SG.hu

Okosabb lesz a Google Bard

A keresőóriás nagyon lemaradt a területen, de nagy erőkkel dolgoznak a hátrányok ledolgozásán.

A Google nemrég megjelent chatbotja, a Bard finoman szólva is gyenge, válaszai jóval szűkszavúbbak, mint a versenytársaké. A vállalat vezérigazgatója, Sundar Pichai is elismeri, hogy a Bardnak vannak gyengeségei, de gyors felzárkózást ígér. "Óvatosak akartunk lenni a Bard kiadásakor. Ez egy utazás kezdete számunkra. Mivel ez volt az első alkalom, hogy kitettük, látni akartuk, milyen típusú lekérdezéseket kapunk. Óvatosan pozicionáltuk." - nyilatkozta a vezérigazgató . A chatbot honlapján is szerepel a kisérlet szó a logó mellett közvetlenül, de a nyilvánosságnak jóval magasabb elvárásai voltak. Pichai a Bardot egy "felturbózott Civichez" hasonlította a dögösebb sportkocsik elleni versenyben. Ez egy meglehetősen alázatos hozzállás a világ egyik legtőkeerősebb vállalatától, amelyet a szabályozó hatóságok rendszeresen monopolista üzleti gyakorlattal vádolnak.

Pichai szerint a chatbot hamarosan egy új modellel bővül, méghozzá nagyon-nagyon hamar. "Egyértelműen vannak még alkalmasabb modelljeink. Nemsokára frissítjük a Bardot egy új, alkalmasabb PaLM modellünkre. Ez jobb lesz érvelésben, kódolásról, de jobban tud válaszolni a matematikai kérdésekre is. A felhasználók napokon belül látni fogják a fejlődést." Mindazonáltal leszögezte, hogy számukra a biztonság és a felhasználói élmény a legfontosabb szempont. "Még egy nagyon-nagyon korai stádiumban vagyunk. Idővel még alkalmasabb modelleket fogunk csatlakoztatni. Nem akarom, hogy ez a verseny csak arról szóljon, hogy ki a gyorsabb, hanem az is nagyon fontos számunkra, hogy mindent jól csináljunk."

A Google szándékosan igyekszik alacsonyan tartani az elvárásokat chatbotja terén: nekik bármilyen botlás dollármilliárdos részvényérték-eséssel járhat a tőzsdén, míg az OpenAi szabadon kisérletezhet hasonló nyomás nélkül. Pichai utalt a nem túl távoli jövőre is, ahol minden felhasználó számára erős, személyre szabott modellek készülnek majd. "Bizonyos szempontból egy személyre szabott modell az, amit a Google Assistant megalkotásakor elképzeltünk. Most már megvan a technológiánk ahhoz, hogy ezeket a dolgokat ténylegesen meg is tegyük." A Bard integrálása más termékekbe, például a Gmailbe már megkezdődött "korlátozott számú megbízható tesztelő számára" - mondta Pichai. Segíten fog olyan dolgokban, mint az e-mailek vázlatainak megírása a hangnemre és a témára vonatkozó információk megadása után.

Kitért arra a nemrégiben nagy nyilvánosságot kapott levélre is, amelyet a technológiai ipar több száz képviselője - köztük Elon Musk - írt alá, és amelyben az OpenAI GPT-4-nél fejlettebb AI-rendszerek fejlesztésének legalább hat hónapos szüneteltetésére szólítottak fel. "Szerintem van okunk aggódni emiatt" - mondta Pichai. "Bár nem értek egyet mindenben, de azt hiszem, a szellemiségét érdemes megfogadni." Pichai szerint azonban a kormányok bevonása nélkül lényegében lehetetlen szünetet tartani, mert még ha a Google vagy az OpenAI kötelezettséget is vállalna a fejlesztés leállítására, nincs garancia arra, hogy más MI-fejlesztők is követnék a példájukat. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy szabályozásra van szükség, és a levelet "beszélgetésindítónak" nevezte. "Az MI túl fontos terület ahhoz, hogy ne szabályozzuk" - mondta. "Túl fontos terület ahhoz is, hogy ne szabályozzuk jól. Ezért örülök, hogy ezek a beszélgetések megkezdődtek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!