SG.hu

A nyilvánosságra kerülés után azonnal megbukott a Google korlátozása

5 millió darabos limitet vezettek be a Drive szolgáltatáson, de amint ezt megírták a lapok máris visszakozni voltak kénytelenek.

Körülbelül két hónappal ezelőtt a vállalat úgy döntött, hogy minden Google Drive-felhasználónál 5 millió fájlos felső határt vezetnek be, még azoknál is, akik fizetnek az extra tárhelyért. A vállalat ezt a lehető legamatőrebb módon tette, teljesen váratlanul és előzetes kommunikáció nélkül vezette be a limitet. Egyes felhasználók bejelentkezés után azt tapasztalták, hogy hirtelen több millió fájllal meghaladtak egy új limitet, amiről korábban nem is tudtak, hogy létezik. Nem tudtak új fájlokat feltölteni, amíg nem töröltek eleget, hogy a limit alá kerüljenek. Nem meglepő módon főleg céges felhasználókról volt szó, amelyeknél a hirtelen fájlkorlátozás miatt leállt a rendszer, és mivel a Google semmit nem közölt erről a változásról, sokan kezdetben azt hitték, hogy meghibásodott a felhőtárhely.

Miután több lapban is megjelent a korlátozás a Google is kénytelen volt reagálni, miszerint a fájlkorlátozás nem hiba, hanem egy "biztosíték a rendszerünkkel való visszaélések megakadályozására, amelyek hatással lehetnek a rendszer stabilitására és biztonságára". Az olyan bulváros címek hatására, mint "A Google Drive titkos fájlplafonja!" a cég a Twitteren bejelentette, hogy visszavonta a korlátot. Magyarázatuk szerint eredetileg azért vezették be a korlátozást, hogy megállítsák a Drive "visszaélésszerű használatát", de most inkább "alternatív megközelítéseket vizsgálnak meg, hogy mindenki számára nagyszerű élményt tudjanak biztosítani". Ez nagyon úgy hangzik, hogy a jövőben többféle Drive-korlátozást is látni fogunk. A Google az elmúlt évben sok szolgáltatást visszavágott és költségeket csökkentett, és mindezek alapján a vállalat valamit tenni akar a leginkább erőforrás-igényes Drive-felhasználók leválasztása érdekében.


A Drive korlátozásával az a probléma, hogy a társaság díjat számít fel a tárhelyért, és az általa értékesített limitet gigabájtban és terabájtban mérik. A Workspace Business fiókok alapesetben 5 TB-ig terjednek, de korlátlan opció is létezik egyedi megállapodás alapján. A fogyasztói szintű Google One az egészen elképesztő méretű 30 TB-ig terjed és havi 150 dollárba kerül. A Drive nem csupán egy Dropbox-klón, mivel a Google arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy építsék be a "Drive API-t" az alkalmazásaikba, így a fejlesztők könnyen hozzáadhatják termékeikhez a felhőalapú tárhelyet. Az 5 millió fájlos felső határa mindenkire vonatkozott, és terabyteos méreteknél finoman szólva sem mondható teljesíthetetlennek: négy kbyteos fájlokkal 20 GB-on elérhető a korlát.

Mindezek fényében a kommunikáció teljes hiánya megdöbbentő, hiszen például a Google Workspace csapat - amelynek a Drive is része - a változásokat gyakran hónapokkal előre bejelenti. Az üzleti felhasználóknak lehetőségük van lassabb, megfontoltabb kiadási ütemtervre, sőt, még nyilvános naptár is létezik a Workspace funkcióinak kiadásához. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag az összes ilyen általánosan használt kommunikációs és bevezetési csatornát megkerülték, és a változtatást figyelmeztetés nélkül, egyenesen a kész termékbe vezették be, miközben az adminok csak kapkodták a fejüket, hogy kitalálják, mi a baj. Szóval nem is igazán a limit a lényeg hanem hogy hogyan történhetett ez meg egyáltalán? Miért nem követték a szokásos működési eljárást? A Workspace egy olyan termék, amely az üzleti tevékenységek támogatására épül és a vállalkozások stabilitást akarnak. Feltehetően a Workspace csapatában ezt mindenki tudja, de valahogy ez nem befolyásolta a Google lépését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #1
    Akárki AKÁRMIT mond. A felhőben nem rendelkezel az adataid felett. A felhő tulajdonosa bármikor dönthet úgy hogy mész a pi....