egy olyan eszközzé, amely felemeli a kritikus gondolkodást és az észszerű érvelést, amely tiszteli a közös tapasztalatokat és az egyéni véleménynyilvánítást, és amely összehozza a különböző és globális közösségeket, hogy együtt dolgozzanak a közjó érdekében. A számos támogató vállalkozással együtt lehetőségük van arra, hogy a múlt tanulságait alkalmazva egy olyan társadalmi tapasztalatot építsenek az emberiség számára, amely egészséges, fenntartható és védett bármelyik entitás központosított irányításától.

Teixeira rámutatott, hogy ennek a kooperációnak éppen itt az ideje, hiszen most éljük át a 20 éve központosított, vállalatok által irányított közösségi média következményeit, amikor a nagy technológiai cégek oligopóliuma egyre szorosabban hálózza be a közéletet. Magánkézben korlátozott a választási lehetőség, a mérgező magatartást jutalmazzák, a dühöt elkötelezettségnek nevezik, a közbizalom romlik, és az alapvető emberi tisztesség gyakran háttérbe szorul. A jelenlegi internetről az általuk kívánt internetre való áttérés nehéz feladat lesz, és jelentős beruházásokat igényel a felhasználó- és közösségbiztonság, a termékélmény és a fenntarthatóság skálázható, emberközpontú megoldásaiba. Ezek mind nagy kihívások és az előttük álló úton még sokat kell tanulniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Az a baj hogy a fediverse eléggé töredezett, a sok instance tiltja a pornósn sok a náci stb instanceokat, így nem lesz egységes.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    "A Mastodonnal párhuzamosan a Mozilla inkább az úgynevezett Fediverse mellett áll ki, "

    A Mastodon is benne van ebben a Fediverse-ben.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.12.24. 07:09:48