Skoal

Fényt kibocsátó szilícium

Brit tudósok olyan technológiai újítást fejlesztettek ki, ami sokkal gyorsabb és kisebb méretű számítógépek gyártását teszi lehetővé. Felfedezésük során sikerült elérni, hogy a szilícium fényt bocsátson ki. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy elektromosság helyett a fényt használják fel a különböző jelek szállítására a chipekben.

A fénysugarak méretben sokkal kisebbek lehetnek, mint a vezetékek. Ezt kihasználva a chipek még kisebbekké és hatékonyabbakká válhatnak. Ennek mindenképpen hatása lehet az internetes adatforgalom gyorsítására is. A fejlesztéseket a Surrey Egyetemen dolgozó csapat és vezetőjük Kevi Homewood professzor mutatta be.

A chipek egyre kisebbek és gyorsabbak, de az elkövetkező pár évben bekövetkezik, hogy ezeknek a kapcsolásoknak valamint vezetékeknek a bonyolultsága és mérete változatlan marad - mondja a prof. Meggyőződése, hogy ő és munkatársai megtalálták a megoldást. A szilícium eredetileg hőt ad le, nem pedig fényt. Megterveztünk és felépítettünk egy falat a hőt vezető rész köré, hogy ezáltal lehetővé tegyük a fénynek, hogy átjusson rajta.

Ez a technika extra szilícium-atomokat hoz létre, amik lehetővé teszik, hogy bizonyos területeken fényt sugározzon az anyag. Ez mindenképp lehetővé tenné a computerchipek méretének további csökkenését, illetve teljesítményük növekedését. Valamint további telekommunikációs fejlesztéseket eredményezne, mely az Internet számára járna előnnyel - fejezte be Homewood.

A surrey-i kutatócsapat állítása szerint a fényt kibocsátó szilíciumot jelenleg is létező technológiával fejlesztették ki, tehát a chip gyártóknak nem kell nagyobb átalakítást eszközölniük a milliárd dolláros üzemeiken. Kiderült még, hogy legjobban szobahőmérsékleten működött a dolog, tehát ideális személyi számítógépekben való alkalmazásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!