Franczy

A VIA nyeri a 0.13 mikronos csatát?

[ZDNET] A chipgyártó VIA cég bejelentette, hogy a másik két nagy PC-s mikroprocesszor gyártó cég, az Intel és az AMD mellett hamarosan ők is képesek lesznek 0.13 mikronos csíkszélességű processzorok gyártására, mégpedig előbb, mint a két konkurens cég.

A tajvani székhelyű chip- és chipsetgyártó cég most jelentette be, hogy a következő év folyamán piacra dobni kívánt következő generációs VIA Cyrix processzorok már a VIA cég partnerétől, a tajvani Semiconductor Manufacturing Company-tól (TMSC) származó 0.13 mikronos gyártási technológiával készülnek majd. Ennek az új modern gyártási eljárásnak nagy szerepe lesz abban, hogy a VIA tovább tudjon lépni a költséghatékony CPU-k piacán. A CL013LV elnevezésű gyártási technológiával készülő processzorok mostani társaiknál nagyobb órajelen üzemelhetnek majd, miközben kevesebb áramot fogyasztanak, és kevesebb hőt is termelnek.

"Partnerünk, a TMSC egyértelműen bebizonyította, hogy ezzel az úttörőnek számító gyártási technológiával versenyképes termékek gyártására leszünk képesek." - nyilatkozta Wenchi Chen, a VIA cég elnöke. "A TMSC-vel nagyon szoros kapcsolatban állunk, így a VIA lehet az első chipgyártó cég, mely a személyi számítógépek piacán 0.13 mikronos csíkszélességű processzorokat fog piacra dobni."

Az első 0.13 mikronos gyártási technológiával készülő VIA chip jelenleg a C5C kódnevet viseli, és várhatóan valamikor a jövő év folyamán kerül majd forgalomba. A C5C processzorok tervezett órajele 733 MHz és 867 MHz között lesz. A TMSC kedden jelentette be, hogy leszállították a VIA-nak ez első CL013LV eljárással készült szilícium lapokat. A VIA erre válaszul azt nyilatkozta, hogy már el is kezdték tesztelni a TMSC által készített szilícium lapokat, melyekből hamarosan, a gyártási folyamat végén, különálló chip-ek lesznek.

A VIA ezzel az új, jelenleg C5C kódnevet viselő processzorával beszáll a 0.13 mikronos technológiai csatába, melyben két olyan erős ellenfelet, mint az Intel és az AMD, nehéz lesz legyőzni, ráadásul a tervezett 800 MHz körüli órajelek manapság, és a jövőben még inkább elég kevésnek számítanak majd. Egyébként a két konkurensnek ehhez a frekvenciához nem volt szüksége 0.13 mikronos technológiára sem. Az Intel jelenleg a P860-es eljárással készülő 0.13 mikronos Pentium III-as processzorokkal kísérletezik, melyek megjelenése a jövő év közepén várható, az AMD pedig 2002 első negyedévében tervezi az első 0.13 mikronos Athlon-ok és Duron-ok piacra dobását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!