Franczy

Intel információk

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel az elmúlt héten bejelentette, hogy elkészítette első 0,13 mikronos (130 nanométer) gyártási technológiával készült integrált áramköreit, melyek már 300 milliméteres szilíciumszeletekből készültek a cég D1C nevet viselő fejlesztői laboratóriumában. A bejelentés után a nemzetközi sajtó elismerte, hogy az Intel az első olyan cég, mely ilyen kis csíkszélességet ért el ilyen nagy méretű szilícium szeletek esetében.

A bejelentést követően a szakértők egybehangzóan kijelentették, hogy mivel az Intel a következő évben három olyan új gyárat tervez megnyitni, melyekben a 300 milliméteres szilícium szeletekből már az új gyártási technológiával állítják elő az új processzorokat, a rivális Advanced Micro Devices-ra (AMD) egyre nagyobb nyomás helyeződik majd. Persze az AMD-t sem kell félteni, hiszen minden bizonnyal nem hagyja majd megfelelő válasz nélkül a dolgot.

Tom Garrett, az Intel 300 milliméteres szilíciumszeletekért felelős program menedzsere szerint a 300 milliméteres szilíciumlapokra, valamint a 0,13 mikronos gyártási technológiára való áttérés nem csak nagyobb teljesítményű, kisebb áramfelvételű új processzorokat eredményez majd, hanem az Intelnek körülbelül harminc százalékos költségmegtakarítást is jelent majd.

Szakértők szerint az új gyártási technológia mihamarabbi sikere azon múlhat, hogy az Intel milyen zökkenőmentesen tud majd áttérni a jelenleginél sokkal komplexebb szilíciumlap-kezelési rendszerek használatára, és hogy az új gyártási automatizálási szoftvert milyen sikerrel tudják majd bevezetni.

Mark Bohr, az Intel egyik folyamatkezelő szakembere elmondta, hogy a cég D1C nevet viselő üzemében nem kevesebb mint 12500 négyzetméter területű tisztaszoba található. A cég először még csak a 200 milliméteres szilícium szeleteken fogja majd alkalmazni az új 0,13 mikronos gyártási technológiákat. Ennek az új projektnek az első gyümölcse egyébként a jelenlegi Pentium 4-es processzorok kisebb csíkszélességgel készülő változata lesz majd. Az Intel nyilvánosságra hozta még azon becslését is, mely szerint míg egy 200 milliméteres szilíciumszeletekkel dolgozó gyártóüzem felépítése jelenleg 1,2 milliárd dollárba kerül, addig egy 300 milliméteres szeleteket kezelő üzem körülbelül 1,5 milliárdba fog majd kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!